Fatih SURUÇ

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube yönetiminden Ezgi Çelik, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında tarihi ertelenen üniversite sınavının yeniden öne çekilmesinin öğrencilerde şok etkisi yarattığını belirterek, “Öğrenciler bu durma hazırlıksız yakalanmış ve zaten var olan sınav streslerini daha da arttırmıştır. Bu konu da önceliğin sınavların yapılmasına değil öğrencilerin, bireylerin ve toplumun sağlığına verilmesi gerekir. Sınav stresinin yanında birde hastalık kapar mıyım stresini yaşayacaklar” dedi.

  

15 Haziran’da yapılan bir sınavda bir öğrencide koronavirüs tespit edildiğini ve binada bulunan herkesin karantinaya alındığını anımsatan Çelik, “Yaşanan bu olay aslında bu hafta ve gelecek hafta sonları yapılacak olan sınavlarda yaşanabilecek tehlikelerin ön göstergesi olmuştur. Sınavların yüz yüze yapılması kararında maalesef görüyoruz ki öğrencilerin hayatları sınavlara kurban ediliyor. Onların ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Sınavların telafisi olur ama sağlığın telafisi olmaz” şeklinde konuştu.

Çelik, bu ayın son haftasında yapılacak olan öğretmenlere yönelik yüz yüze mesleki çalışmalarının salgın bulaşıcı riski nedeniyle iptal edilmesi gerektiğini belirterek,  çalışmaların online bir şekilde yapılması gerektiğini savundu

 

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube’de yönetiminde Ezgi Çelik gündeme ilişkin sorularımız yanıtladı:

 

“SAĞLIKLI BİR UZAKTAN EĞİTİM İÇİN TÜM ÖĞRENCİLERİN AYNI KOŞULLARDA OLMASI GEREKİR”

Korona virüs salgını öğrencileri nasıl etkiledi?

Ezgi Çelik: Korona virüs salgını ve ardından yaşanan pandemi süreci toplumun bütün kesimi için zorlu geçen bir süreç olmuştur ve olmaya da devam ediyor. Bu süreç evlere kapanan öğrenciler için daha da zorlu geçmiştir. Bir yandan evden çıkamamanın verdiği fiziksel aktivite eksikliği, diğer yanda okula, öğretmenlerine, arkadaşlarına ulaşamamanın, onlardan uzak kalmanın verdiği psikolojik hasar ve Eba TV den ve internetten canlı dersleri takip etme stresi… Bütün bunları düşününce öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları her türlü yıkımı anlamak zor olmasa gerek. Diyarbakır yerelinde ve ülke genelinde Eba Tv kullanım ve online eğitimlere katılma rakamları bize bu uzaktan eğitim planının uygulamada ki eksikliklerini hatalarını göstermiştir.

 

“BİR EVDE BİRDEN FAZLA ÖĞRENCİNİN OLMASI, AYNI ANDA DERSLERE DEVAM ETME SORUNLARINI YAŞATMIŞTIR”

Öğrenciler, yetersiz donanımlı koşullarda online derslere katılmaya çağrıldı. Birçok ev internet bağlantısı veya laptop gibi fiziki alt yapıdan yoksunken bu derslerin takibi elbette imkansız olmuştur. Eba TV’nin kullanımında ise aynı ailede birden fazla öğrencinin olması, aynı anda derslere devam etme sorunlarını yaşatmıştır. Uzaktan eğitim sistemi de bize eğitim de var olan fırsat eşitsizliğinin nasıl daha da derinleştiğini göstermiştir. Sağlıklı bir uzaktan eğitim için tüm öğrencilerin aynı koşullarda olması gerekir, maalesef bunun mümkün olmadığını hepimiz sayısal verilerle de gördük. Eğitimde ki bu fırsat eşitsizliği elbette öğrencilerin üzerinde derin yaralar bırakacaktır.

 

“SINAVLARIN TELAFİSİ OLUR AMA SAĞLIĞIN TELAFİSİ OLMAZ”

Sınavına hazırlanan öğrenciler psikolojileri nasıl?

Ezgi Çelik: Bu konuda öncelikle sınav tarihlerinin öne alınması noktasında öğrenciler de yaşanan strese değinmek gerekiyor. Tarihlerin öne çekilmesi öğrencilerde şok etkisi yaratmış, öğrenciler bu durma hazırlıksız yakalanmış ve zaten var olan sınav streslerini daha da arttırmıştır. Bu konu da önceliğin sınavların yapılmasına değil öğrencilerin, bireylerin ve toplumun sağlığına verilmesi gerekir. Sınav stresinin yanında birde hastalık kapar mıyım stresini yaşayacaklar. Aynı kapalı ortamda onlarca insanın bulunduğu bir yer sağlık açısından ne kadar güvenilir olur? Sınav alanlarına ulaşmak için tercih edilen yollar ne kadar sağlıklı olur? Sınav yapma kararı alınırken yetkililer bu konularda acaba ne kadar düşündüler? Bu konularda yetkililerin derhal açıklama yapması gerekmektedir.

 

“SINIFTAKİLERİN TÜMÜ KARANTİNAYA ALINDI”

15 Haziranda yapılan bir sınavda bir öğrencide korona virüsü tespit edilmesi sonucunda binadaki herkes karantina alınmıştır. Aynı günün akşamında açıklama yapan MEB Selçuk’un “isteyen öğrencilerin hastanelerde de sınava girebileceğini” duyurması bizlere şuan ki eğitim sisteminin ne kadar sağlık ve öğrenci temelli olduğunu göstermiştir. Yaşanan bu olay aslında Bu hafta ve gelecek hafta sonları yapılacak olan sınavlarda yaşanabilecek tehlikelerin ön göstergesi olmuştur. Sınavların yüz yüze yapılması kararında maalesef görüyoruz ki öğrencilerin hayatları sınavlara kurban ediliyor. Onların ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Sınavların telafisi olur ama sağlığın telafisi olmaz.

 

“TEMEL HAK İNSAN SAĞLIĞINI KORUMA HAKKIDIR”

Sendika olarak çözüm öneriniz nedir?

Ezgi Çelik: Sendika olarak bu süreçte yüz yüze yapılacak bütün çalışmaların insan sağlığını temele alıp farklı şekillerde yapılmasını gerektiğini savunuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının bu süreçte online eğitimin devam edeceğini yönünde açıklamaları olmuştur. Uzaktan eğitimin devam etmesi sonucunda, yukarıda da bahsettiğimiz internet veya araçsal sorunlara ilişkin çözümleri nelerdir, bizce bütün ailelere ücretsiz internet erişimi ve ücretsiz teknolojik araç verilmelidir. Bu hafta sonu LGS sınavına girecek olan öğrencilerin sağlığını korumaya yönelik ne gibi önlemlerin alındığı açıklanmalıdır. Eğitim ve Bilim Emekçileri sendikası olarak bizler öğrencilerin istedikleri okullarda eğitim alma hakkının olduğunu savunuyoruz. En temel hak insan sağlığını koruma hakkıdır. Eğitim sistemimiz bu süreçte yaşam hakkını temele koyup çözümler üretmelidir.

 

“ÖĞRETMENLERE YÖNELİK YÜZ YÜZE EĞİTİM İPTAL EDİLMELİ”

Haziran ayının son haftasında yapılacak olan öğretmenlere yönelik yüz yüze mesleki çalışmaların iptal edilip online bir şekilde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Koşullar ne olursa olsun öğretmen ve öğrencilerin sağlık güvenlikleri temel kaygımız olmalıdır. Yetkililerin bu mihvalde hareket etmeye çağırıyoruz.

Editör: TE Bilisim