Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Havaların soğumasıyla birlikte, oluşabilecek kalabalıkların önüne geçilmesi için gerekli yaptırımların yapılabileceğini öne süren Tekin, “Lütfen mümkün olduğu kadar kapalı ortamlarda çok bulunmayın, olacaksanız da maskenizi takın, mesafenizi koruyun ve hijyene dikkat edin” dedi. 

 

“ÜLKEMİZDE DE ŞUAN İÇİN ÖYLE BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL”

1) Normalleşme sürü bağışıklığına geçilmek için mi yapıldı?

Prof. Dr. Recep Tekin: Tabi ki sürü bağışıklığı dünyada ilk çıktığı zamanlarda, öncelikle İngiltere ve İsveç’te bu tür şeyler konuşuldu. Hatta İngiltere’de ilk başta sürü bağışıklığı yapalım dedi ama sonrasında sürü bağışıklığının doğru olmadığı, vaka sayılarının çok arttığı ve bundan dolayı da sağlık sisteminde çok ciddi hastalıklara yol açtığı için de sürü bağışıklığından vazgeçti. Ülkemizde de şuan için öyle bir sorun söz konusu değil. Bunu da her fırsatta dile getiriyoruz. Sürü bağışıklığı için, bu tür bir düşünce veya politika yok. Tam tersi bunun önüne geçmek için tedbirlerin alınması gerekiyor.  Özellikle tedbirler alınırsa zaten sürü bağışıklıklarına da gerek kalmıyor aslında. Yani normalleşme olsa bile halkımız tedbirlere uyarsa, hiç sürü bağışıklıkları yaşanmadan da bu hastalıkta ciddi düşüşler yaşanabiliyor. Özellikle Japonya örneği çok veriliyor. Japonya’da şu anda normalleşme devam ediyor ama vaka sayıları düşük. Niye, halk özellikle maske ve mesafe kurallarına çok uyduğu için, vaka sayılarında ciddi düşüşler var.

 

“ARALIK AYINDA VAKALAR ARTARSA YASAK GELEBİLİR”

2) Yasaklar tekrar gelebilir mi?

Prof. Dr. Recep Tekin: Bakanlıkta açıklama yaptı, şu andaki vaka sayılarındaki rakamlara göre bir yasak konusu söz konusu değil. Vaka sayılarımız halen çok fazla üst seviyelerde olmadığı için, böyle bir yasağın söz konusu olacağını düşünmüyorum. İki gün önce Bakanımızda bir açıklama yaptı, dedi ki şu anda yasaklar söz konusu değil. Ama ne olur, önümüzdeki kış nasıl olur, vakalar nasıl gelişir onu bilemediğimiz için, bir şey demek çok yanlış olur, erken dönemde konuşmak. Ama tahmin ediyorum ki Aralık ayı itibariyle vakalar çok artar, sağlık hizmetinde o tür hastalar olursa belki o zaman yasaklar gelir. Ama bu şekilde bir gidişat olursa büyük ihtimalle yasaklar gelmeyecek diye düşünüyorum.

 

“KAPALI ORTAMLARDA ÇOK KALABALIK OLUŞMAMASI İÇİN YAPTIRIMLAR YAPILABİLİR”

3) Yetkililere ‘Şöyle yapılmalı’ dediğiniz bir tedbir var mı?

Prof. Dr. Recep Tekin: Diyarbakır özellikle Eylül ayı itibariyle özellikle filyasyon konusunda iyi çalışıyor. Gerçekten iyi işler çıkarıyor. Özellikle şüpheli ya da teması olan, pozitif vakası olanların evlerine ilaç götürülüyor. Ciddi tedbirler yapılıyor. Bunlar sayesinde aslında vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Bu haftaki vaka sayısı aslında beklenen bir durum. Çünkü kapalı ortama giriliyor, havalar soğuyor, bir artış bekleniyor ama burada da şu yapılabilir; Özellikle yine herkese sıkı bir şekilde, özellikle maske ve mesafeye uyum konusunda ciddi uyarılarda bulunabilir. Bir de önemli bir diğer nokta, özellikle havaların soğumasıyla birlikte, özelikle kapalı ortamlarda çok kalabalık kişilerin bulunmaması için, belki bu konuda gerekli yaptırımlar yapılabilir. Özellikle kafelerde, kapalı ortamlarda, lokantalarda en azından belli kişi sayısının üstünde kişinin olmaması bakımından gerekli hassasiyetler veya gerekli önlemlerde bulunarak bunun önüne geçmek faydalı olabilir diye düşünüyorum.

 

“MASKE, MESAFE, HİJYEN KURALLARINA DİKKAT”

4) Son olarak neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Recep Tekin: Malum havalar çok soğuk bu dönemlerde. Tabi ki biz biliyoruz ki geçen ay vaka sayıları çok fazla. Şimdi düşüşler yaşadık. Bu da halkımızın maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmesiyle birlikte bu vaka sayılarında ciddi düşüşler oldu ve gerçekten sağlık alanında da, sağlık hizmetinde de çok ciddi rahatlamalar oldu. Hem sağlık hizmetinde çok rahattık, hem de hastaların pozitiflik oranı çok düşmüştü. Bu durum bizi her geçen gün mutlu ediyordu. Biz bu güzel sürecin devam etmesini istiyoruz. Tabi ki burada bir dezavantaj var. Havaların soğuması, kapalı ortamlarda daha fazla kalmamız. Bunu tedbirlerle yenebiliriz. Nasıl yapabiliriz? Bu süreç içinde vatandaşlardan, halkımızdan şunu istiyoruz. Lütfen mümkün olduğu kadar kapalı ortamlarda çok bulunmayın, kapalı ortamlarda olacaksanız da çok kalabalık sayılarda olmasın, maskenizi takın, mesafenizi koruyun ve hijyene dikkat ederek en azından bu süreci kötü bir şekilde değil de, bu süreci çözülebilir bir şekilde atlatmaya özen gösterelim.

Editör: TE Bilisim