Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Serap Gözeli köyünde yıllardır su sıkıntısı çeken köylüleri ziyaret eden Diyarbakır siyasi parti başkanları ortak basın açıklaması düzenledi. Bir su fabrikasının yanında olan köyün susuz kalmasına tepki gösteren Diyarbakır Gelecek, Saadet, DEVA ve CHP il başkanları sorunun çözümü için yetkililere seslendi. Açıklamaya CHP İl Başkanı Gönül Özer, DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen ve Gelecek Partisi İl Başkanı Aydın Altaç katıldı.

 

21. Yüzyıl Türkiye’sinde şehrin 10 kilometre uzaklığında Serap Gözeli Köyü'nde yıllardır su sorunu yaşadıklarına dikkat çeken CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, "Köy 1970 yılında sit alanı ilan idilmiş. Köyde su havzası var ve 3 tane özel şirket, 11 tane kuyu var ve 8 tanesi aktif haldedir. Ambalajlı su satılıyor. 200 metre ilerdeki köye ise su yok. Ayrıca ana şebeke su borusu da köyün üstünden geçiyor. Buna rağmen köye su verilmiyor.” Dedi.

 

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, sorunun devamı halinde ziyaretlerinin devam edeceğini açıklarken, DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin ise DİSKİ’nin var olan sorunları bir an önce çözmesi çağrısında bulundu.

 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Serap Gözeli Köyü’nün su sorununa ilişkin açıklamada bulunan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Serap Gözeli kapalı havzadır. Bakanlar Kurulu kararı var, orada herhangi bir işlem yapma şansı yoktur. Ancak biz bunu da bir şekilde çözmeye çalışıyoruz.” Demişti.

 

 

“ÇOCUKLAR SU ŞİŞELERİYLE, BİDONLARLA SU TAŞIYORLAR”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, “Daha önce burada yaşayan köylülerin su sıkıntısı çektiklerini öğrenmiştik. Biz ekip olarak, yönetim olarak orayı ziyaret ettik, vatandaşlarla görüştük. Çocuklar su şişeleriyle, bidonlarla su taşıyorlar. Yazın sıcağında hayvanlara mı su versinler, kendileri mi su içsinler, çamaşır ve bulaşık için mi suyu kullansınlar? Ardından da milletvekillerimiz geldi. Onlarla beraber gittik. Suyun çıktığı köyde 3 tane özel şirket, 11 tane kuyu var ve 8 tanesi aktif haldedir. Ambalajlı su satılıyor. Kuyulardan bir tanesi 3 özel şirkete kiralanmış, ambalajlıyorlar. 200 metre ilerdeki köye ise su yok. Ayrıca ana şebeke su borusu da köyün üstünden geçiyor. Buna rağmen köye su verilmiyor.

 

“VALİ DÖNÜŞ YAPACAĞINI SÖYLEDİ AMA SONRASINDA CEVAP VERMEDİ”

Milletvekillerimiz olayı yerinde görüp Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile görüştüler. Vali dönüş yapacağını söyledi ama sonrasında vekillerin telefonlarına cevap vermedi. Vekillerimiz bu insanlara su verilmesini istedi ya da burayı kamulaştırıp buradan taşınalım dediler. DİSKİ ile görüştüğümüzde bize şunu söyledi, 1970 yılındaki imar kanunuyla orası sit alanı kabul edilmiş, bundan dolayı da orada yapabilecekleri bir şeyin olmadığını söylüyorlar. Ancak tabii ki de imar planı istenildiğinde değiştirilir. Bunun illa ki oluru vardır. 21. Yüzyıl Türkiye’sinde o insanların şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki bir evin susuzluk çekmesi insanlık ayıbıdır. Onun için bir an önce orada bir çözüm olmak için orada ses olmaya gittik. Aya gidiyoruz, uzaya gidiyoruz diyorlar ama buradaki insanların susuzluğunu da görmüyorlar. İnsanın doğal ihtiyacı olan suya çare bulsunlar.”

 

“SORUN ÇÖZÜLMEZSE ZİYARETLERİMİZ DEVAM EDECEKTİR”

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, “Serap Gözeli Mahallesi, şehrimizin su kaynakları merkezinde yer alan yerleşim alanı olmasına rağmen susuzluk problemi yaşamaktadır. Bu sebeple CHP, DEVA ve Saadet Partileri İl Başkanları ile ziyarette bulunduk. Sorun çözülmezse ziyaretlerimiz devam edecektir.”

 

“BİR AN ÖNCE ÇÖZMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Diyarbakır’da su firmalarının havzasına yakın yerde bulunan Hamravat sularının yanındaki Serap Gözeli Köyünde su ve altyapı problemi yaşan vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde görmek için Diyarbakır Gelecek, Saadet ve CHP il başkanları ile birlikte açıklama yaptık. Her ne kadar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır’da su sorunu yok diye açıklama yapıyor ise de uzun yıllardır kanun ve mevzuatları bahane göstererek sorunların üzeri örtülmektedir. DİSKİ’nin var olan sorunları bir an önce çözmesi için çağrıda bulunuyoruz. Mevzuat yada kanunlar bu ülkedeki vatandaşların huzuru, mutluluğu, sağlığı ve refahı içindir. Hukuk, mevzuat ya da kanun mazeret gösterilerek, insanların en tabii hakkı olan su hakkı konusunda adeta gasp edici, çözüm üretmeyen bu tutumu kabul etmek imkansızdır. Devlet yetkilileri bir an önce açıklama yapmak zorundadır. Bu insanların bu kadar zamandır su sorununun çözülmemesinin ana sebebinin ne olduğunu izah etmelidir. Diyarbakır Valiliği her ne kadar Diyarbakır’da su sorunu olmadığını dile getirse de bunun gerçeği yansıtmadığı apaçık ortadadır. Uzun yıllardan beri altyapı ve su meselesinde bir arpa boyu yolum alınamaması ciddiyetsizlikten öte basiretsizlik olarak değerlendirilmelidir. DİSKİ’nin ve Valiliğin yaşanan sorunlara karşı duyarsızlığı, uzun zamandır Diyarbakır’da kamu yönetiminin uygulamış olduğu muhatapsızlık politikasının bir yansımasıdır. Bu sorun çözülene kadar da burada insanlarımızla beraber olmaya devam edeceğiz. Devleti en asli görevi olan vatandaşlarına hizmet etmeye davet ediyoruz.

 

“KÖY HAZIR SU FİRMALARININ MERKEZ ÜSTÜ OLARAK KULLANILIYOR”

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, “Diyarbakır şehir merkezine 10 km imar alanına 800 mt. Uzakta bulunan Serap Gözeli Köyü’nde su ve altyapı problemi yaşan vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde görmek ve sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek için köyde bir basın açıklaması yaptık. Valilik ve DİSKİ İle görüşen köy muhtarı herhangi bir çözümün olmadığını 1970 yılında yapılan imar yönetmeliğinin uygulandığını söylediler. Köyün regresyon alanı içinde kaldığı için herhangi bir hizmetin verilmediğini ifade ettiler.”Köy hazır su firmalarının merkez üstü olarak kullanılıyor. Köyde 11 adet kuyunun bulunduğunu bunlardan 8 adetinin aktif olarak su firmalarının kullandığını söylediler. Köyde sondaj sularını kullanan köylülerin ise düşük derinlikte açtıkları için sularının kalitesiz ve çamurlu olduğunu söylediler. Kanalizasyon ve altyapının köyde olmadığını bununda hastalıklara yol açtığını belirten köy muhtarı siyasi parti temsilciliklerinden sorunlarının dile getirilmesini istediler. Bizler de bu soruna ilgili kurumların el atmasını, şehir merkezine çok yakın olan bu köyün su ve kanalizasyon bağlantılarının kurulmasını rica ediyoruz.”

 

“SERAP GÖZELİ’DE MEVZUAT GEREĞİ ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLIDIR”

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Serap Gözeli Köyü’nde yıllardır su sıkıntısı çeken köylülerin durumuna ilişkin konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, “Serap Gözeli sadece bugünün değil, 30 yıllık Çelikevler’deki gibi kimsenin çözmediği, bizim çözmeye çalıştığımız, hayata geçirdiğimiz, ihale yaptığımız, yer tespiti yaptığımız iş gibidir. Serap Gözeli kapalı havzadır. Bakanlar Kurulu kararı var, orada herhangi bir işlem yapma şansı yoktur. Ancak biz bunu da bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Orada da suyumuz var, sondajımız var. 4-5 tane kaynak suyumuz var ama şebeke yapma konusunda mevzuat gereği elimiz kolumuz bağlıdır. Bu durum, hiç kimsenin çözemediği sorundur.” Açıklamasını yapmıştı.

Editör: TE Bilisim