Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, yaklaşık 1 yıl aradan sonra açılan kahvehanelerde oyun oynama yasağının halen devam edilmesinin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Kahvehane esnafının borcunu ödeyemediği için kara listeye girdiğini dile getiren Kavut, “Esnaflarımızın açılma saati 07:00-19:00 olması ve liglerin maç saatlerinde kapalı kalmamız yayıncı kuruluşuna yaptığımız ödemelerin boşa gitmesine sebep oldu” dedi.

 

Kavut, “Birikmiş olan esnaf borçlarımız kira borçları, vergi, sigorta, banka kartları ve banka kredi borçları birikmiş ve hepsi cezalı duruma düşmüştür. Esnaflarımız kapalı olduğu süreçte bir herhangi bir geliri yoktu. Kredi çektiler, çektikleri krediler işyeri kiraları, elektrik ve su faturalarını ödediler evlerine mutfak masrafları yaptılar. Zamanı gelen kredi ödemelerini yapmayıp bankada kara listeye düşmektedirler.” dedi.

 

Sorularımızı yanıtlayan Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, şöyle konuştu:

 

“12 AYLIK KAPALI OLAN ESNAFLARIMIZIN DURUMU ÇOK KÖTÜ DURUMDADIR”

Mücadele Haber: Kahveciler ve Çaycılar esnafının ekonomik olarak durumu nasıl?
Abdurrahman Kavut: Şu anda 12 aylık kapalı olan esnaflarımızın durumu çok kötü durumdadır. İşyeri açılması ile birlikte işyeri sahipleri birikmiş kiralarını almak için esnaflarımızın kapısını aşındırmaya başladı. Birikmiş olan esnaf borçlarımız kira borçları, vergi, sigorta, banka kartları ve banka kredi borçları birikmiş ve hepsi cezalı duruma düşmüştür. Esnaflarımız kapalı olduğu süreçte bir herhangi bir geliri yoktu. Kredi çektiler, çektikleri krediler işyeri kiraları, elektrik ve su faturalarını ödediler evlerine mutfak masrafları yaptılar. Zamanı gelen kredi ödemelerini yapmayıp bankada kara listeye düşmektedirler.

 

“OYUN OYNATILMA YASAĞININ DEVAMI BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI”

Mücadele Haber: Oyunların oynanmaması esnafı etkiliyor mu?

Abdurrahman Kavut: Ekonomik olarak çöküşe geçen esnaflarımız açılan işyerlerinde oyun oynatılamaması yüzünden ne müşteri gelip çay içiyor nede sabahtan akşama kadar sattıkları çay masraflarını karşılayamıyor. Müşterileri olan esnaflarımız ise 2 saatte 1 çay içip kalkınca ona yapılan hizmet ve işyeri masraflarında herhangi bir azalma yok aksine 10 müşteri varsa iş yerlerimizde sanki 50 müşteri varmış gibi masraflarımızın faturaları gelmeye devam edecektir. Geçen 1 yıllık süre içersinde hiçbir kazancı olmayan esnaflarımız tüm umudunu şu anda açılan normalleşme dönemine bel bağlamış iken oyun oynatılma yasağının devamından dolayı büyük hayal kırıklığı ile kara kara düşünmeye başladılar. Bu yasaklar bir süre daha devam etmesi durumunda korkarız daha büyük çapta işyerlerimiz kapanmaya başlayacaktır.

 

“PANDEMİ DÖNEMİNDE 200 ESNAFIMIZ İŞYERLERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALDI”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da iş yerini kapatan Kahveciler ve Çaycılar esnafı oldu mu?

Abdurrahman Kavut: Sadece pandemi döneminden şu ana kadar 200 üzerinde esnafımız işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. 100 kişiye yakın ise gelen kira ve masraflar yüzünden işyerlerini kapatıp malzemelerini depolarda tutuyorlar. Normalleşme ile birlikte tekrar işyeri açma umuduyla beklemektedirler.

 

“YAYINCI KURULUŞLARINA YAPTIĞIMIZ ÖDEMELER BOŞA GİTTİ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz? 

Abdurrahman Kavut: Esnaflarımızın açılma saati 07:00-19:00 olması ve liglerin maç saatlerinde kapalı kalmamız yayıncı kuruluşuna yaptığımız ödemelerin boşa gitmesine sebep oldu. Açık olma süresinin uzatılması ile bu sorunu ortadan kaldırmış olacaktır. Tüm Ülkemiz ile ilimizdeki vatandaşlarımız ile esnaflarımızın kurallara çok ama çok önem göstermeye devam etmeliyiz. Bir an evvel bu hastalığın bitmesi için ülke olarak birlik ve beraberlik içersinde kurallara uyarak atlatmaya devam etmeliyiz.

Editör: TE Bilisim