Orhan YALÇIN

MÜCADELE- Pandemi ve kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da gıda, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi birçok besin ürününün yanı sıra sebze ve meyvede de neredeyse her gün fiyat artışı yaşanıyor. Tüketici, denetimlerin yetersizliğinden kaynaklı serbest bir piyasanın oluştuğunu savunurken, üretici ve satıcı ise fiyatların, ateşi bir türlü sönmeyen döviz kuru ve pandemi sürecinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olduğuna dikkat çekti.  Çiftçi; fiyat artışının neredeyse her gün yaşandığı  gübre, mazot, ilaç gibi girdi maliyetlerinden sitem ederken, semt pazarı esnafı ile vatandaş ise sebze ve meyvedeki fiyat artışından şikayetçi. Merkez Yenişehir ilçesi Urfakapı Semt Pazarı esnafı, Yeni Hal'den aldıkları sebze ve meyve fiyatlarının  her geçen gün yükseldiğine dikkat çekerek, tüketicinin fiyatlara olan tepkilerine hak verdiklerini ancak fiyat artışının kendilerinden kaynaklanmadığını dile getirdi.

 

“Kadınlar lahana turşusunu artık eskisi gibi kolay  kolay kuramayacak”

1993’ten beri semt pazarında esnaflık yaptığını kaydeden 43 yaşındaki Sedat Uvat, geçen yıl kilosu  750 kuurş illa 1 lira arasında değişen lahananın bu yıl  2 illa 2,5 lira arasında değiştiğini söyledi.  Yeni Hal’den kiolsunu 1 lira 40 kuruşa aldıklarını belirten Uvat, nakliye işiyle birlikte maliyetinin kendilerine daha fazla olduğunu söyledi. Faydası ve vazgeçilmez tadıyla bilinen lahanaya  yüksek fiyat yüzünden  rağbet olmadığını aktaran Uvat, “Fiyatlar geçen yıla göre çok fazla.  Bu yüzden kadınlar kış mevsiminin lezzeti olan  lahana turşusunu artık eskisi gibi kolay kolay kuramayacak, sarmasını yapıp ne yiyebilecek ne de konu komşusuna  ikram edebilecek. Vatandaşın ağız tadı artık kalmayacak. Artık o günler yavaş yavaş geride kalacak gibi.  Sadece lahana değil bütün sebze meyveler el yakıyor. Fiyatlar çok yüksek.  Vatandaşa hak veriyoruz ancak fiyatlar bizden kaynaklı değil. Yükselişe geçen dözviz kuru ve ve bu pandemi sürecinden kaynaklanıyor. Bu döviz kurunun önüne geçsinler.  Her şey ateş pahası.   Biz de yüksek fiyata aldığımız ve maliyeti bize çok olduğu için bu ancak bu fiyata satabiliyoruz.” diyerek sebze ve meyvede yaşanan fiyat artışı nedeniyle hem tepkisini hem de endişesini dile getirdi.

 

Her şey üürnde fiyat artışı yaşanıyor

Urfakapı Semt Pazarı esnafı 22 yaşındaki Metin İpek de sebze ve meyvelerdeki fiyat atışının ateşi bir türlü sönmeyen  döviz kurundan kaynaklandığına vurgu yaptı.  Her ürün ve eşya gibi sebze ve meyvede de fiyatın arttığına dikkat çeken genç İpek, “Turşuluk lahanımız var, Turşuluk lahana 2 lira, sarmalık lahana ise 2,5 liradır. Geçen sene ise 750 kuruştu.Domates ve patates kilosu 2,5 ve 3,5’tan 7,5’a çıkarken, soğan ise kilosu 1 liradan 3,5’a çıktı” diyerek  sebze ve meyvedeki fiyat artışına işaret etti.  Lahana sebzesi; bağışıklık sistemini güçlendiren, A, C, K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren, hücreleri yenileyerek metabolizmayı hızlandıran  özelliğiyle biliniyor. 

Editör: TE Bilisim