MÜCADELE- Diyarbakır Eczacı Odası online alışveriş sitelerinde ilaç satılmasına aracılık eden kişi ve şirketler hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu ve sürecin takipçisi olacağını duyurdu. “Hekim ve Eczacılar dışında sağlık profesyoneli olmayanların para kazanma kaygısı ile ilaç ve gıda takviyesi satması ya da tavsiye etmesi halk sağlığını tehlikeye atar.” Denilen açıklama şöyle:   

 

İLAÇ BİLİMİNİN TEMSİLCİSİ ECZACILARDIR

"Dünyadaki tüm eczacılar, meslek yeminlerine bağlı olarak öncelikle halk sağlığını gözetirler. Mesleklerini ticari kaygılarla değil, öğrenim hayatları ve sonrasında devam eden meslek içi eğitimlerle zenginleşen bilgi ve birikimleriyle icra ederler. İnsan hayatı söz konusu olduğundan sağlık ve ilaç hakkında sadece bu işin uzmanları karar vericidir. Bu eğitimi almayanların para kazanma kaygısı ile ilaç ve gıda takviyesi satması ya da tavsiye etmesi halk sağlığını tehlikeye atar.

 

SAĞLIK, RİSKE ATILABİLECEK BİR UNSUR DEĞİLDİR

Türk Ceza Kanunu’nun 187. Maddesinde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma başlığı altında “(1) Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir. (2) Bu suçun tabip veya eczacı tarafından ya da resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.” Düzenlemesi ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehdit edecek şekilde ilaç satılmasının müeyyideleri sarih bir şekilde belirtilmiştir.

 

ONLİNE ALIŞVERİŞ SİTELERİNDE İLAÇ SATIŞI YAPILAMAZ

“Trendyol” isimli alışveriş sitesinde kare kodlu ilaçların satışa sunulması, üstelik bunların 10 adet sipariş edilebilmesi, halk sağlığını tehlikeye atan bir durum içermektedir. Bu ilaçları alanlar ne şekilde kullanacaklar, tavsiye edecekleri kişinin sağlık verileri bu ilacı kullanmaya uygun mu gibi sorular cevapsızdır ve halk sağlığı açısından ciddi sorunlar içermektedir.

 

Türk Eczacılar Birliği 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası olarak “TRENDYOL” isimli alışveriş sitesi ve ilaçların satılmasına aracılık eden kişi ve şirketler hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğumuzu ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim