Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER-Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesinde, tarihi Ulu Cami önünde Oryantiring Yarışması yapıldı. Yurt içi ve yurt dışında sporcunun katıldığı yarışmaya 120 sporcu katıldı. Yarışmaya 6 hedef bırakılarak tarihi mekanlar etrafında kroki dahilinde sporcuların yarışmaları istendi. 

 

 

“İLKOKULDAN ÜNİVERSİTEYE KADAR ÖĞRENCİLERİMİZ YARIŞMAKTADIR”

Diyarbakır'da yaklaşık 15 yıldır Oryantring sporunun yapıldığını söyleyen Türkiye Oryantring Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Murat Cavaş, "Bölgesel ve ulusal derecelerimiz mevcuttur. İlkokuldan üniversiteye kadar öğrencilerimiz yarışmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı müsabakalara katılmaktayız. İlk kez Diyarbakır Sur İçinde bu tarz bir Oryantring sporunu yapmış bulunmaktayız. Amacımız 32 medeniyete öncülük etmiş kentimizin tarihsel güzelliklerini Oryantring sporuyla bölgeseye, ulusala ve dünyaya tanıtmaktır. Yakın illerden de katılımlar oldu. Bu sevindirici bir olaydır. Diyarbakır sportif olarak da birçok faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık olarak 120 sporcumuz bugünkü Oryantring yarışmasında yer aldılar. Bizde her yaştan katılım mevcuttur.

 

 

“ORYANTRİNG SPORU HER YAŞTAN İNSANIN YAPABİLECEĞİ BİR SPOR DALIDIR”

Bugünkü yarışmamızda 6 tane hedef bıraktık. 6 hedefimiz de Diyarbakır'ın tarihi yerlerinde, Cahit Sıtkı Tarancı'da, Dört Ayaklı Minare, Hasan Paşa Hanı gibi yerlerine kroki bırakarak koşmalarını istiyoruz. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz bu tarz çalışmalara tabii ki de desteklemekte, imkan vermektedir. Bu konuda projeler hazırlanmaktadır.  Önümüzdeki aylarda Diyarbakır'ın Çınar ile Silvan İlçesinde de Oryantring sporları yapılacaktır. Aynı şekilde il dışında da Diyarbakır'ın adını duyuracak Oryantring sporuyla ilgili projeler üzerinde de durulacaktır. Oryantring sporu her yaştan insanın yapabileceği bir spor dalıdır. Analitik düşünceyi geliştiren bir spor dalıdır. Sağlık anlamında da inanılmaz katkıları bulunmaktadır. Her yaştan insanı bu spora davet ediyoruz." Diye konuştu.

 

 

“FARKINDALIK YARATMAK İÇİN SUR İÇİNİ TERCİH ETTİK”

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyularak böyle bir yarışmayı düzenlediklerini aktaran Gençlik ve Spor Şube Müdürü Erkan Göçmenoğlu, "Oryantring yarışmasında farkındalık yaratmak adına Sur İçini tercih ettik. Çünkü amacımız Oryantring sporunun gelişmesi adına böyle bir çalışmayı tercih etmekle beraber kentimizin güzel mekanlarında bu yarışmalarımızı hemen hemen yapıyoruz. Pandemi sürecinde bilindiği üzere çocuklarımız hep evde kaldılar. Bu sebeple de evde sıkılıyorlar. Keza velilerimizden de bize bu konuda talimat geliyor. Bundan dolayı da fırsat buldukça hafta sonlarında bu etkinliklerimizi devam ettiriyoruz. Bu etkinliğimizde de Oryantring sporuyla Ulu Cami ve çevresini baz aldık ve Batman'dan merkezimize 150 katılımcıyla beraber bu etkinliği gerçekleştirdik. Yaptığımız tüm çalışmalarda öncelikle sağlık kurallarına uyularak pandemi kurallarına dikkat ediyoruz, özen gösteriyoruz." dedi

 

Oryantring yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildikten sonra sporcular toplanarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

ORYANTİRİNG NEDİR?

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Editör: TE Bilisim