Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Diyarbakır’da 2015 yılında yaşanan Sur olaylarından dolayı evini terk etmek zorunda kalan ve bugünlerde kiracı olarak ayda 700 TL kira parası ödediğini söyleyen Zübeyde Turan’ın evi Sur Belediyesi ekiplerince metruk yapı olduğu öne sürülerek yıkılma kararıyla karşı karşıya. Konuya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, evin açıkça metruk halde olduğunu belirterek, “Biz para verip ev yıkma derdinde değiliz. Evini metruk halden çıkaranların evini karara rağmen yıkmayacağız. Bize bu konuda yardımcı olursanız Sur ve Surda yaşayanlar adına hayırlı bir iş yapmış olursunuz.” Dedi.

 

“BİZİM KİMSENİN EVİNİ YIKMA GİBİ BİR DERDİMİZ YOK”

Evin yıkımıyla ilgili olarak Turan Ailesi’ne, evlerine sahip çıkması için süre tanıdıklarını ve yine tanıyacaklarını ama evin bu şekilde metruk halde kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Çiftçi, “Bizim kimsenin evini yıkma gibi bir derdimiz yok. Ancak Sur İçinde çokça metruk hale gelen ve genel güvenliği, genel sağlığı etkileyen uyuşturucu, fuhuş vb. amaçlı kullanılan evler var. Ve o mahallerde oturan vatandaşlarımız bu durumdan son derece rahatsızlar. Ailesi gelsin evini onarıp otursunlar. Biz memnun oluruz. Biz bu metruk binaları yıkmasak yakında Sur İçi önemli oranda metruk binalar ile dolacak. Tescilli olmayan, çevresel etki değerlendirmesi yapılan konutlardan korunmaya uygun olmadığı Koruma Kurulundan ve ilgili kurumlardan görüş alınan binaları ilan ediyoruz ve sahiplerine tebligat mevzuatına uygun tebliğ ediyoruz. İtiraz olmazsa yıkım kararı alıyoruz. Bu teyzemizin de evi işle ilgili bütün süreçler işlendi. Ancak tekrar ifade ediyorum, biz para verip ev yıkma derdinde değiliz, evini metruk halden çıkaranların evini karara rağmen yıkmayacağız. Bize bu konuda yardımcı olursanız Sur ve Surda yaşayanlar adına hayırlı bir iş yapmış okursunuz.” Dedi.

 

SP DİYARBAKIR: TEYZEMİZİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEKTİR

Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin ve beraberindeki partililer Sur’da evinin yıkılmasını istemeyen Zübeyde Turan’a destek ziyaretinde bulundu. Evinin yıkılmaması için Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’ye seslenen Turan, kendisine daha fazla zaman tanınmasını, evine herhangi bir koşulda yıkmak istemediğini söyledi.

 

Turan ailesinin yanında olacaklarını belirten Ergin, “2015 yılında yaşanan olaylardan dolayı teyzemiz evinden çıkmak zorunda kalmış. Ancak kendilerine tebligat geldikten sonra yıkım kararının durdurulmasını talep ederek, yaşanan olaylara karşın evinin tadilatına ve bakımına başlamıştır. Teyzemizin evini gezdik. Bakımı ve onarımı yapılması dahilinde yaşanabilir. Konuyla ilgili olarak Kaymakam Beyefendi'yle görüşeceğim İnşallah. Kendilerine teyzemizin durumunu aktaracağım. Ben inanıyorum ki teyzemizin bu mağduriyeti giderilecektir. Çünkü burada teyzemizin komşuları var, yaşadığı anılar var. .Teyzemize de her türlü desteği sunacağız Onun yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü teyzemiz çok zor şartlarda yaşıyor ve kirada kalıyor. Sosyal devlet anlayışı teyzemize destek olmayı gerektiriyor." Şeklinde konuştu.  Ziyarette konuşan ve evini onaracağını ve yıkılmasını istemediğini söyleyen Turan ise, “Sayın Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi benim evimde ilgili olan kararı geri çeksin. Bana daha fazla zaman tanısınlar. 10 ya da 15 günde ben neyin tadilatını yapabilirim. Oğlum hastadır, bana yardıma geldiğinde halsiz düştü. Elektriklerimi ve su tesisatımı yapıp yerleşeceğim” dedi. 

 

Konuya ilişkin geçen hafta gazetemize açıklamada bulunan  TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman,  Sur Belediyesi’nin Turan’a destek ve imkan sağlamak zorunda olduklarını, ancak tam tersi bir durumla yıkmayı uygun gördüklerini, evin müstakil konut olarak geçtiğini, o alanlarda komutlaştırma kararları alındığı için, ev yıkıldıktan sonra herhangi bir ev veya yapım çalışması izninin verilmeyeceğini söylemişti.  

 

DİYARBAKIR DEVA DA ZİYARET ETMİŞTİ

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve beraberindeki partililer de , Sur’da evini yıkılmasını istemeyen Zübeyde Turan’a  geçen hafta   destek ziyaretinde bulunmuştu.  “Burayı yıkmak demek ne hukuka ne de vicdana sığar” diyen ve kadının evinin yıkılmaması için Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’ye seslenen Turan, sesinin duyulmasını ve evinin yıkım kararının geri çekilmesini istedi.  Ülsen, “Burada devletin görevi insanların evini yıkmak değil, insanlara yardım eli uzatarak var olanları düzeltmek, onarmak, bu konuda hayatlarının devam ettirmesi için gerekli yardımlarda bulunmak gerekliliği vardır. Bu da sosyal devlet ilkesinin gereklerinden biridir. Çünkü biz evi de inceledik. Gerçekten imkanlar dahilinde ev tadilattan geçiriliyor.” demişti.

 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Lalebey Mahallesi Bey Sokak’ta 2 katlı evi bulunan, tapusunun vefat eden eşi adına olan ve Sur olaylarından dolayı yaşadığı evi terk etmek zorunda kalan Zübeyde Turan, Sur Belediyesi tarafından evinin metruk yapı gösterilerek yıkılacağını, bununla beraber kendilerine evinin yıkılması karşılığında herhangi bir paranın verilmeyeceğini söyledi. Sur olaylarından sonra evine geldiğinde tapusunu çöpte bulduğunu, evindeki kapı, pencere, mutfak ve elektrik eşyalarının hırsızlar tarafından çalınıp yağmalandığını, eşinin de vefat etmesinden dolayı kiralık bir evde ayda 700 TL ödeyerek yaşadığını anlatan Turan, “Bu evimiz 2 katlıdır, tapusu vardır ve evim eşime aitti. Ancak eşim vefat etti. Sur’daki olaylardan dolayı biz evimizi terk etmek zorunda kaldık. Bundan bir ay evvel komşum bana, yetkililerin gelip evimi yıkacağını söyledi. Bununla alakalı ben çabaladım ve belediye ekipleri bana 15 gün mühlet vererek evimi onarabildiğim kadar onarmamı, eğer evim onarılmazsa yıkacaklarını belirtti. Şimdi de evimin tam olarak onarılamadığını ve bundan ötürü de yıkacaklarını söylüyorlar. Fakat ben 15 günde anca evimin içini temizledim ve bir kısım yerlerin boyasını yapabildim. Evimin dış kapısı takılı, dış taraftaki duvarda da penceremin sacı takılı haldedir. Bundan ötürü de dışarıdan kimse evimi kötü amaçlarla kullanamaz. Evimin yıkılmasını istemiyorum.” Demişti.

Editör: TE Bilisim