Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER-  Kovid-19 adı verilen ve tüm dünyada hızla yayılan Koronavirüs’ün ilk vakasının 11 Mart’ta Türkiye’de ortaya çıkmasıyla beraber eğitime ara verildi. Bu süreçte öğrenciler online olarak eğitimlerini sürdürürken, kırtasiyecilerde satış yapmakta güçlük çekti. Kırtasiyeciler satışlarda yüzde 70 düşüş olduğu ve bu nedenle ekonomik sıkıntı yaşadıklarını söylediler. Kırtasiye sektörünün pandemiden olumsuz etkilendiğine dikkat çeken kırtasiyeciler, salgın sürecinde kendilerine yapılan yardımın yetersiz olduğundan yakındılar.

  

“ALDIĞIMIZ TÜM MALZEMELER NEREDEYSE ELİMİZDE KALDI”

Pandemi sürecinde okullar kapalı olduğu için,  herhangi bir satışta bulunamadıklarını anlatan kırtasiyeci esnaf Mustafa Hamitoğlu, “Aldığımız tüm malzemeler neredeyse elimizde kaldı. Okullar kapalı olduğu için, sanki biz de kapalı olmuşuz gibi muamele gördük. Maddi yönden çok kötü durumdayız. Ödemede güçlük çektik. Sıkıntılarımız bunlardır. Devlet ise bu süreçte bize bir sene içerisinde üç kere mahsus olmak üzere biner lira sundu. Başka da bir destek sunmadı. Burası kira olmasına rağmen bu kadar destek sundu, ki zaten bize kira bedeli olarak üç kez olmak üzere biner lira verdi.” dedi.

 

“YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDERSE İŞ İYİYE DÖNER”

Bir önceki haftalarda sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hafta sonları da kapalı olduklarını belirten Hamitoğlu, “Yüz yüze eğitim devam ederse iş iyiye döner. Çünkü okullar açıldığı zaman veli buraya gelip, çocuklarına eğitim malzemesi alacak ama şu anda kapalı gibiyiz. Bunun da bir diğer taraftan etkisi bulunmaktadır. Ancak önce sağlık diyoruz, sonrasında ise pek de üzülmüyoruz. Şu anda okullar kademeli olarak açıldığından dolayı iş yerimiz yüzde 5 ila 10 seviyelerinde deprendi. Bir defter, kalem, silgi alınması bile iyi diyebiliriz. Ancak pandemi olduğu için pek üzülmüyor ve kahırlanmıyoruz. Çünkü önce çocukların, öğretmenlerin sağlığı diyoruz. Onların sağlığı hepimizin sağlıdır. Ancak işin doğrusunu söylemek gerekirse bir senedir işimiz çok kötü. Neredeyse kırtasiyecilik öldü.” diye ekledi.

Bedrettin Aslan

 

“İŞLERİMİZDE YÜZDE 70 DÜŞÜŞ VAR”

Şu anda işlerin durgun olduğunu aktaran kırtasiyeci esnaf Bedrettin Aslan, “Bizim cadde başında dükkanımız olduğu için, yine işimiz iyi ama diğer arkadaşlarımız kan ağlıyorlar, kırtasiyeciler kan ağlıyorlar. Şu anda tabiri caizse kırtasiyeciler dükkanın önünde oyun oynuyorlar. Ayrıca bana göre okulların açılması daha kötü oldu. Okullar yokken daha iyiydi. Şu anda satışlar daha da düştü. Yani okulların açılması bizim için iyi olmadı. Destek olarak ise devletten iki kere bin TL aldım, bir kez daha bu desteği alacağım. Biz bu süreçte ticarete değil, sağlığımıza bakıyoruz. Eskisine göre kırtasiye olarak işlerimizde yüzde 70 düşüş var.” dedi.

Editör: TE Bilisim