Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Münir Karaloğlu bugün Surların Restorasyonunun Üçüncü Etap Kamulaştırma Programı’nda açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’da göreve başladıklarından bu yana vatandaşların en çok talep ettikleri sorunun Diyarbakır Surları’nın ihya edilmesi olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, “Gelen en çok talepler arasında Burçlarının temizlenmesi, restorasyonunun yapılması ve Diyarbakır’ı ayakta tutan sütunların tekrar ihya edilmesi yer almaktaydı. Elbette ki vatandaşın bu talebi bizim için emirdi. Biz de ‘Başım Gözüm Üstüne’ diyerek yedi aydır bu şehirdeyiz. Yedi aydır Diyarbakır Surları ile ilgili sizin de yakından takip ettiğiniz çok önemli işler, çok önemli icraatlar ortaya koyduk. İlk ve ikinci etapta kamulaştırma bölgesine gelmiştik. Şimdi ise üçüncü etap kamulaştırma bölgesindeyiz. Bugün burada yıkımı devam eden kamulaştırdığımız konutlarla beraber toplam 6 ay içerisinde Surların etrafında, Surların güzelliğini örten, Surlara zarar veren 200 yapıyı kamulaştırmış ve yıkmış olacağız. Her şeyden önce şehrine ve şehrinin mirasına sahip çıkan, bize Surlar konusunda talepte bulunan bütün Diyarbakırlı hemşerilerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de burada yaşayan vatandaşlarımıza gönderiyorum. Biz 6 aydır bu bölgede çalışıyoruz. Ben u Sen Vadisi’nde çalışıyoruz, insanlarımızın oturduğu evleri insanlarla oturuyoruz, anlaşıyoruz, helalleşiyoruz, tokalaşıyoruz ve insanlar bize yardımcı oluyorlar. Şuana kadar bu bölgede daha herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Onun için bizimle iş birliği yapan, bölgede oturan değerli Diyarbakırlı hemşerilerime de huzurunuzda teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun.” dedi.

 

 

“SİZE BURADAN ÊDÎ BESE, YETER ARTIK DİYORUZ”

Her hayırlı işin yanında, bir engelinde olduğunu açıklayan Vali Karaloğlu, “Biz de bu işleri yaparken şehir içinde taş taş üstüne koymamış, sadece kötülükten, kötü işlerden anlayan, sadece fitne ve dedikodu yapan, bozgunculuk çıkaran bir güruhta var maalesef. Onlar da iftira atmaya, dedikodu yapmaya, yaptığımız her işe, söylediğimiz her söze mukabil kötülük üretmeye de devam ettiler.  Ancak onlara buradan bir çift sözümüz var. Bizim moralimizi de, motivasyonumuzu da bozmaya gücünüz yetmez. Size buradan êdî bese diyoruz, yeter artık diyoruz. Elinizi bu şehrin paçalarından çekin. Bakın bu şehir sizin yüzünüzden çok zaman kaybetti. Artık bu şehrin kaybedecek zamanı yoktur. Bu şehrin kaybettiklerini geri alabilmesi için, koşması gerekir. Biz Allah’ın izniyle Diyarbakırlı vatandaşlarımızla kurmuş olduğumuz gönül birliğiyle koşmaya devam ediyoruz, devam da edeceğiz.

Tabii sadece Diyarbakır Surları’nın etrafında yaptığımız iş kamulaştırma değil, şu anda Surlarda devam eden birinci etap çalışmalarımız, Urfa Kapı’dan Yedi Kardeş Burcu’na kadar devam eden restorasyon çalışmalarımız bulunuyor. Daha önce Burçlarda temizlik çalışmaları yaptık, şimdi ise yeni bir ihaleyi tamamladık. İç Kale Burçları’nın tamamını restore edecek ve Amida Höyük duvarlarını yeniden inşa edecek bir haleyi yaptık, müteahhit ile sözleşmemizi imzaladık.” diye aktardı.

 

 

“SURLARIN DİRİLİŞİ MUHTEŞEM OLACAK”

Sadece Surlarda değil, Diyarbakır’ın 17 ilçesinde de koşmaya ve değer üretmeye devam edeceklerini belirten Vali Karaloğlu, “Göreceksiniz ki hem Surların dirilişi muhteşem olacak, hem de Diyarbakır’ın uyanışı muhteşem olacak. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah dördüncü etabı da yapıp, bölgedeki kamulaştırma işlemlerini tamamlayacağız. Daha sonra bu gördüğünüz bölgeyi yeşil bir kuşak oluşturacağız. Artık Diyarbakır’a gelen her turist, her misafir, Diyarbakır Surları’nı dışarıdan, kesintiye uğramadan gezme şansına kavuşacak. İnşallah bu yazın buraya geldiğinizde burada oluşacak yeşil kuşak ile beraber, burada yürümeye başlayan bir vatandaşımız hem Hevsel Bahçeleri’ne, oradan Millet Bahçemize yürüyerek gezebilecek. Neyi sağlamış olacağız, tarih ile bereketi sağlamış olacağız.” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim