Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Sigaradan uzak durmanın virüsten korunmak için çok önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Psikolog  Yiğit, “Avrupa ülkesinde yıllardır bu ve benzeri yasaklar uygulanıyor zaten. Biz sigarayla mücadele sanırım 30-40 yıl geriden takip ediyoruz. Sigara pandemiden bağımsız olarak çok önceden yasaklanmalıydı.” dedi.

 

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine gönderdiği koronavirüs genelgesine göre, tüm illerde işlek cadde ve sokaklarda sigara içme yasağı getirilmişti. Kararın, sigara içtiği için maskesini indiren kişiler nedeniyle alındığı açıklanmıştı.

 

Koronavirüsle ilgili gazetemize röportaj veren Uzman Psikolog M. Fatih Yiğit,  şunları söyledi:

 

“GELİN BU SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRİP BU GEREKÇEYLE SİGARADAN KURTULUN DERİM”

Mücadele Haber: Sigara yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

M. Fatih Yiğit: Sigara pandemiden bağımsız olarak çok önceden yasaklanmalıydı. Bu süreçte maske kullanımına riayet etme ve dumanla virüs yaymayı engellemek için uygulansa da sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için sigara kullanımının insanların bir arada bulunduğu toplu alanlarda kısıtlanması oldukça gerekli ve faydalıdır diye düşünüyorum. Kaldı ki sigara, çok az sayıda virüse maruz kalma durumunda bile enfekte olma riskini arttıran bir unsur. Sigara kullananların Covid-19 a yakalanma ve tedavi sürecini daha zorlu atlatma riski çok daha yüksektir. Bazı asparagas haberler çıktı. Sigara içenlerin virüse yakalanmadığıyla ilgili. Bu tarz haberlere itibar edilmemesi gerektiğini söylemek isterim. Bu virüs zaten akciğerleri hedef alan bir yapıya sahip, akciğerlerimizin yapısını oldukça bozan ve işlevselliğini yıkan sigaranın virüse karşı direnç oluşturabileceği ne kadar mantıklı olabilir? Gelin bu süreci fırsata çevirip bu gerekçeyle sigaradan kurtulun derim.

 

“AVRUPA ÜLKESİNDE YILLARDIR BU VE BENZERİ YASAKLAR UYGULANIYOR”

Mücadele Haber: Sigara yasağı pandemiden sonrada devam etmeli mi, neden?

Sağlığımıza ve yaşam kalitemize verdiği zararları düşünürsek sigarayı tamamen hayatımızdan çıkarmamız oldukça yerinde bir karar olacaktır. Bu doğrultuda alınan kısıtlama kararları sigara içme oranını düşüreceği gibi içmeyenlerinde toplu alanlarda bu zehre maruz kalmalarını da engelleyeceği için kesinlikle yasak kalıcı olarak devam etmeli ve hatta belki kapsamı biraz daha genişletilmeli. Birçok Avrupa ülkesinde yıllardır bu ve benzeri yasaklar uygulanıyor zaten. Biz sigarayla mücadele sanırım 30-40 yıl geriden takip ediyoruz gelişmiş ülkeleri. Sigara çağımızda artık, geri kalmışlığın bir göstergesi haline gelmiş durumda aslında. Sağlıklı ve kaliteli yeni nesiller için sigarayı hayatımızdan çıkaralım.

 

“İNSAN YAŞADIKLARINDAN DERS ALIP DAVRANIŞLARINI REVİZE ETTİKÇE GELİŞİR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için sahip olduğu çok güzel bir özelliği var, o da unutmak.  Düşünün ki bir yakınınızı kaybediyorsunuz ve ilk öğrendiğiniz an acınız dayanılmaz, nefes alamayacak durumda hissediyor ve hatta ben artık nasıl yaşarım duygusuna kapılıyorsunuz. Ama bir süre sonra unutmaya başlıyor, daha doğrusu onsuz yaşamaya alışıyorsunuz. Evet belki bir yanınız eksik ama o dayanılmazlık yok artık. İnsan yaşadıklarından ders alıp davranışlarını revize ettikçe gelişir, iyileşir. Bu pandemiden herkesin kendine göre çıkaracağı dersler olmalı ve bunları gelişime fayda sağlayacak şekilde kullanmalı.

Editör: TE Bilisim