Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Sur’da yaşanan mağduriyetleri Bağlar’da da yaşanmaması için hak sahiplerine duyarlı olması çağrısında bulunulan açıklamada, “Kaynartepe Mahalle sakinlerine, aracıların protokol veya sözleşme imzalamak amacıyla yönlendirdiği şahıslara itibar etmemelerini, mülkiyet hakları kapsamında mutlaka hukukçulardan destek almalarını öneriyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi. 

 

“Kentsel dönüşüm projeleri teknik, ekonomik, sosyal ve toplumsal gibi birçok araştırmaların yapıldığı, halkın sürecin tamamında yer aldığı, kent dinamiklerinin süreçlere dahil edildiği, rant amacı gütmeyen projeler olmalıdır” denilen açıklamada, Türkiye’de yapılan kentsel dönüşüm projelerinin insan yaşamını esas almaktan ziyade rant sağlama aracına dönüştüğü ileri sürüldü. 

 

Kentin dokusunu işlemeyen, kopya projeler ile kent tarihini, kültürünü yok eden, toplumu ve kentleri kimliksizleştiren bir “Kentsel Dönüşüm”ün kabul edilemez olduğu savunulan açıklamada şöyle denildi:

"Halkın ve kent dinamiklerinin dahil edilmeden uygulamaya geçirilen kentsel dönüşüm projeleri halkı göçe zorlayan ve yaşam alanı olarak kullanılmayan bir dönüşüm haline gelmiştir. Bu sebeple; Kaynartepe mahallesinde yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projesi sürecini kaygı ile takip etmekteyiz. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı bölgelerde halkın sağlıklı ve yeterli birşekilde bilgilendirilmediği ve bazı örneklerde halkın başka alanlarda yaşamaya mecbur bırakılarak bölgeden tasfiye edildiği de bilinmektedir. Sur’da yapılan kentsel dönüşüm kapsamında yüzlerce kişinin mağdur edildiği, imzalanan protokollerin bile hak sahiplerinden gizlendiği ve talep edilmesine rağmen kendilerine verilmediği deneyiminden hareketle, yurttaşlarımızın, protokol ya da sözleşme imzalamamaları kendilerinin lehlerine olacaktır. Yine tecrübe ettiğimiz üzere Sur ilçesinde yaşayan yurttaşların kamulaştırma ve kentsel dönüşüm projeleri sonucunda kanunen kendilerine tanınan kira yardımı ve kredi faiz desteği gibi finansal desteklerden yoksun bırakıldığı hepimizce bilinmektedir. Birçok yurttaşın kira yardımını ya hiç almadığı ya da belirli bir süre aldıktan sonra bu haklarından yoksun bırakılarak mağduriyetlerine bir yenisinin daha eklendiğini, yurttaşların ekonomik güçlerini aşan yaşam alanlarına göç etmek zorunda kalarak ekonomik ve sosyal birçok sorunla baş başa bırakıldığına tanıklık ettik.

 

Kaynartepe Mahalle sakinlerine, geçmişte tecrübe ettiğimiz mağduriyetlerin benzerlerini yaşamamaları için çeşitli aracıların protokol veya sözleşme imzalamak amacıyla yönlendirdiği şahıslara itibar etmemelerini, Anayasa ile güvence altına alınan mülkiyet hakları kapsamında kanun tarafından kendilerine tanınan hakların talepleri noktasında mutlaka tanıdıkları güvendikleri hukukçulardan destek almalarını öneriyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim