MÜCADELE- Katıldığı bir TV programında Türkiye’de yaşanan sağlık sorunlarının büyük çapta sıkıntılarının yaşandığının önemine dair değerlendirmelerde bulunan GİK Üyesi ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, ilaçlarda alınan katkı payı ve pandemi nedeniyle devlet hastanelerinin yeteri kadar hizmet vermemesi nedeniyle vatandaşların özel hastanelere mahkum edildiğini söyledi.

 

“DOKTORLAR İSTİFA EDİYOR”

Türkiye’de sağlık sorununun gün geçtikçe daha fazla mağduriyetlere yol açtığına değinen Dinç, yanlış politikalar nedeniyle doktorların kamu ve devlet hastanelerinde istifa ederek özel hastanelerde çalıştıklarına değindi. Dinç, “Asgari ücretle çalışan birinin dişi ağırsa ve bu vatandaş özel hastaneye giderek maaşının üç dört katı ile nasıl dişine implant yapsın. Aldığı ücret ile en fazla dişine dolgu yapabilir. Ağız ve diş sağlığı hastaneleri düzenli bir şekilde çalışmadıkları için maalesef vatandaş bu noktada çok şikâyetçidir. Vatandaş özel hastanelere giderek rahat bir şekilde diş tedavisini olabiliyor ama devlet hastanelerinde tedavi olamıyor. Doktorlara ilk durumlarda tavandan ek ödemeler verildi ve gözleri boyandı bu nedenle onlarda güzel bir şekilde çalıştılar. Ama daha sonra ek ödemeler kesilince doktorlar artık kamu ve devlet hastanelerinde istifa ederek özel hastanelere çalışmaya gidiyorlar.” şeklinde konuştu.

 

“İLAÇLARIN GERİ ÖDEME LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Son zamanlarda SGK tarafından bazı ilaçların geri ödeme listesine eklenmesine tepki gösteren Dinç, “Turuncu reçete dediğimiz pahalı ilaçlar var ve vatandaşın bu ilaçları kendi imkânları ile karşılanması zor bir durumdur. Bu ilaçların fiyatı çok yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımızın ayda bir ya da üç ayda bir bu ilaçları alması imkânsızdır. Bu nedenle bu ilaçları SGK’nın karşılaması güzel gelişmelerdir. Ama bu son süreçte bazı ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılması kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü bu ilaçlar hastaların sürekli kullanması gereken ilaçlardır. Vatandaş eczaneden bu ilaçlarını temin ederken karşısına ciddi anlamda bir fiyat çıkacaktır. İllaki tasarruf sağlanacaksa bu vatandaşın ilaçlarıyla değil başka yerlere harcanan o şatafatlardan kısılarak tasarruf sağlanmalıdır.”

 

“BİR DOKTOR HEM KADIN DOĞUMUNA BAKIYOR HEM DE KBB’YE BAKIYOR”

Devlet hastanelerinin yeteri kadar hizmet vermemesinden dolayı vatandaşların özel hastanelere mahkûm edildiğine vurgu yapan Dinç, Parası olanlar vatandaşların özel hastanelere giderek tedavi olabildiklerini ama parası olmayanlarında evinde acılar içerisinde kıvrandığını belirterek vatandaşa büyük bir zulüm yapıldığını söyledi.

 

“VATANDAŞ RANDEVU ALAMIYOR”

Dinç, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşın dişi ağrıyor ve vatandaş 3 ay boyunca randevu alamaması nedenle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Diyarbakır illimizin nüfusu yaklaşık iki milyondan fazladır ve buraya tedavi için çevre illerde gelen vatandaşlarla beraber sayı daha da yükseliyor. Bu kadar nüfusa Sağlık müdürlüğü 100 doktor görevlendirmiş. Görevlendirilen bu doktorlar sadece bir bölüme tek bakmıyor. Bir doktor hem kadın doğumuna bakıyor hem de Kulak Burun Boğaz’a (KBB) bakıyor. Şimdi diyecekler ki pandemi var ve biz onunla uğraşıyoruz. Peki, Covid kadar acil müdahale gerektiren başka hastalıklar yok mudur? Covid’e odaklanmışız ve sadece ona ışıklarınızı açmışsınız. Covid hastası dışında olan hastalara ne olacak? Kronik hastalıkları olanlar veya hastalananlar tedavi olmayacaklar mı? Tamamen pandemi süreci denilerek maalesef diğer hastalıklar öteleniyor. Buda vatandaşı özel hastanelere mecbur ettiriyor. Parası olanlar özel hastanelere gidiyor ama parası olmayanlarda evinde acılar içerisinde kıvranıyor. Buda vatandaşa büyük bir zulümdür ve bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur.”

 

“NEREDEN TASARRUF YAPIYORSANIZ YAPIN AMA VATANDAŞIN SAĞLIĞI ÜZERİNDEN TASARRUF YAPMAYIN”

Şehir hastanelerin yapılmasının güzel bir gelişme olduğunun altını çizen Dinç, şehir hastanelerinin içlerinin doldurulması gerektiğini aksi halde bir faydasının olmayacağının altını çizdi. Dinç, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Bizim HÜDA PAR olarak çözümümüz doktorların nüfus sayısına göre görevlendirilmesidir. Her alana göre uzman doktorlar yetiştirilsin ve ülkenin her bir yerine eşit ve adil bir şekilde dağılımları sağlansın. Bunu yapmakta çok zor bir şey değildir. Kendi şehirlerinde alanında uzman doktorların olmaması nedeniyle vatandaşlar başka illerdeki hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntıların görülmemesi veya görülmek istenmemesi nedeniyle bu durum vatandaşa külfet oluyor. Diyarbakır ili için yaklaşık 6 yıl önce kararlaştırılmış olan şehir hastaneleri maalesef halen yapılmamış. Şehir hastanelerin yapılması güzel bir gelişmedir. Yalnız bunların içlerinin doldurulması gerekir. Eğer yeteri kadar doktor görevlendirilmezse, şehir hastanelerinin de olmasının bir anlamı kalmaz. Nereden tasarruf yapıyorsanız yapın ama vatandaşın sağlığı üzerinden tasarruf yapmayın ve tasarrufa da gitmeyin. Çünkü sağlıkta hiçbir hastalık ertelenemez.” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim