MÜCADELE- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında bir basın açıklaması yaptı. Kadın cinayetlerine dikkat çekilen açıklamada: “Yapılan araştırmalara göre her yıl 10 kadından birinin fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı görülmektedir. Evli kadınlarda son 1 yıl içinde şiddete uğrama oranı 11 iken, boşanmış ya da ayrı yaşayan kadınlarda bu oran 22 ye çıkmıştır.2016 yılında 397,2017 yılında 472,2018 yılında 477,2019 yılında 564,2020 yılında ise 527 kadın cinayeti girişimi yaşanmış; bu cinayet girişimlerinde yaklaşık 1954 kadın yaşamını yitirmiştir. 2021 yılında şu ana kadar yaşamını yitiren kadın sayısı 345 olup en son bir samuray kılıcıyla öldürülen Başak Cengiz ve Kasım ayı içerisinde öldürülen 10 kadın ile kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini görmekteyiz” denildi.

 

“DİZİLERİN ÇOĞUNDA KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE CİNSEL OBJE TEMASI OLDUKÇA FAZLA İŞLENMEKTEDİR”

Kadınların televizyon kanallarındaki temsil sorununa değinilen açıklamada şöyle denildi: “Televizyon  kanallarında yayınlanan dizilerin çoğunda kadına yönelik şiddet ve cinsel obje  teması oldukça fazla işlenmektedir. Dizilerde kadına erkeğin malı rolü biçilmekte, bu tür diziler maalesef bilinçaltında klasik kadın rolünün devamı şeklinde bir algı yaratmaktadır. Bu rolün dışına çıkmaya çalışan kadının her türlü baskı ve şiddetle cezalandırılmasını meşru göstermektedir.  Bu durum izleyenler üzerinde olumsuz etki yaratmakta, gerçek hayatta yaşanılan şiddet olaylarını normal görüp bu olaylara karşı toplumu duyarsızlaşmaktadır. Kadına yönelik şiddetin dizilerde sürekli işlenmesi sindirici etki yaratmakta ve gerçek hayatta şiddete maruz kalan kadınlarda travmaları derinleştirmektedir.”

 

“TOPLUMSAL SEFERBERLİK BAŞLATILMALI”

Açıklamada kadına karşı şiddetin önüne geçmek için acilen toplumsal seferberlik başlatılması gerektiğine vurgu yapılarak: “Okul öncesinden başlayıp eğitimin her kademesinde şiddeti engelleyecek dersler konulmalı, siyasi partiler, STK’lar ve farklı disiplinlerden bilim insanlarıyla birlikte hareket edilmeli ve bir yol haritası çizilmelidir. Kadına yönelik şiddeti engelleyecek ağır cezai yaptırımlarla caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı, kadının örgütlü ve meşru mücadelesi ile kadının istihdamda daha fazla yer alması sağlanmalı, kadının İş dünyasında ve tüm yönetim kademelerinde temsiliyeti eşit ve adil bir düzeye getirilmedir. 

 

“ADALETE OLAN İNANCIMIZ DEVAM EDECEKTİR”

Kadına Yönelik Şiddet ve cinsiyetçi erkek egemen zihniyet kadını ve erkeği birlikte bitiren bir zihniyettir dolaysıyla bu zihniyet hasta bir toplumu yaratmaktadır. Bu kapsamda; Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri olarak, kadına yönelik şiddet ve cinsiyetçi erkek egemen zihniyetle mücadelemiz dün olduğu gibi bugün ve yarın da adalete olan inancımızla devam edecektir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim