İrfan ÜNVER

MÜCADELE- 27 Ekim 1981'de Ankara’da doğan, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Üstün Çaba Yorulmaz, daha Ana Okulunda iken resim yapmaya başladı ve ilk ödülü de buradan aldı. İki yaşında iken bir bankanın tasarrufu teşvik reklâm kampanyasında oyuncu olarak yer aldı.

 

Lise ve Üniversite Yıllarında “Yıldızlara Baktıkça Beni Anımsa” ve “Kalbimin Sessiz Çığlığı” adı altında iki şiir kitabı yayınlayan Çaba, genç yaşında TRT TV ve Radyolarında Canlı Yayınlara katıldı. İlk profesyonel albümü “Nankörsün”ü çıkarmadan iki ayrı Opera Tenor Hocasından Şan Eğitimi aldı. Geçen yılın Haziran ayında çıkan “Alaçatı” şarkısı geniş ilgi gördü. Keza aynı yılın Kasım ayında da “Armağan” şarkısı ile yine dikkatleri üzerinde topladı...

 

Eskişehir ve İstanbul’da verdiği konserlerin yanı sıra çeşitli TV kanallarında da şarkılarıyla yer alan Çaba, MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir.

 

Çaba’yı çocukluğundan beri tanırım. Onu her zaman babasının yanında, elinde dergi ve kitaplarla görürdüm. Aradan yıllar geçti ve bugün karşımızda, Diyarbakırlı sanatçı Üstün Çaba Yorulmaz olarak durmaktadır. Mücadele Gazetesi’nde onu, hemşehrileriyle tanıştırmak amacıyla bir söyleşi yapmayı düşündüm ve yönelttiğim kimi sorularıma açık yüreklilikle yanıtlar aldım.

 

S Ö Y L E Ş İ

İrfan Ünver: Sevgili Çaba, son günlerde musiki yönünün gelişimine daha fazla önem verdin. Bu husustaki yolculuk nasıl başladı?

Üstün Çaba Yorulmaz: Henüz 3 yaşında bir bankanın tanıtımı için kameralar karşına geçtim. Piyano çalmaya ve ilk bestelerimi yapmaya 6 yaşında başladım. İlk konserimi TRT Sunucusu Bülent Özveren’in sunumuyla 9 yaşındayken 3000 kişi karşısında verdim. Benden sonra sahneye çıkan değerli sanatçı Nilüfer’le aynı sahneyi paylaşmanın mutluluğunu yaşadım. Mikrofon o kadar ağırdı ki iki elimle sımsıkı tutup ilk şarkımı söylemeye başlayınca heyecanımın yerini özgüven aldı. Alkışlarla şarkılarıma eşlik eden büyük bir kalabalık vardı. Bir saati aşkın bir süre sahnede kaldım ve ilk sahne tozunu o zaman yuttum diyebilirim. İlk sahnem ile birlikte artık müzik vazgeçilmezim olmuştu. Babamın Gazetecilik mesleğinden ötürü birçok değerli kişi ile tanıştım. Birçok değerli sanatçıyla bir arada olarak müzik yolculuğumda ufkumu genişlettim. Sadece sahne önü değil sahne arkasını da görüyordum. Sanatçılar ile tanışmak onlarla sohbet etmek, anılarını kendilerinden dinlemek inanılmaz mutluluk veriyordu bana. Serbülent Yasun yönetimindeki HAMOY Derneği Halk Müziği Korosu ile birçok konserde yer aldım. O Dernekte ilk kez işin mutfağını öğrenmeye başladım diyebilirim. Notalar ile Halk Müziği eserlerini okuyorduk. Koro arkadaşlarım ile birlikte hareket ederek sahne almak çok güzel bir tecrübe oldu benim için. Yirmili yaşlarda TRT TV ve TRT Radyolarında Canlı Yayınlara katıldım. İlk profesyonel eserimi çıkarmadan iki ayrı Opera Tenor hocasından Şan Eğitimi aldım. Müzik yolculuğumda her gün üzerine ekleyerek ilerliyorum. 300’ü aşkın sözüm ve her tarz müziğimle fark yaratacağıma inanıyorum.

 

İrfan Ünver: Peki şiir. Bildiğimiz kadarı ile bugüne değin iki şiir kitabı yayımladınız. Bu kitaplara yenileri de eklenecek mi?

Üstün Çaba Yorulmaz: Güfte halinde yazdığım eserlerim içerisinden seçtiğim şiirleri Lise zamanlarında çıkarmaya karar verdim. Eserleri noter vasıtasıyla tek tek tescil ettirmek yerine bir kitapta toplamak daha mantıklı görünüyordu. “Yıldızlara Baktıkça Beni Anımsa” adlı kitabımı çıkardım. Lise zamanıma kadar kaleme aldığım eserler çok beğenilmişti. Bir gün televizyon izlerken, tesadüfen popüler bir müzik programında bu kitabımın tanıtımına rastladım. Kitabın arkasındaki özgeçmişimden ve şiirlerimden bahsettiler ki, bu inanılmaz bir duygu yoğunluğuydu benim için. İlk kitabımla büyük ilgiyle karşılaşınca Üniversite yıllarında çok geçmeden “Kalbimin Sessiz Çığlığı” adı altında ikinci kitabımı yayınladım. Daha sonraları iki kitabımdan da sözlerin alınıp bazı kısımlarının değiştirilerek şarkılarda yer aldığını görünce, yeni çıkarmayı düşündüğüm kitapları da yayınlamama kararı aldım.

 

İrfan Ünver: Sevgili Çaba, sözleri de bestesi de sana ait olan üç şarkını da zevkle dinledim. Bana birçok radyoda top10 listesine giren ilk profesyonel şarkınız olan Nankörsün’e kadar olan süreci anlatır mısın?

Üstün Çaba Yorulmaz: Söz ve müziğin tamamı Çaba’ya ait albüm, hayallerimden bir tanesiydi. Çok yönlü bir Sanatçıyım. Doğu Müziği, Batı Müziği, Arabesk, Pop, Halk Müziği, Karadeniz Müziği ve Sanat Müziği dallarında eserlerim var. İlk profesyonel eserim “Nankörsün” gecenin iki buçuğunda uykudan kalkarak yazdığım bir eserdir. Nankörlüğü dışarıdan yaşamazsınız. Hiç beklemediğiniz, güvendiğiniz sevdiklerinizden gelir dalga dalga.. Bu şarkının sözlerinin dilde kalıcılığı ve vurgulamalarının güçlü olmasıyla da profesyonel müzik yaşantıma bu eserle başlamaya karar verdim. Alt yapısının zenginliğiyle, sözüyle, müziğiyle Nankörsün’ün yıllarca dinlenilebilecek bir eser olduğunu düşünüyorum. Nankörsün’ün ilk eserim olması nedeniyle büyük bir platformdan yayınlanması benim adıma çok önemliydi. Değerli aranjörüm Ahmet Özgül ağabeyim, Netd müzik ile anlaşması olan Özdemir Müziğin Temsilcisi Cafer Koçoğlu ile beni tanıştırdı. Beni benden dinleyen Cafer Bey, büyük bir içtenlikle karşıladı beni. Yıldız Tilbe ve bir çok değerli sanatçıyı bünyesinde bulunduran Özdemir Müzik ile başlama kararı verdik. Bir sanatçıyı mutlu eden en güzel olay ortaya çıkardığı şarkıların dinlenmesidir. İlk eserim Nankörsün 540 bin izlenme oranını aştı ve bir çok radyoda listelerde en üst sıralarda yer aldı. Nankörsün’de emeği olan, izleyen ve beğenilerini dile getiren değerli kalplere bir bir teşekkür ediyorum.

 

İrfan Ünver: Ardından “Alaçatı”yı yayınladın. Turistik bir yer olan Alaçatı’nın billboardlarını süsleyen bu güzel şarkının oluşum sürecini anlatır mısın?

Üstün Çaba Yorulmaz:  Yaklaşık 28 yıldır Çeşme bölgesinin havasını soludum. Çeşme’de bulunduğum sırada bir anda sözler döküldü; “Gel biraz gözlerden kaybolalım, Eğlenceye gecelere akalım” diye. Alaçatı’da saatler saniyeye dönüşüyor. Tatile gelen kişilerin unutamayacağı, bir masal yerini yaşatan mistik bir yer. Alaçatı şarkısının sözleri de insana huzur veren bir söyleme sahip. Bu bölgenin yaşam tarzına yakışacak söz ve müzikle Alaçatı oluştu. Ege sokaklarında duymaya alıştığımız buzuki sazının da şarkının ruhunu oluşturduğunu düşünüyorum. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte Dünya’nın her yerinden klipler rahatlıkla izlenebiliyor. Bu düşünce ile İzmir Çeşme’nin 7 ayrı bölgesinde klip çekimlerini gerçekleştirdik. Alaçatı Şarkım Alaçatı’nın bir çok yerinde Bilboardlar’da yer aldı. İnsanlar şimdiye kadar hep ünlü isimlerin olduğu yerde Çaba ismi ile karşılaşınca kim olduğumu merak etmeye başladılar.

 

İrfan Ünver: Yeni şarkın Armağan?.... Bu eseriniz ile ilgili ne diyorsun?...

Üstün Çaba Yorulmaz: Şarkılar insanı ruhen mutlu eden en güzel vasıtadır. Armağan’da işte bu şarkılardan. Masalsı sözleri ve müziği ile insanları alıp çok uzaklara götüreceğine inanıyorum. Sözleri her ne kadar sevgiliyi temsil etse de; anneniz, babanız ya da doğadaki herhangi bir canlının varlığı sizin için önemliyse, dinlediğinizde sizi mutlu edebilecek en güzel şarkılardan.. “Varlığı Sizler İçin Armağan” olan tüm kalplere gelsin bu şarkı.

 

İrfan Ünver: Kendi müziğini nasıl tanımlarsın?

Üstün Çaba Yorulmaz: Çaba’yı Türkiye’nin bir mozaiği olarak görüyorum ve sözümle, müziğimle her zaman fark yaratacağımı düşünüyorum. Ben üretken bir sanatçıyım her tarzda eserlerim var. Kalbimden gelen sözlerin dinleyicinin kalbine gideceğine inanıyorum. Her eser dünyaya yeni gelmiş çocuğunuz gibi oluyor. Düşünün daha önce hiçbir yerde çalınmamış söylenmemiş sözlerle müzik piyasasına çıkıyorsunuz. Nice eserlerimi seyirciyle kavuşturacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum.

 

İrfan Ünver: Çaba yeni projelerin var mı? Hayranlarını hangi sürprizler bekliyor?

Üstün Çaba Yorulmaz: Soft Rock tarzında, sözü ve müziği bana ait, Baba’ma yazdığım çok güzel bir eserle 2022 yılına başlangıç yaptım. Ayrıca Halk Müziği dalında memleketim Diyarbakır’a da harika bir şarkı yaptım, şu an aranjede. Bu şarkım ile ilgili Davullu zurnalı Keçiburcu’ndan Kırklar Dağına bakarak çekmeyi düşündüğüm bir klip var. Benim için çok değerli iki insanla aylardır çalışıyoruz. Pop tarzındaki şarkılarımdaki farklılığı göreceğinize inanıyorum. Bir yandan da sahne görüşmelerim de devam ediyor. Geniş kitlelere konserler vermek için sabırsızlanıyorum.

 

İrfan Ünver: TV Programlarında ve Radyolara sık sık konuk olarak katılmayı başarmış bir Sanatçı olarak, hangi zorlukları yaşadınız ve müzik ile uğraşan sanatseverlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Üstün Çaba Yorulmaz: Dinleyici kitlesi sadece 3 dakikalık bir şarkı dinliyor ama bir eserin yayınlanmasını sağlamak o kadar zor ki, maddi ve manevi büyük bir çaba gerektiren hususlar. Zorluklardan geçmeden, acıları çekmeden hiçbir başarı sizi mutlu etmeyeceği görüşünü savunanlardanım. Zirvede gördüğünüz her isimin ayrı bir hayat hikayesi, ayrı bir başarı öyküsü vardır. Ben de kolay olmayan yollarda inanarak ilerliyorum. Geçenlerde Ulusal Bir Kanalda Esin YUM’un yapımcılığını üstlendiği “Hayatın Rengi” adlı programda Ebru DESTAN ve Mehmet YILDIRIM’ın konuğuydum. Oradaki programda da ilettiğim gibi Çaba dişiyle tırnağıyla, geldiği yerin kıymetini bilerek ilerlemeye devam edecek.. İlk şarkım Nankörsün çıktığı zaman en yakın arkadaşım aradı; eh bu olmamış 2. Sine bakalım dedi. Ne kadar kolaydı onun için bu kelimeleri etmek. Aynı arkadaşım Nankörsün 500 bin izleme başarısını elde edince bir daha aradı ve dedi ki “Ben her gün Nankörsün’ü dinliyorum” gelde gülme!.. Klavyeden günümüzde iki satır yazarak eleştirmek dünyanın en kolay işi ama Allah’ıma şükürler olsun, şarkılarım ve kliplerim ile ilgili geri dönüşler çok iyi. İzlenme oranları yorumlar ve beğenme sayıları da bunu doğrular nitelikte. Müzik ile uğraşan kişilere tavsiyem asla inandıkları yoldan vazgeçmesinler. Başarıyı çalışarak, arayarak yakalasınlar.

 

İrfan Ünver: Diyarbakırlı hemşehrilerine iletmek istediğiniz son sözlerin nelerdir? 

Üstün Çaba Yorulmaz: Dualarda denir ya “Allah seni güzel insanlarla karşılaştırsın” diye. Şükürler olsun ki Allah’ım karşıma hep kalbi güzel insanlarla karşılaştırdı. TV programlarımı, konserlerimden en özel görüntüleri, yeni kliplerimi “cabamusicofficial” Youtube Kanalımdan izleyebilirler. Ayrıca Nankörsün, Alaçatı ve Armağan şarkılarımı dinleyen, beğenen, yorum yapan ve paylaşan tüm kalplere ve bana bu satırlarla okurlarla buluşma fırsatını sağlayan Mücadele Gazetesi’ndeki tüm kalplere ve İrfan amca size teşekkürlerimi sunuyorum.

Editör: TE Bilisim