Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Teknolojinin insan hayatında sayısız faydasının olduğunu ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması, teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabileceğini söyleyen Başkanı Öger, teknoloji bağımlılığın kullanıcıları tehdit eder duruma geldiğini söyledi. Pandemide döneminde sosyal medya ve internet kullanım süreleri ortalama 10 saatin üzerine çıktığını belirten Öger, İletişimin sanal ortama kaydığını ve görüntülü konuşmanın popülerliğine dikkat çekti.

 

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, sorularımızı şöyle yanıtladı.

 

“TEKNOLOJİNİN İNSAN HAYATINA GETİRDİĞİ SAYISIZ FAYDALAR VAR, ANCAK…”

Mücadele Haber: Teknoloji bağımlılığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yahya Öger: Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması, teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır. Gözlerde yanma, Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, Beden duruşunda bozukluk, Elde uyuşukluk, Gibi hastalıklara yol açtığı gibi Akademik başarıda düşüş, Kişisel, aile ve okul sorunları, Zamanı idare etmede başarısızlık, Uyku bozuklukları, Yemek yememe, Aktivitelerde azalma, İnternet arkadaşları dışında izolasyona yol açmaktadır.

 

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI KULLANICILARI TEHDİT EDER DURUMA GELMİŞTİR”

Mücadele Haber: Pandemi döneminde teknoloji bağımlılığında nasıl bir etkisi oldu

Yahya Öger: Olumlu ve olumsuz pek çok katkısı oldu. Corona Virüsü Çin eyaletlerinden birinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Kontrol altına almak amacı ile civar eyaletlerde ve ülkelerde de tedbirler alınmaktadır. Alınan tedbirler arasında “yapay zeka” teknolojisi de kullanılmaktadır. Bununla beraber virüsün hızla görülebilmesi ve tedbirlerin hızla sürece dahil edilebilmesinde teknolojinin etkisi büyük ölçüde görülmüştür. Aynı zamanda  Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal medyada insanların iletişimi çok daha hızlı hale geldi. Bununla birlikte giderek artan internet ve teknoloji bağımlılığı da kullanıcıları tehdit eder duruma gelmiştir. Zira sosyal medya ve internet kullanım süreleri ortalama 10 saatin üzerine çıkmıştır. İletişim sanal ortama kaymış, görüntülü konuşma popüler hale gelmiştir.

 

“YOĞUN BİR KİTLE TEKNOLOJİYİ AMAÇSIZ VE ZAMAN ÖLDÜRMEK İÇİN KULLANIYOR”

Mücadele Haber: Teknolojiyi daha faydalı kullanımı konusunda önerileriniz?

Yahya Öger: Maalesef ülkemizde sosyal medyada sörf yapmak oyun oynamak için yoğun bir kitle teknolojiyi amaçsız ve zaman öldürmek için kullanıyor. Oysa teknoloji kültürel, sanatsal etkinliklerin yapıldığı platformlar kullanmak daha çok bizlere katkı sağlayacaktır. Blog Sayfası Açmak veya Takip Etmek, Motivasyon Videoları İzlemek, Geleceğimizle  İlgili Araştırma Yapmak, Medyayı, Haberleri Takip Etmek, bizlere olumlu yönde geliştirir. Teknolojide oyuncu değil oyun kurucu olduğumuz zaman çok daha güzel çalışmalara imza atarız.

 

 

Mücadele Haber: Çocuk ve ergenlerde teknoloji kullanımı koşunda ebeveynlere önerileriniz?

Yahya Öger: Öncelikle ebeveynler, çocuklarının bireysel özelliklerine dikkate alarak; fiziksel, zihinsel ve psikososyal süreçlerine katkı sağlayacak etkinlikler bulup, buna uygun oyuncak ve araç gereç kullandırmalıdır. Ebeveynler medya okur-yazarlığı ve teknoloji okur-yazarlığı kavramlarına hakim olmalıdır. Çocukların anne ve babalarının kontrolünde, yaşlarına ve gelişimlerine uygun şiddet içermeyen, sebep-sonuç ilişkisi kurdurabilen bazı bilgisayar oyunlarını oynaması, bilgisayar uygulamalarını kullanması; eğitsel içerikli çizgi film, film ve video içerikler izlemesi, teknolojik oyuncaklarla oynaması, belli süreler dâhilinde internette merak ettiği konuları araştırıp bilgi almasının çocuğa birçok olumlu katkıları olacaktır.

 

“BİLİNÇLİ KULLANMIYORSAK OLUMSUZ PEK ÇOK SORUNLA KARŞILAŞABİLİRİZ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Yahya Öger: Teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu ve birçok alanda işlerimizi kolaylaştırdığı hepimizin bildiği bir gerçek. Teknolojiyi sınırlı sürelerde kullanıyor olsak bile eğer bilinçli kullanmıyorsak olumsuz pek çok sorunla karşılaşabiliriz. Her gün haberlerde gördüğümüz ve duyduğumuz, kişisel bilgilerin ya da görüntülerin paylaşılmasından dolayı gerçekleşen dolandırıcılık olayları, istismar vakaları, bilgisayar oyunları yüzünden çocukların kendilerine zarar vermesi vs. gibi olumsuz durumların başımıza gelmesini istemiyorsak teknolojiyi bilinçli kullanmaya dikkat etmeliyiz.

Editör: TE Bilisim