MÜCADELE HABER- Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği, Şeyh Said'in idam edilmesinin yıldönümüne ilişkin Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda anma etkinliği gerçekleştirdi. Şeyh Said'in resminin açıldığı açıklamaya, Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Diyarbakır il eş başkanı ve yöneticiler, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ve dernek üyeleri katıldı.

 

“MEZAR YERLERİNİ İSTİYORUZ”

Açıklamayı okuyan PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, “İstiklal Mahkemeleri kararları ortadan kaldırılmasına rağmen bugüne kadar Şeyh Said ve arkadaşlarına ait İstiklal Mahkemesi tutanakları da açıklanmamıştır. Buradan çağrımız başta Şeyh Said ve arkadaşları olmak üzere Cibranlı Halit Bey, Seyit Rıza, Saidê Kurdî ve diğer tüm ölülerimize usulünce defin hakkı ve mezar istiyoruz. Şehadetlerinin 96’ncı yıldönümünde ‘Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım ve inancım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım düşmanlarıma karşı beni mahcup etmesinler.’ sözlerini sürekli hatırda tutarak Şeyh Said ve arkadaşlarının şahsında hak, adalet, onur ve özgürlük uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, uğruna canlarını verdikleri ideallerini gerçekleştirmek kararlılığında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.” Diye konuştu.

 

“KÜRTLER VARDI, VAR OLACAK”

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat, “Bir öldürdüler binler doğdu. Bunlar doğru değildir. Kürtlerin dilini ve kültürünü tanısınlar. Kürtler vardı, var olacak.  Tarihimize sahip çıkalım. Şeyh Said ve arkadaşlarının idamlarını lanetliyoruz. Onlar bizim şehitlerimiz, yolları yollarımız" diye konuştu.

 

ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ

HDP Milletvekili İmam Taşçıer ise Şeyh Said ve arkadaşlarını anarak, şunları söyledi: “Yüzyıllardır Kürtler burada yaşıyordu, başka yerden gelmediler. Onların direnişi durmadı, devam etti. Biz şu an onların kabrini bilmiyoruz. O iktidarların zulmü bugün de devam ediyor. O gün bu zulümlere bir çözüm bulunsaydı, bu olaylar yaşanmazdı. Ama o iktidarlar barıştan yana tutum almadılar, savaşı seçtiler ve böyle de devam ediliyor. Bu sorunlar çözülmez ise barış gelmeyecek. Şeyh Said ve arkadaşlarının dileği neyse, bizim de bugün dileğimiz aynı. Kendi topraklarımızda, kendi dilimiz ve kültürümüzle yaşamak istiyoruz. Onların amaçlarına ulaşıncaya kadar çalışmalara devam edeceğiz." dedi.

Editör: TE Bilisim