MÜCADELE- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ'ının 2022 yılı bütçe görüşmelerine katıldı. Bakan Kurum, sunum öncesindeki konuşmasında 'depozito uygulaması'na değindi.

 

DEPOTİZO UYGULAMASI OCAK AYINDA BAŞLIYOR

Bakan Kurum, uygulamanın 2022 Ocak ayıyla beraber başlayacağını duyurarak, "Türkiye Çevre Ajansı'mızla depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinalarımızı hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağız. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

 

ÜCRET İADESİ YA DA TAKAS SEÇENEĞİ

Yıl başından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak.

 

İade yerine aynı mahiyette yeni bir ambalajlı ürün ile takas tercihi de yer alacak.

 

HEM ÇEVRE KORUMASI HEM EKONOMİK KAZANÇ

Çevre korunmasında rol oynayan sistemle ekonomiye yılda 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor.

 

Ambalaj etiketlerinde açıkça görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen, bozulmayan "Depozitoludur" ibaresi bulunacak ve sisteme özgü barkodlar kullanılacak.

 

Boş ambalajların, piyasaya sürenler tarafından kurulacak sistem ile satış noktalarından veya bayilerden toplanması sağlanacak. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim