Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mehmet Karakoç,  geçen ay  ‘DÜ’de Kürtçe tez yazımı yasaklandı' yönündeki paylaşımlara ilişkin konuştu. Yasa ve mevzuata göre hareket ettiklerini belirten Rektör Karakoç, “Kürtçe, tez konusunda bir engel değilse biz engel olmayacağız” dedi.

 

 

Rektör Karakoç, konuşmaların ardından gazetemizin sorularını yanıtladı.

 

“BU HAFTA VAKALARDA BİR AZALMA VAR”

Dicle Üniversitesin de Covid-19 son durumu nedir?

Dicle Üniversitesinde Covid-19 durumu hakkında bilgi veren Rektör Karakoç, “2 hafta önce düşüşe geçmişti. Türkiye’de genel vakalarda öyleydi. Geçen hafta  ise bir artış vardı. Dünkü rakamlara ise bu hafta vakalarda bir azalma var özellikle klinikte yatan vakalarda. Zaten klinikte orta ve ağır vakalar yatıyor. Hafif vaklar ise her yerde olduğu gibi evde tedaviye devam ediyor. Hastanemizde yer var. Diyarbakır genelinde de yok. Ben Sağlık Bakanının açıkladığı rakamlara inanırım. Bakanın da söylediği gibi yoğum bakım kısmında problem var. Ama doluluk oranımız yüzde 60 olup gelen hastalar kabul ediliyor. Vali bey de ilk başladığı zaman söyledi. Bize yoğun bakım lazım. Bizde ilaveten 8+4 yoğun bakım artırıldı.”

 

“BÖLÜM AÇABİLMEK İÇİN BİR ÖĞRETİM ÜYESİ BULMANIZ LAZIM”

DÜ’de Sinema ve güvenlik gerekçesiyle ikinci öğretimden kapatılan Radyo ve Televizyon Programcılık (RTV) bölümü örgünde açılacak mı?

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, “RTV bölümünü kapatılması Yurtla kampüs arasında güvenliğin sağlanamaması ve o dönem öğrenciler yolları kapatmıştı. O dönem her 100 metreye polis noktası önerisini de sunulmuştu. Yaklaşık 5 bin öğrenci vardı. 3 bin öğrenci diye hesaplasan ayda 5 milyon paranın Diyarbakır’a girmemesi demektir. Dışarıdan öğrenci gelirse bu daha da artar. Bazı bölümlerin açılması ile ilgili geçen hafta toplantı yaptık. Bölüm açabilmek için bir öğretim üyesi bulmanız lazım. Özellikle bazı sosyal bölümler için düşüncelerimiz var. Hatta İngilizce bölümü için çok iyi 3 tane hoca bulduk. Biri buralı gelecek. İki tanesi doçent ve İngilizceyi de biliyor. Uluslararası öğrencinin de talebinin olacağını konuştuk.”dedi. Sinema bölümünü de gündemimizdedir.

 

“SAĞLIK KONUSUNDA İLAVE BÖLÜMLER DÜŞÜNÜYORUZ”

Bölüm çalışmaları devam ediyor. Ayrıca üniversitemizin tercih başarısı Lisansta, Yüzde 97.2 gibi Ön lisansta ise 98.1 Lisansta bölüm hariç tüm bölümlerde yüzde yüz doluluk oranımız var. Uzaklık sorunuyla ilgili de Çüngüş ve Çermik’de biraz tercih problemi var. Alternatif sanat tasarım bölümlerini düşünüyorum. Ama bazı bölümlerin hocası var öğrencisi yok. Öğrenci izne çıkmış bazı bölümler de ise öğretim üyesi yok.

 

“ÇOCUK HASTALIKLARINDA EKSİK OLAN DOKTOR AÇIĞIMIZI BULURSAK HEMEN GÖREVE BAŞLATACAĞIZ”

Diyarbakır’da mağdur hastaların olduğu Çocuk nöroloji bölümünü sorduğumuz da ise; “1996’dan bu yana buradayım. Bu süreçleri çok iyi bilirim. Geçen bir vatandaş geldi bütün doktorları da biliyor. Oda da Nöroloji doktoru bulun kriterleri de var zaten kim oluyorsa gelsin hemen göreve başlatalım dedim. Bunula birlikte çocuk hastalıklarında eksik olan doktor açığımızı bulursak hemen göreve başlatacağız. Özellikle yan dal olması önceliğimizdir.”

 

“BİZ YASA VE MEVZUATA BAKARIZ”

Kürtçe tez yazımında yaşanan sorunla ilgili de konuşan Rektör Karakoç, “Biz yasa ve mevzuata bakarız. Kürtçe, tez konusunda bir engel değilse biz engel olmayacağız. Bizlerin de tabi olduğu bazı kurallar var. Yazılı mevzuata göre işlem yapıyoruz. Akademik kadrolaşma konusunda ise hocaya göre değil atama yapacağımız zaman arkadaşlara da söylüyorum hocanın devlet memuru olmasına bir engel yoksa gelsin hemen alalım.  Birçok sorun çözülür. Bazen para sorun olur diyorlar devletimiz zengindir.”dedi.

 

YAŞADIĞI BİR DURUMU ANLATTI

Konuşmasının başında mülakat döneminde online üzerinden kendisine sorulan sorulara verdiği cevapları basın mensuplarıyla paylaşan Rektör Karakoç, “Kadim bir şehrin, kadim üniversitesinde iç huzurumuzu sağlarsak ve barış içerisinde kardeşçe yaşamayı sağlarsak burada yapamayacağımız, çözemeyeceğimiz hiçbir şeyin olmadığına inanıyorum” dedi.

 

Barış ve kardeşlik içerisinde adaletli bir yönetim sunmak istediklerini belirten Karakoç,  “Geçmişte ne olduğu bizi ilgilendirmiyor. Her koltuğa oturan en iyisini yapmak için düşünüyorduk.  Kime sorsanız en iyisini yaptığını düşünüyorduk. Herkes yaptığını ya da yapmadığını bir şeklide kendisine de bir başkasında da hesabını verir” dedi.

 

DÜ İDDİALARI YALANLAMIŞTI

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ), sosyal medya hesapları üzerinden 'Kürtçe tez yazımı yasaklandı' yönündeki paylaşımların gerçeği yansıtmadığını, bu programlarda herhangi bir statü değişikliğinin, öğretim dili değişikliğinin yapılmadığını açıklamıştı.

 

DÜ’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, son günlerde sosyal medya ortamlarında üniversitelerinde ‘Kürtçe tez yazımının yasaklandığı’ yönünde paylaşımların dolaşıma sokularak kamuoyunun yanlış ve yanıltıcı bilgilerle yönlendirilmeye çalışıldığının görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ''Üniversitemizde lisans düzeyinde Kürt dili ve kültürü programı 2012 yılında açılmıştır. Aynı alanda tezsiz yüksek lisans programımız 2013 yılında, tezli yüksek lisans ve doktora programlarımız ise 2015 yılında açılmıştır. Bu programların öğretim dili, Türkçedir. Benzer bir biçimde üniversitemizde açık bulunan İngiliz dili, Arap dili, Fars dili gibi filoloji bölümlerinin tamamında da öğretim dili Türkçedir. Bugüne kadar Kürt dili ve kültürü tezsiz yüksek Lisans programımızdan 86, tezli yüksek lisans programımızdan 10, doktora programımızdan ise 6 öğrenci mezun olmuştur. Faaliyete geçtiği günden bu yana bu programlarda herhangi bir statü değişikliği, öğretim dili değişikliği yapılmamıştır.  Üniversitemiz, Kürt dili ve kültürü yüksek lisans ve doktora programlarında ihtiyaç duyulan nitelikli bilim insanı ihtiyacını gidermek ve programları güçlendirmek amacıyla değişim programları kapsamında birçok lisansüstü öğrenci yurt dışına gönderilmiştir. 2019 yılında lisans ve lisansüstü programlarımızı güçlendirmek için Irak Selahaddin Üniversitesi Rektörlüğü ile ikili işbirliği protokolü imzalayarak konuya verdiğimiz ehemmiyeti kamuoyu ile paylaşmıştık. Hal böyle iken son günlerde üniversitemizde ‘Kürtçe tez yazımının yasaklandığı’ yönünde kötü niyetli ve kasıtlı açıklamalarla yeni ve fiili bir durum izleniminin oluşturulmaya çalışıldığı müşahede edilmektedir. Bu bakımdan bu tür paylaşımların yanlış, yanıltıcı ve yönlendirme maksatlı olduğu değerlendirilmektedir.'' denilmişti.

Editör: TE Bilisim