MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Sur İlçesinin Alipaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerinde yerine yapılan villaların yapımı kısmen durdu. Villaların yapımında çalışan 15’i taşeron olmak üzere 70’e yakın işçinin 9 aydır maaşlarını alamadıkları ortaya çıktı. İşi durduran işçiler, “Devlete, Cumhurbaşkanı'na, TOKİ’ye güvendik ama paramızı alamıyoruz” dedi.

 

“YETKİLİLERE ULAŞAMIYORUZ, ULAŞTIĞIMIZ ZAMAN DA HER ZAMAN BİZİ ERTELİYORLAR”

İşçilerden Mesut Çiçek, çalışanlar olarak 2020 yılının 6. ayından bu yana ücretlerini alamadıklarını söylüyor. Mağdur olduklarını ifade eden Çiçek, “İşçiler ve taşeronlar olarak hepimiz zordayız. Evini satıp işçilerin parasını veren taşeron arkadaşlar var. Karşılıksız çeklerin borçlarını evlerini satarak ödeyen arkadaşlarımız var. Elektriğini, su borcunu, kirasını ödeyemeyenler var. Başkalarına ev yapmaya geldik ama kendimizi evsiz bıraktık. Devlete, Cumhurbaşkanı'na, TOKİ’ye güvendik ama paramızı alamıyoruz. Son 10 gündür muhatap bulamıyoruz. Yetkililere ulaşamıyoruz, ulaştığımız zaman da her zaman bizi erteliyorlar. Bizi arayıp zaman isteselerdi verirdik birkaç ay daha ama telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. Alacaklılar bizi arıyorlar diye telefonlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz” dedi.

 

15’i taşeron 70 civarında işçinin toplamda 30 milyon alacakları olduğunu söyleyen Çiçek, “Ödeme yapmadıkları için çalışmaları durdurduk. Ödemelerimiz yapılana kadar bir taş bile oynatmayacağız. Ne yapacağımızı bilmeden bize ödeme yapmalarını bekliyoruz. Paramızı alamadığımız için yaptığımız evleri geri sökmeyi bile düşündük” şeklinde konuştu.

 

“TOKİ OLDUĞU İÇİN GÜVENDİK AMA PARAMIZI ALAMADIK”

Ücretini alamayan işçilerden Diyar Doğanay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini ama sonuç alamadıklarını söylüyor. Doğanay şunları söyledi:

 

“Vali Münir Karaloğlu ve Bakan geldiği zaman onlara söyledik. Sorunumuzu çözeceklerini söylediler ama hiçbir çalışma yapmadılar. Bakkala, manava, kasaba, malzemeciye kısacası her yere ödeyemediğimiz borçlarımız var. Bize karşılıksız çekler veriyorlar. Çok fazla zararımız var böyle olduğunu bilseydik bu işe girmezdik. Sadece TOKİ olduğu için güvendik ama paramızı alamadık. Çeklerin ödemesini evini satıp yapan arkadaşlar var. Eğer para verilmezse hepimiz evlerimizi satacağız.”

 

“PARAMIZI ALMAZSAK YAPTIĞIMIZ GİBİ YIKACAĞIZ”

Yüzlerce işçinin mağdur olduğunu söyleyen işçilerden Selim Karatay da “20’ye yakın taşeron, yüzlerce işçi burada mağdur olduk. Varımızı yoğumuzu bu işe yatırdık ama buradan paramızı alamıyoruz. Bizlere karşılıksız çekler verdiler ama bizi susturmak için düşük meblağlarda ödeme yaptılar ve rica ederek çekleri geri çekmemizi istediler. Sözlerine güvenip çekleri geri çektik ama bu kez onlara ulaşamıyoruz. Avukata sorduğumuz zaman çeklerin sadece kâğıt parçası olduğunu söylediler. Bizlere para vermedikleri gibi işe gelen işçilere de yemek verilmiyor. İşçiler aç karnına kendi imkanları ile karınlarını doyuruyor. Muhatap bulamazsak buraları yıkacağız. Buradaki evler bu gidişle hiç bitmeyecek. Çağrımıza dönüş yapmazlarsa evlerin hepsini yıkacağız. Biz yaptık, bizim paramız ve paramızı almazsak yaptığımız gibi yıkacağız. 1 buçuk milyon paramı buraya yatırdım. İsterlerse gelsinler beni öldürsünler. 30 milyonu bulan paramız var ama her zaman bizi erteliyorlar. Şirket yetkililerine mesaj atınca mesajlarımıza bile dönüş yapmıyorlar” şeklinde konuştu. Farklı taşeron firmalarda çalışan ve ücretlerinde sıkıntı yaşamadığı belirtilen bazı evlerde ise işçilerin çalışması sürüyor (Sputnik)

Editör: TE Bilisim