Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- 17 Şubat Dünya Kediler Günü başta Avrupa’da olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinde kutlanıyor. Dünya Kediler Günü, ilk olarak 1990 yılında İtalya'da benimsendi. Daha sonra Dünyanın birçok bölgesinde de kutlanmaya başlandı. 17 Şubat Dünya Kediler Günü nedeniyle gazetemize konuşan Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, kedilerin özgür ruhlu ve kişilikli hayvanlar olduğunu, hayvanlar adına bu tür günlerin kutlanmasının farkındalık yarattığını ve hayvan hakları açısından faydalı olduğunu söyledi.

 

Aynı zamanda Diyarbakır’da kediler için yapılması gereken çok fazla çalışma olduğuna da değinen Ekmekçiler, son zamanlarda bazı merkez ilçe belediyelerinin kedi evi yapıp dağıtıldığını, bu uygulamanın çok güzel ve kedilerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi açısından çok olumlu olduğunu fakat yine de yetersiz olduğunu belirtti.

 

Kedilerin kısırlaştırılmasının önemine de değinen Ekmekçiler, kedilerin kısırlaştırılmaları gerektiğini ama uzman kişiler tarafından uygun şekilde yakalanıp kısırlaştırılmaları gerektiğini aktardı.

 

"BU GÜNLERİN KUTLANMASI HAYVAN HAKLARI AÇISINDAN FAYDALI"

Kediler Günü gibi hayvanlar açısından önemli olan haftaların önemine değinen Ekmekçiler, "Kediler güçlü hisleri ve ilginç huylarıyla insanların günlük yaşamının renkli bir parçası. İnsanlar tarafından nankör olarak görülen kediler aslından özgür ruhlu ve kişilikli hayvanlardır. Hayvanlar adına bu tür günlerin kutlanması farkındalık yaratmaktadır ve hayvan hakları açısından faydalı olmaktadır." dedi.

 

"SOĞUK HAVALARDA KEDİLER BARINACAK YER BULMAKTA GÜÇLÜK YAŞIYORLAR"

Diyarbakır'da kediler için yapılması gereken çok fazla çalışmanın olduğunu belirten Ekmekçiler, "Son zamanlarda bazı merkez ilçe belediyeleri kedi evi yapıp dağıtmaktadır. Bu uygulama çok güzel ve kedilerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi açısından çok olumludur ancak yetersizdir. Sadece gönüllülerin olduğu bölgelere bırakılan bu evlerin il geneline yayılması çok faydalı olacaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde kediler barınacak yer bulmakta güçlük yaşıyorlar, karlı günlerde soğuktan ölebiliyorlar. Yavruları olduğunda da onları bırakacak yer bulamıyorlar. Tabi bu kedi evlerinin korunaklı yerlere bırakılması ve o bölgedeki vatandaşların zarar vermemeleri konusunda uyarılması çok önemlidir. Gönüllüler çabalarıyla bazı bölgelerdeki kedileri beslemeye çalışıyorlar. Besleme sadece gönüllülere kalmamalı belediyeler de besleme çalışması yapmalı." diye konuştu.

 

“KEDİLER YAKALANMASI GÜÇ HAYVANLARDIR"

Kedilerin kısırlaştırılmasının önemine değinen Ekmekçiler, "Kediler yakalanması güç hayvanlardır. Kısırlaştırılmaları gereklidir ama uzman kişiler tarafından uygun şekilde yakalanıp kısırlaştırılmalı ve tekrar ortamına bırakılmalıdır. Keza kediler bir günle hatırlanmamalı, çevremizde bizimle birlikte yaşadıklarını, doğanın bir parçası olduklarını ve doğanın dengesini koruduklarını unutmamalıyız. Vatandaşların hayvanlara zarar vermemeleri hususunda eğitilmeleri çok önemlidir. Kediler yavruları olduğunda uygun yerler bulmak için veya tehlike hissettiklerinde yavrularının yerini sık sık değiştirmektedir. Bu değiştirme esnasında yavrularını taşırken yavrular düşmekte ve insanlar bu düşmüş yavruları gördüğünde hemen müdahale etmektedir. Bu çok yanlıştır. Annesinin gelmesi beklenmeli ve yavruya dokunulmamalıdır. Küçük yavrular annelerinden ayrıldığında yaşama şansları çok azalmaktadır. En son şunu belirtmek istiyorum; hayvanlar olmadan insanlar da olmaz. Tüm canlılara saygı göstermek zorundayız." Dedi.

Editör: TE Bilisim