Sultan TAŞKIN

MÜCADELE- Milli Eğitim Bakanlığı 6 Eylül tarihinde yüz yüze eğitimin tekrardan başlayacağı duyuruldu. 81 il de kırtasiye alışveriş telaşı başladı. Kırtasiyeciler hazırlıklarına başlarken satışlarda hareketliliğin olmadığını söylediler. Ucuzluk merkezler ve marketlerde de kırtasiye malzemelerin satışının kırtasiyecileri etkilediğini belirterek durumdan şikayetti olduklarını söylediler.

 

Yeni normalleşme ile birlikte yüz yüze eğitimin 6 Eylül itibariyle başlayacağı duyuruldu. Böylelikle okulların açılmasıyla kırtasiye malzemelerinin alınması konusunda da bir telaş başladı. Yeni bir düzenlemeyle kırtasiye malzemesinin başka yerde satışının durdurulması çağrısı yapan kırtasiye esnafıMustafa Hamitoğlu, “Onlara bir düzen verilmesi gerekiyor. Nasıl ki bizler market ürünleri satmıyorsak onlar da kırtasiye ürünleri satmasınlar bizler bu durumdan şikayetçiyiz.” diye konuştu.

 

“İNSANLARIN BİR KISMI OKULLARIN AÇILACAĞINA BİLE İNANMIYOR”

Kırtasiye esnafı Mustafa Hamitoğlu, “Şuana kadar hiçbir hareketlilik yok insanların bir kısmı okulların açılacağına bile inanmıyor. Halk arasında böyle bir inanç var tabi ki ama insanların düşüncesi ve fikri o yönde o yüzdendir ki okul malzemesi alma konusunda hareketlilik yok. Biz eşyalarımızı aldık, mallarımızı aldık açılmak üzere hazırlık yaptık şu an da müşteri bekliyoruz.

 

“2 SENEDİR %10 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYORUZ”

Pandemiden çok etkilendik yaklaşık 2 senedir %10 kapasite ile çalışıyoruz. Diyelim ki 100 çeşit mal pandemiden önce satıyorduk şu an da 10 çeşit bile zor satıyoruz.İşin doğrusu pandemi kırtasiye sektörünü yere vurdu.

 

Tam kesinlik vermeyeyim ama kenar yerlerde kırtasiye dükkanı olan birinin ayakta kalacağına inanmıyorum. Benim dükkanım ana caddede olmasına rağmen ve çeşidimin de bol olmasına rağmen sıkıntı yaşadım. Bizler bu kadar sıkıntı yaşadıysak tabi ki ara sokaklarda ücra yerlerde olan kırtasiyelerin de kapanması mümkündür. Pandemiden önce mal almıştık fakat elimizde kaldı 1.5- 2 yılıdır elimizde kalan malları satmaya çalışıyoruz.  Bu sene yeni yeni almaya başladık fakat çok az aldık %50 gibi bir mal aldık. Ne olur ne olmaz bilemediğimiz için tereddütteyiz ve bu yüzden de eskisi gibi dükkanı dolduramıyoruz.

 

MERKETTE SATILAN KIRTASİYEÜRÜNLERİ  %70 ORANINDA KIRTASİYECİLİĞİ ÖLDÜRDÜ

Marketlerde daha uygun fiyata toplu şekilde kırtasiye ürünleri getiriyorlar onlar bizim %70’imizi öldürmüş durumda. Biz kırtasiyeciler olarak onlarla baş edemeyiz ki her market okulun açılmasına az kala ürünleri getirip toplu bir şekilde satıyor. Haliyle bizlerde onların sattığı ürünlerin bitmesini bekliyoruz ki sezon ortasında gelip alışveriş yapılsın diye. Bizler 1 tane kurşun kalem satıyoruz onlar paket halinde 12 tane satıyorlar böyle olunca da nerdeyse vatandaş en az 4-5 aylık kırtasiye ihtiyacını karşılamış oluyor. Bu nedenle biz kırtasiyeciler olarak, marketlerde kırtasiye malzemlerinin satışının yasaklanmasını istiyoruz. 

 

Bizim işlerimiz giderek gerilemiş oluyor. Onlara bir düzen verilmesi gerekiyor. Nasıl ki bizler market ürünleri satmıyorsak onlar da kırtasiye ürünleri satmasınlar, satılması yasaklansın. Bizler bu durumdan şikayetçiyiz. Marketler kırtasiye ürünleri satmasın” Dedi.

Editör: TE Bilisim