MÜCADELE HABER- Diyarbakır'da 2017 yılı nevruzunda ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis memuru  Y.Ş.'nin yargılandığı davanın karar duruşması dün Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Kurkut’un annesi Sican Kurkut, ağabeyi Cihan Kurkut, avukatları, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve Filiz Kurtalan katıldı. Duruşmada tutuksuz yargılanan sanık polis Y.Ş.’de hazır bulundu.

 

SAVCI 'TAKSİRLE ÖLDÜRME' SUÇUNDAN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Sanık polis Y.Ş, daha önce olası kastla öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.  Ancak 16 Haziran’da görülen duruşmada savcı, ‘kasten öldürme’  suç vasfını, ‘bilinçli taksirle öldürmek’ olarak değiştirerek, sanık hakkında 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle mütalaa vermişti. Dün görülen duruşmada savcı önceki mütalaasını tekrarlayarak, sanık polisin ‘taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Kurkut ailesinin avukatları itiraz etti.

 

 “VERİLECEK KARARLA CEZASIZLIK SON BULUR”

Kurkut ailesinin avukatları da savcının sanık hakkında istediğini cezaya tepki gösterdi. Avukat Mehmet Emin Aktar, savcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi. 

Aktar, “ Bir kişi bile tutuklu değil.  22 yaşında gencin hayatının değeri bir günlük bir tutukluk bile olmadı. Kemal Kurkut’un değerini kaftanıydı. Umarım bugün verilecek kararla cezasızlık son bulur” şeklinde konuştu.

 

 “ŞÜPHELİ ŞAHIS” ANONSU

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Kemal Kurkut’un ilk kapıdan giriş yaptığı sırada “şüpheli şahıs” anonsu yapıldığını söyledi. Sanık polisin ‘telsiz grup amirimde olduğu için ben o anonsu duymadım’ dediğini hatırlatan Aydın, Kemal Kurkut’un vurulma anın anlattı. 

Avukat Serdar Çelebi de savcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi. Yargılama boyunca böyle bir mütalaa ile karşı karşıya kalmaktan kaygı duyduklarını ifade eden Çelebi mahkeme heyetine yönelik, Kemal Kurkut’un vurulma anına ilişkin konuştu. 

 

'SANIK KASTEN ÖDÜRME SUÇUNDAN CAZALANDIRILMALI'

Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan  bir raporda sanığın direk ateş açtığına ilişkin tespitin bulunduğunu hatırlatan Çelebi,  savcının vermiş olduğu mütalaa doğrultasında verilebilecek herhangi bir kararın cezasızlık devamı niteliğinde olacağı uyarısında bulundu. Çelebi, sanığın kasten öldürmeden cezalandırılması ve tutuklanmasını istedi.

 

SANIK POLİS BERAATİNİ İSTEDİ

Ardından söz alan sanık polis Y.Ş,  kendisine yönelik suçlamaları kabul etmedi.  Kendisi seken kurşunla bile Kemal Kurkut’u vurmadığını iddia eden sanık polis, şunları söyledi:  “Görüntülerle maddi delillerin uyuşmadığı bir dosyada tek ben yargılanmaktayım. Diğer ateş açan polisler de dosyada olsaydı benim suçsuz olduğum görülecekti.  Bu dosyada hedef olarak gösterildim. Ulusal Kriminal iki farklı rapor sundu. İkincisinde ‘seken kurşun’ dedi. Değişen bir delil yoktu oysa... Farklı iki raporla Ulusal Kriminal ucuz kahramanlıkla bir suçlu bulmaya çalıştı. Asıl kusurlu olan polisler yargılansaydı benim masum olduğum ortaya çıkardı. 3,5 yıldır süren bu davada benim bu şahsı kasten ve kastla vurma şansım yok. Benim yere atışım yok. Benim bu şahsı ya vurma ya vurmama şansım var. Şahısta bana ait bir çekirdek çıkmadı. Beraatımı talep ediyorum. Gerçek kusurlu olan polislerin tespit edilmesini istiyorum.”

 

POLİS HAKKINDA BERAAT KARARI VERİLDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanık polis hakkında beraat, ayrıca olay anında bulunan diğer polislerin tespiti için suç duyurusunda bulunması yönünde karar verdi.

Karar oy çokluğu ile alındı. Sanık polis memurunun bu suçu işlediğini gösterir her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği gerekçesi ile beraat kararı veren mahkeme,  Kemal Kurkut vurulduğu sırada olay yerinde olan tüm polisler hakkında soruşturma başlatılması için suç duyurusunda bulunmasına hükmetti.

 

KARAR SİLAH KULLANAN VE OLAY YERİNDE OLAN TÜM POLİSLERİ KAPSIYOR

Karar, görüntü kayıtlarında bulunan ve Kurkut’a silah doğrulttuğu görülen polis memurları ile barikatta olay tarihinde görev yapan tüm polis memurlarını kapsıyor.

 

GÖZALTINA ALINAN O.M. HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Mahkeme, Kurkut’un vurulmasının ardından gözaltına alınan ve savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılan polis memuru O.M. hakkında da suç duyurusunda bulunması yönünde karar verdi.

Mahkeme, “Gerçek failin bulunması amacıyla etkin ve yetkin soruşturma yapmak üzere”, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunularak polis memurları hakkında da idari soruşturma açılması için idari kuruma ihbarda bulunması yönünde karar verdi. Hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde karar verilen polislerden O.M, Kemal Kurkut’un vurulmasının ardından Y.Ş ile birlikte gözaltına alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakılmıştı. Öte yandan

 Etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini öne süren  Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, karara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Aydın, "Cezasızlık politikası tam hız devam ediyor. Kemal Kurkut’u öldürmekle suçlanan polis memuru hakkında beraat kararı verildi" dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim