Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Evin Bahar Toy, koronavirüs ve aşılamaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınına karşı bağışıklığın kazanması için toplumun en az yüzde 75-90’ının aşılanması gerektiğini söyledi.  Alınan önlemlerle salgının bulaş hızının yavaşladığını belirten Toy, aşılama bitmeyene dek kısıtlamaların sürmesinin önemli olduğunu söyledi. Ellerindeki verilere Diyarbakır’da özel-kamu hastanelerinde toplam yoğun bakım hasta sayısı 100, serviste takip edilen hasta sayısının 150, günlük tespit edilen pozitif vaka sayısının ise 100-150 bandında seyrettiğini savunan Toy,  herkesin kurallara sıkı sıkı uymasını istedi.

 

Koornavirüsün mutasyona uğraması konusunda da konuşan Toy, “Mutasyonlar virüs evriminin doğal bir parçasıdır. Pandemi başlangıcından bugüne kadar tespit edilmiş hiçbir mutasyonda hastalık şiddetinin veya öldürücülüğünün arttığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Tabi bununla beraber sık sık görülen mutasyonlar virüsün şansını arttırabilir ve ona yeni bir avantaj sağlayabilir. Bu sebeple hızlı bağışıklama/aşılama programı ile virüsün görülme sıklığını azaltmak sadece pandemiyle değil mutasyonla da mücadele için etkili bir yöntem olacaktır” dedi. 

 

Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Evin Bahar Toy, sorularımız şöyle yanıtladı:

 

“DİYARBAKIR’DA GÜNLÜK TESPİT EDİLEN POZİTİF VAKA SAYISI İSE 100-150”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da vaka ve ölüm oranında sizce son durum nedir?

Dr. Evin Bahar Toy: Sizin de bildiğiniz üzere günlük vaka sayıları uzunca bir süre Türk Tabipleri Birliği’nin iddia ettiği sayıların neredeyse onda bir kadar açıklandı. Biz sahada aktif çalışan meslektaşlarımızdan aldığımız verilerle bakanlığın açıkladığı sayıların çeliştiği ısrarından vazgeçmedik. Nitekim Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca en sonunda günlük gerçek vaka sayısını vaka/hasta ayrımı yaparak açıklamak zorunda kaldı. Fakat hala vaka-vefat sayılarının kent bazlı istatistik bilgisi paylaşılmıyor. Bizim elimizdeki verilere göre Diyarbakır’da özel-kamu hastanelerinde toplam yoğun bakım hasta sayısı 100 ve serviste takip edilen hasta sayısı 150 civarında. Günlük tespit edilen pozitif vaka sayısı ise 100-150 bandında seyrediyor.

 

“AŞILAR TÜM CANLILARIN ORTAK DEĞERİDİR”

Mücadele Haber: Vatandaşların aşı yapma endişesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dr. Evin Bahar Toy: Aşılar tüm canlıların ortak değeridir. Her yıl yaklaşık 3 milyon insan aşılar sayesinde bulaşıcı hatlıktan korunmakta ve hayata tutunmaktadır. COVID-19 açısından da bilimsel veriler ışığında güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak her türlü aşılama pandeminin kontrol altına alınmasında büyük öneme sahiptir.

 

“AŞI İLE İLGİLİ BAZI KAYGILAR MEVCUT”

Toplumda olduğu gibi biz sağlık çalışanlarında da aşı ile ilgili bazı kaygılar mevcut. Aşıların yan etki profilleri, aşılama sonrası görülebilecek istenmeyen sonuçların takip ve tedavi süreçleri vb. Hasta-hekim arasındaki güven ilişkisinin aşı konusunda da devamını sağlamak ve güvenle aşılama ortamı sağlamak için toplumdaki ve biz sağlık emekçilerindeki bu kaygıyı gidermek gerekir ki bu görev Sağlık Bakanlığı’na aittir. Dünya’da uygulanmaya başlanan dört aşının hastalığı önlemedeki sonuçları farklı olmakla beraber; tüm aşılar ağır hastalık ve ölümleri engellemekte %100’e yakın başarılı olmuştur. Yine hiçbir aşıda ciddi yan etkiler gözlenmemektedir. Mevcut aşıların farklı risk ve yaş gruplarında etkililik ve yan etki açısından farklı sonuçları mevcuttur.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Toplum bağışıklığının gelişmesi için toplumun %75-90’ının aşılanması gerekmektedir. Bu bilgi ışığında Türkiye’de toplum bağışıklığı gelişebilmesi için 2 doz yapılacak aşıdan 120milyon doz ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak tıpkı vaka sayıları gibi aşılama programının ayrıntıları da paylaşılmadı. Sağlık Bakanlığının kamuoyu ile güven ilişkisinin sağlanabilmesi için gerçekçi ve toplum bağışıklığını sağlayabileceği bir aşı programı düzenlemesi ve bunu paylaşması gerekmektedir.

 

“MUTASYONLAR VİRÜS EVRİMİNİN DOĞAL BİR PARÇASIDIR”

Mücadele Haber: Mutasyon hakkında ne düşünüyorsunuz, yeni bir tehlike gelir mi?

Dr. Evin Bahar Toy: Mutasyonlar virüs evriminin doğal bir parçasıdır. Pandemi başlangıcından bugüne kadar tespit edilmiş hiçbir mutasyonda hastalık şiddetinin veya öldürücülüğünün arttığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Tabi bununla beraber sık sık görülen mutasyonlar virüsün şansını arttırabilir ve ona yeni bir avantaj sağlayabilir. Bu sebeple hızlı bağışıklama/aşılama programı ile virüsün görülme sıklığını azaltmak sadece pandemiyle değil mutasyonla da mücadele için etkili bir yöntem olacaktır.

 

“TOPLUMUN EN AZ %75-90’ININ AŞILANMASI GEREKİYOR”

Mücadele Haber: Aşılama sonrası kısıtlamalar da bir değişme olmalı mı, yani kısıtlamalar devam mı etmeli yoksa kaldırılmalı mı?

Dr. Evin Bahar Toy: Biz idarenin salgını önlemek yerine ekonomik kaygıları öncelemesi ve “evde kal” çağrılarıyla sorumluluğu halka yükleme çabası sonrası salgının kontrol edilemez bir aşamaya geldiği günlerden geçtik. Hastanelerin doluluk oranları, acil servislere başvuru oranları, günlük vaka sayıları günden güne arttı ve tüm yük sağlık emekçilerinin omzuna yüklendi. Bu deneyimlerden sonra yeniden alınmaya başlayan kısmi önlemlerle salgında bulaş hızı yavaşladı. Az evvel de söylediğim gibi toplum bağışıklığı sağlanması için toplumun en az %75-90’ının aşılanması gerekiyor. Bu sürece kadar da kısıtlamalara devam etmek çok önemli.

 

“AŞILAMA COVID-19 PANDEMİSİNİN BİTTİĞİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Dr. Evin Bahar Toy: Aşılama programının başlaması COVID-19 pandemisinin bittiği anlamına gelmemektedir. Tekrar etmek gerekirse %75-90’ımız aşılanmadan maske, fiziksel mesafe, hijyen gibi kişisel önlemlerimizi almaya devam etmek hem kendimize hem de insanlığa olan borcumuzdur. Sağlıklı günlerin yakın olması dileğiyle…

Editör: TE Bilisim