MÜCADELE HABER- 2020 yılının gündemi Covid-19 salgını oldu. Pandemi ilan edilmesinin ardından tüm dünyadaki spor organizasyonları da bu durumdan etkilendi. Olimpiyatlar ve Avrupa Futbol Şampiyonası yapılamadı, birçok lig yarıda kaldı, organizasyonlar seyircisiz ve daha az katılımla gerçekleştirildi. Türkiye’de futbol liglerine Covid-19 salgını nedeniyle 19 Mart’ta ara verildi. Haziran ayında ligler yeniden başlarken, tribünler ise sessiz kaldı. Spor dünyasından birçok isim de 2020 yılında hayata veda etti. Futbol dünyasının efsanesi Diego Armando Maradona geçirdiği rahatsızlık sonrasında hayata gözlerini yumarken, Arjantin’de 3 gün yas ilan edildi. Basketbol efsanesi Kobe Bryant ise geçirdiği helikopter kazasında yaşamını yitirdi.

 

SÜPER LİG’İN YENİ ŞAMPİYONU BAŞAKŞEHİR OLDU

Haziranda tekrar başlayan Süper Lig’de 33. haftada Kayserispor’u sahasında 1-0 yenen Medipol Başakşehir, 2019-2020 sezonunun bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Başakşehir böylece Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor’dan sonra ligde şampiyonluk yaşayan 6. takım oldu.

 

TÜRKİYE KUPASI TRABZONSPOR’UN

Ziraat Türkiye Kupası final maçında Trabzonspor ile Alanyaspor, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Bordo-mavililer rakibini 2-0 mağlup ederek kupayı 9. kez müzesine götürdü.

 

GALATASARAY, BEŞİKTAŞ VE TRABZONSPOR YILLAR SONRA KADIKÖY’DE KAZANDI

Yıllardır Fenerbahçe’yi deplasmanda mağlup edemeyen Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş, 2020 yılında bu seriyi bozdu. 2019-2020 sezonunda Süper Lig’in 23. haftasında Galatasaray, Kadıköy’de karşı karşıya geldiği ezeli rakibi Fenerbahçe’yi yenerek 20 yıllık kazanamama serisini bitirdi. Mücadeleden 3-1 galip ayrılan sarı-kırmızılılar, tarihi bir galibiyet elde etti.

2020-2021 sezonunda Süper Lig’in 10. haftasında Beşiktaş, deplasmanda Fenerbahçe’yi 4-3 yendi. Bu sonuçla siyah-beyazlılar, 15 yıl sonra rakibini Kadıköy’de mağlup etmeyi başardı. Kartal, 15 yıl aradan sonra Kadıköy’de Fenerbahçe’yi aynı skorla ve yine 10 kişiyle mağlup etti.

Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup ederek finale yükselen Trabzonspor, rakibini yaklaşık 23 yıl sonra Kadıköy’de mağlup etmeyi başardı. Bordo-mavili ekip, deplasmanda en son 23 Ağustos 1997’de yapılan lig maçında rakibini 3-1 yenmişti.

 

TRABZONSPOR, 1 YIL MEN CEZASI ALDI

UEFA, finansal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Trabzonspor’un Avrupa Kupaları’ndan 1 yıl men edilmesine karar verdi. Bordo-mavililer ligi ikinci sırada bitirmesine rağmen cezasından dolayı Avrupa’ya gidemedi.

 

TÜRKİYE’DE PROFESYONEL FUTBOL LİGLERİNDE KÜME DÜŞME KALDIRILDI

2019-2020 sezonunda profesyonel liglerde küme düşme kaldırıldı. TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig’de 2020-2021 sezonunun 21 takımla oynanacağını açıklarken, 2020-2021 sezonu sonunda Süper Lig’den 4 takımın düşeceğini, bir sonraki sezonun ise 20 takımla oynanacağını duyurdu. Ayrıca 3 oyuncu değişikliği hakkı da 5’e çıkarıldı.

TFF 1. Lig’den Hatayspor, BB Erzurumspor ve Fatih Karagümrük, Süper Lig’e yükseldi.

 

MİLLİLER C LİGİ’NE DÜŞTÜ

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup’taki son maçında deplasmanda Macaristan’a 2-0 yenildi. Milliler, Macaristan, Rusya ve Sırbistan’ın yer aldığı grupta 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle topladığı 6 puan ve averajla son sırada yer aldı. Ay-yıldızlılar bu sonuçla Uluslar C Ligi’ne düştü.

 

AY-YILDIZLILARIN DÜNYA KUPASI’NDAKİ RAKİPLERİ BELLİ OLDU

2022 yılında Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nın Avrupa elemeleri kuraları çekildi. A Milli Futbol Takımı G Grubu’nda Hollanda, Norveç, Karadağ, Letonya ve Cebelitarık ile eşleşti. Maçlar Mart ayında başlayacak. Milliler ilk karşılaşmada Hollanda’yı ağırlayacak.

 

SEBASTİAN COLTESCU’DAN PİERRE WEBO’YA IRKÇILIK

UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu son maçında Paris Saint-Germain ile Medipol Başakşehir maçında dördüncü hakem Rumen Sebastian Coltescu’nun, turuncu-lacivertlilerin Yardımcı Antrenörü Pierre Webo’ya ırkçı söylemde bulunmasıyla 14. dakikada oyun durdu ve ertesi gün farklı hakemlerle kaldığı yerden devam etti. Bu utanç verici olaya dünyanın her yerinden tepkiler geldi.

Türkiye’de futbolun aksine basketbol ve voleybol ligleri olduğu gibi tescildi.

 

BASKETBOL LİGLERİ TESCİL EDİLDİ

Türkiye basketbol ligleri korona virüs pandemisi dolayısıyla 11 Mayıs’ta tescil edildi. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, liglerin bu haliyle tescil edildiğini açıklarken, hiçbir ligde şampiyon ilan edilmeyeceğini söyledi.

 

ERKEKLER VE KADINLARDA TÜRKİYE KUPASI FENERBAHÇE’NİN

Basketbol Erkekler Türkiye Kupası final mücadelesinde Fenerbahçe Beko, Darüşşafaka’yı 74-71 mağlup ederek kupaya uzanan taraf oldu. Kadınlar Türkiye Kupası’nı da finalde İzmit Belediyespor’u 77-61'le geçen Fenerbahçe kazandı.

 

VOLEYBOLDA DA ŞAMPİYON YOK

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, korona virüs salgını nedeniyle Sultanlar Ligi ve Efeler Ligi’ni mevcut haliyle tescillediklerini ve bu sezon için şampiyon çıkmayacağını duyurdu.

 

HENTBOLDA LİGLER TAMAMLANMADI

Türkiye Hentbol Federasyonu da 12 Mayıs’ta yaptığı açıklama ile tüm hentbol liglerinin normal sezon sıralamasına göre tescil edildiğini, hiçbir ligde ve Türkiye Kupası’nda şampiyon ilan edilmeyeceğini, ligden düşmenin de uygulanmayacağını duyurdu.

 

BUZ HOKEYİNDE LİGLERE ARA VERİLDİ

Korona virüs tedbirleri kapsamında Kadınlar Ligi ve Intercity Süper Ligi’ne ara verildi. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Halit Albayrak, yaptığı açıklama ile korona virüs önlemleri kapsamında bu kararı aldıklarını duyurdu.

 

FİLENİN SULTANLARI OLİMPİYAT VİZESİ ALDI

Hollanda’nın ev sahipliğinde Apeldoorn şehrinde düzenlenen 2020 CEV Tokyo Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta Elemeleri’nin finalinde Almanya’yı 3-0 yenen A Milli Kadın Voleybol Takımı, olimpiyat vizesi elde etti. Milliler 2012 Londra Olimpiyatları’ndan sonra ikinci kez olimpiyatlarda yer alacak.

 

19 YAŞ ALTI KIZ VOLEYBOL MİLLİ TAKIMI, AVRUPA ŞAMPİYONU

Türkiye, Bosna Hersek’in Zenica şehrinde düzenlenen CEV U19 Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 25-17, 26-25, 23-25, 25-16 ve 15-8 setlerle 3-2 yenerek şampiyonu oldu. 17 Yaş Altı Kız Milli Voleybol Takımı ise Avrupa Şampiyonası finalinde Rusya’ya 3-1 yenilerek ikinci oldu.

 

KIRKPINAR YAPILAMADI

6 asırdır süren ve tarihte yalnızca savaş döneminde yapılamayan Tarihi Kırkpınar Güreşleri, korona virüs nedeniyle gerçekleştirilemedi. 659.’sunun yapılması planlanan ancak sağlık önlemleri nedeniyle gerçekleştirilemeyen Kırkpınar Yağlı Güreşleri, önümüzdeki yıl yapılacak. ‘Pele Mehmet’ lakabıyla bilinen Kırkpınar’ın başcazgırı Mehmet Tura, Covid-19 nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybetti.

 

TOKYO OLİMPİYATLARI 2021’E ERTELENDİ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 24 Temmuz-9 Ağustos 2020’de yapılması planlanan ve korona virüs nedeniyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın, 23 Temmuz-8 Ağustos 2021’de düzenleneceğini duyurdu. 25 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan 2020 Paralimpik Oyunları’nın ise 24 Ağustos-5 Eylül 2021’de yapılacağı duyuruldu.

 

AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI VE KUPA AMERİKA, 2021’E ERTELENDİ

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020), korona virüs salgını nedeniyle bir yıl ertelendi. 12 farklı ülkenin ev sahipliğinde 12 Haziran - 12 Temmuz 2020 tarihlerinde organize edilmesi planlanan Avrupa Futbol Şampiyonası’nın, 11 Haziran - 11 Temmuz 2021 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı.

12 Haziran-12 Temmuz 2020 tarihlerinde Arjantin ve Kolombiya’da düzenlenmesi planlanan Kupa Amerika da 11 Haziran-11 Temmuz 2021’e ertelendi.

İngiltere’de 2021 yılında yapılması planlanan Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası yine aynı ülkede 6 - 31 Temmuz 2022 tarihlerine alındı.

 

UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ BAYERN MÜNİH’İN

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi de pandemi nedeniyle farklı bir formatta oynandı. Pandemi nedeniyle futbol dururken, UEFA yetkilileri Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin farklı bir formatta oynanarak tamamlanmasına karar verdi. Devler Ligi maçları Lizbon’da, Avrupa Ligi karşılaşmaları ise Almanya’nın Köln şehrinde oynandı. Çeyrek finalde Barcelona’yı 8-2 yenerek gövde gösterisi yapan Bayern Münih, yarı finalde de Lyon’u 3-0’la geçti. Finalde bir başka Fransız ekibi Paris Saint-Germain’le karşılaşan Bayern Münih, sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrılarak Avrupa’nın en büyüğü oldu. Münih 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976, 2000-2001 ve 2012-2013 sezonlarından sonra 6. Kez bu kupayı müzesine götürdü.

 

UEFA AVRUPA LİGİ’NDE KAZANAN SEVİLLA

Almanya’nın Köln şehrinde oynanan UEFA Avrupa Ligi finalinde Sevilla, Inter’i 3-2’lik skorla mağlup ederek kupaya uzanan taraf oldu. İspanyol ekibi 2006, 2007, 2014, 2015 ve 2016’dan sonra 6. kez kupayı müzesine götürdü.

 

SÜPER KUPA DA MÜNİH’İN

UEFA Süper Kupa’da Bayern Münih ile Sevilla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de karşı karşıya geldi. Kupayı uzatmalar sonunda 2-1 mağlup eden Bayern Münih kazandı. Alman ekibi 2013’ten sonra 2. kez kupayı müzesine götürdü.

 

LİVERPOOL 30 YIL SONRA ŞAMPİYON

İngiltere Premier Lig’de geçtiğimiz sezonu domine eden Liverpool, 38 maçta topladığı 99 puanla şampiyonluğa ulaşarak tam 30 yıl aradan sonra bu kupayı kazanmayı başardı. Avrupa’da bazı ligler oynanmazken, kimi ülkelerde şampiyon tescil edilirken, kimi ülkelerde ise herhangi bir şampiyon ilan edilmedi. İspanya La Liga’da Real Madrid şampiyonluğa ulaştı. Almanya’da ise Bayern Münih rakiplerine şans tanımayarak üst üste 8. şampiyonluğuna uzandı. Fransa’da ligler yarıda kalırken, alınan karar doğrultusunda puan durumu tescil edildi. En yakın rakibinin 12 puan önünde bulunan Paris Saint Germain, şampiyonluğa uzandı. Belçika ve Hollanda’da da ligler iptal edilirken, Belçika’da Club Brugge şampiyon ilan edildi. Hollanda’da ise herhangi bir şampiyon ilan edilmedi. İtalya Serie A’da ise Merih Demiral’ın formasını giydiği Juventus ligi şampiyon olarak tamamladı.

 

Yılın Futbolcusu Robert Lewandowski, Yılın Teknik Direktörü Jürgen Klopp

FIFA tarafından dağıtılan ‘Yılın En İyileri’ ödüllerinde erkeklerde yılın en iyi futbolcusu, Bayern Münih forması altında Şampiyonlar Ligi, Bundesliga, Almanya Kupası şampiyonlukları yaşayan ve bu üç turnuvayı da gol kralı olarak tamamlamayı başaran Polonyalı golcü Robert Lewandowski oldu.

FIFA Yılın En İyileri ödüllerinde kazananlar şöyle:

En İyi Erkek Futbolcu: Robert Lewandowski (Bayern Münih)

En İyi Erkek Teknik Direktör: Jürgen Klopp (Liverpool)

En İyi Erkek Kaleci: Manuel Neuer (Bayern Münih)

En İyi Kadın Futbolcu: Lucy Bronze (Lyon)

En İyi Kadın Teknik Direktör: Sarina Wiegman (Hollanda Kadın Milli Takımı)

En İyi Kadın Kaleci: Sarah Bouhaddi (Lyon)

FIFA Puskas Yılın Golü: Heung-Min Son (Tottenham - Burnley / Premier Lig)

 

2020 YILINDA YEŞİL SAHALARA VEDA EDENLER

2020 yılında futbolseverleri duygulandıran vedalara da sahne oldu. Emre Belözoğlu, İlker Casillas, De Rossi gibi kupa canavarları, bu yıl kramponlarına veda etti.

 

2020 YILINDA SPOR CAMİASININ ACI KAYIPLARI

2020 yılı, spor camiasından birçok önemli ismi aramızdan aldı. Futboldan, basketbola, güreşten boksa kadar birçok alanda adını tarihe kazıyan ünlü sporcular hayata gözlerini yumdu.

 

MARADONA HAYATA VEDA ETTİ, ARJANTİN’DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Futbol dünyasının efsane ismi Arjantinli Diego Armando Maradona 60 yaşında yaşamını yitirdi. Vefatından bir hafta önce beynindeki bir damarda pıhtı oluşması nedeniyle ameliyat edilen Maradona, 25 Kasım’da hayata gözlerini yumdu. Kariyerinde 4 kez Dünya Kupasına katılan ve bu kupayı bir kez kazanan Arjantinli efsane, 1 de UEFA Avrupa Ligi zaferine ulaştı. Maradona’nın vefatının ardından ülkesi Arjantin’de 3 günlük yas ilan edilmişti. Arjantin’in yanı sıra, Maradona’nın efsane ilan edildiği Napoli’de de taraftarlar yas tuttu. Birçok karşılaşmada futbolcular maçın başlamasının ardından saygı için ilk 10 saniye maçlarda hareketsiz kaldı.

 

KOBE BRYANT HELİKOPTER KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

NBA efsanelerinden Los Angeles Lakers’ın eski oyuncusu Kobe Bryant Kaliforniya’da bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. 41 yaşında hayatını kaybeden Kobe’nin, geçirdiği kazada 13 yaşındaki kızı Gianna da yaşamını yitirmişti. Bu acı kaybın ardından birçok NBA takımı, Kobe’nin LA Lakers’ta giydiği 24 numarayı emekli etme kararı aldı.

 

TÜRK BASKETBOLUNUN ACI KAYBI: YALÇIN GRANİT

Türk basketbolunun efsane isimlerinden Yalçın Granit, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Galatasaray’ın ilk profesyonel basketbolcusu olan ve Fransa şampiyonu Paris Racing formasını terleterek Avrupa’da oynayan ilk Türk oyuncu olma unvanını alan, 68 kez de A milli formayı terleten Granit, Darüşşafaka’nın basketbol şubesini kurmuştu. Granit, 1 Kasım’da hayatını kaybetti.

 

TRABZONSPOR’UN EFSANESİ ÖZKAN SÜMER’İ KAYBETTİK

Trabzonspor’un eski başkanlarından Özkan Sümer, 22 Aralık’ta verdiği yaşam savaşını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Sümer, 80 yaşına hayata gözlerini yumdu. Trabzonspor’da futbolculuk, teknik direktörlük ve başkanlık görevlerinde bulunan Sümer, A Milli Takımdaki teknik direktörlük görevinin yanı sıra Konyaspor, Galatasaray, Denizlispor, Malatyaspor, Samsunspor ve Petrol Ofisi takımlarında da çalıştı.

2020 yılında spor dünyasında hayatını kaybeden isimler şu şekilde:

 

- NBA eski başkanı David Stern, 77 yaşında hayatını kaybetti. (2 Ocak)

- Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli güreşçi Kazım Ayvaz, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. (20 Ocak 2020)

- ‘Demir Yumruk’ lakaplı Türkiye’nin ilk profesyonel milli boksörü Garbis Zakaryan, 90 yaşında vefat etti. (25 Ocak 2020)

- A Milli Takım’ın ve Galatasaray’ın eski futbolcusu Mustafa Yücedağ, Hollanda’da geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında hayatını kaybetti. (18 Şubat 2020)

- İspanya La Liga takımlarından Real Madrid’in eski başkanlarından Lorenzo Sanz, korona virüs nedeniyle vefat etti. (21 Mart 2020)

- Süper Lig ekiplerinden Göztepe’nin eski futbolcularından ‘İngiliz’ lakaplı Nevzat Güzelırmak, 78 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. (12 Ekim 2020)

- Güreş camiasının önemli isimlerinden Reşit Karabacak, korona virüs nedeniyle 66 yaşında vefat etti. (19 Kasım 2020)

- Senegalli eski milli futbolcu Papa Bouba Diop, 42 yaşında hayatını kaybetti. (29 Kasım 2020)

- Çaykur Rizespor’da 1,5 sezon forma giyen 33 yaşındaki Faslı futbolcu Muhammed Abarhoun, mide kanseri tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. (2 Aralık 2020)

- Milli taekwondocu Gamze Özdemir, kelebek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. (8 Aralık 2020)

- FIFA kokartlı eski hakemlerden İhsan Türe 74 yaşamını yitirdi. (10 Aralık 2020)

- Bir dönem Fenerbahçe’yi de çalıştıran Hırvat teknik adam Otto Bariç, korona virüse nedeniyle 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. (13 Aralık 2020)

- İtalya futbolunun efsane isimlerinden ve 1982 Dünya Kupası’nda gol kralı olup turnuvanın en iyi oyuncusu seçilen Paolo Rossi, 64 yaşında yaşama veda etti. (10 Aralık 2020)

- Futbolculuk kariyeri pek duyulmasa da sanal futbol oyunlarının efsanelerinden Maxsim Tsigalko, 37 yaşında hayatını kaybetti. Hayatı boyunca çok zorluk çeken Belaruslu futbolcunun, yeşil sahalara vedasının arından bir dönem inşaatlarda çalıştığı öğrenilmişti. (25 Aralık 2020)

Editör: TE Bilisim