Fatih SURUÇ

MÜCADELE- İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Demir, Diyarbakır’da son bir yılda artan konut fiyatlarının inşaat sektöründe artan malzeme fiyatlarına, kur ve arsa fiyatlardan dolayı olduğunu söyledi. Artan konut fiyatlarında fırsatçılıkta olduğunu söyleyen Demir, devletin konut fiyatlarında denetim mekanizmasının oluşturması çağrısında bulundu. 

 

Diyarbakır’da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan yerlerin olduğunu söyleyen Demir, vatandaşların gerçek anlamda ihtilacını karşılayacak evlerin yapılmasını ve ev alamayanlara da imkan sağlanması gerektiğini söyledi.

 

“MALZEME FİYATLARI DÜŞERSE, KONUT FİYATLARI DA DÜŞECEK Mİ?”

Müteahhitlerin çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle Türkiye geneli 24 Eylül’e kadar inşaatları durdurma kararını da değerlendiren Demir, “Bütün müteahhitleri bağlayan bir karar değildir. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’na Diyarbakır’da üye olan varsa o karara uyarlar. Ancak malzeme fiyatlarındaki artış konusunda haklılar. Bu sebeple de konut fiyatları da artıyor. Fakat şöyle de denilmesi lazımdır. Acaba malzeme fiyatları düşerse, konut fiyatları da düşecek midir? Doğrudan bir indirim halkı olumlu şekilde etkileyecek mi?”

 

“DENETİM MEKANİZMASININ OLUŞMASI GEREKİYOR”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Demir’in açıklamaları şöyle, “İnşaat fiyatlarının artmasındaki en büyük sebeplerden biri kur, diğeri ise arsa fiyatlarıdır. Bu çalışmalarla ilgili denetim mekanizmasının oluşması gerekiyor. Devlet, aşırı konut fiyatlarında denetleyip ceza yazmalıdır. Belli bir rakamın ardından artışın yapılmaması gerektiğini aktarmalıdır. Belli bir sınırlandırma getirilebilir. Ciddi bir fiyat artışında enflasyonun düşüşünü, konut fiyatlarında belli rakamların üstünde bir fiyatının artırılmaması gerektiği söylenebilir. Kısacası enflasyonu baz alarak oluşturmaları daha doğru olabilir. Tabi bu enflasyonun düzgün işlediği ülkelerde işe yarar, bizim ülkemizde işe yaramaz. Yine yüksek fiyatlarında konutlar alınır, vatandaşlar da gayrı meşru yollarla konut sahibi olmaya çalışır.

 

“DEVLET İMKAN SAĞLAMASI GEREKİYOR”

Devletin ev alabilecek durumda olmayan vatandaşlara imkan sağlaması gerekiyor. Bir de oturulmayacak durumdaki konutlarda insanlar kentsel dönüşüme gidebilir ama devlet kentsel dönüşüme gittiği zaman orada bir rant sorunu oluyor. İnsanların evlerindeki konutları daha iyi ve sağlam bir şekilde oluşturması için ekonomik olarak desteklemesi gerekiyor. Bu sayede insanlar evlerini dönüştürebilirler.

 

“DİYARBAKIR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR”

Bağlar ve Şehitlikte çok katlı olan evler, yapılar yıkılabilir ve dönüştürülebilir diye düşünüyorum. Ama orada yaşayan vatandaşın gerçek anlamda ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılması gerekir. Siz gidip oradaki evleri yıkıp kentsel dönüşümle lüks evler yaparsanız, o bölgenin yapısını değiştirmiş olursunuz. Bu bizim takdir ettiğimiz bir biçim değildir.  Kısacası yüksek katlı risk taşıyan yerlerde evler kentsel dönüşüme dönüştürülebilir ama oranın da demografik yapısını bozmamak gerekiyor.

 

“DİYARBAKIR’DA SON 1 YILDA ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Diyarbakır’da son 10 yıldır konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşanmadı. Tam olarak geçen yıl artış göstermeye başladı. Önemlikle kriz dönemlerinden sonra konut artışları olmaya başlıyor. Bunun ilk sebebi malzeme fiyatlarındaki artıştır. Konut fiyatlarının hepsini kura bağlamamak gerekir ama yine de kur durumu da bu hususu oluşturuyor.”

Editör: TE Bilisim