Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Basın metnini okuyan Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Meclisi Sözcüsü Halime Bayram, "Toplumcu belediyecilik paradigmamızın bizlere yüklediği görev bilinciyle, yaratılan engellere rağmen, vakit kaybetmeden çalışmalarımızı ve projelerimizi hayata geçirmek için azami bir uğraş içerisine girdik. Bunun sonucunda da halkımız ile bir araya gelerek şeffaf belediyecilik anlayışıyla hareket ettik. İşte tam olarak bu yüzden, halktan uzak siyaset yürütenler, belediyelerimizi kendilerine hedef olarak seçmişlerdir. Bunun sonucunda da Diyarbakır halkının iradesi 19 Ağustos 2019 tarihinde bir kez daha devlet eliyle gasp edilmiştir. Belediye binalarını zorla gasp edebilirsiniz ama bu halkın iradesini asla ele geçiremezsiniz. Bu bilinçle, bizler Diyarbakır’ın tüm seçilmişleri olarak halkımızla beraber olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” dedi. 

 

Yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir, Sur Belediyesi'nin kayyımlar eliyle 2 buçuk yıl içerisinde, 151 milyon 743 bin 819 TL borç altına sokulduğunu öne sürdü. Kayyım yönetiminin bu paranın önemli bir kısmını, Sur Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne harcadığını savundu. Özdemir, kayyımların her iki kuruma, kamera, TV gibi, 6 milyon 25 bin 169 TL değerinde hediyeler aldığı, ayrıca kayyımların kadın kurumları, çocuk kreşlerini kapatarak, bu kurumlara ait binaları dini cemaatlere devrettiğini iddia etti.

 

Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Deviren ise, 2016-2019 yılında,  178 milyon 333 bin TL borç altında belediyeyi devraldıklarını belirtti.  Deviren, Yenişehir Belediyesi’nde kayyım yönetiminin harcama kalemlerine ilişkin ise, "Temsili ve ağırlama harcamaları, 5 milyon 559 bin TL, devlet kurumlarına ve derneklere yapılan harcama, 30 milyon 369 bin TL, reklam, afiş, branda vb. yapılan harcamalar, 4 milyon TL, dış illere yapılan gezi harcamalarına, 1 milyon 712 bin TL, spor kulüplerine yapılan harcamalar 590 bin TL para aktarıldı."

 

Yerine kayyım atanan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen de, 31 Mart 2019’da 234 milyon TL’lik borçla belediyeyi devraldıklarını belirtti. Kesen, Belediyeye ait 19 taşınmazın diğer kurumlara tahsis edildiği ve bu taşınmazlara ait yenileme ücretlerinin belediye kasasından karşılandığını savundu.

 

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl 19 Ağustos'ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alınmıştı. Mızraklı,  "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla 21 Ekim'de tutuklanmıştı. Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın aleyhine ifade vererek tutuklanmalarını sağlayan itirafçıya beraat kararı istenmişti.

 

HDP BİR YILLIK KAYYIM RAPORUNU AÇIKLADI

Öte yandan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 19 Ağustos “1 yıllık Kayyım Raporu”nu genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Yunus Parim katıldı.

 

HDP’li belediyelerin çoğunluğuna kayyım atanarak ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ile milyonlarca yurttaşın iradesinin gasp edildiğini öne süren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan,  şunları söyledi:

 

“Şu anda halkın iradesi tutuklu. Buradan bir kez daha bütün siyasi partilere, demokrasi güçlerine Türkiye halklarına çağrı yapıyoruz. Bizler derhal kayyım siyasetine son vermeliyiz. Belediye eş genel başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, seçilmişlerimiz görevlerini yapamıyorlar. Derhal görevlerine dönmelerini talep ediyoruz. Bunun için bütün Türkiye halklarının demokrasi güçlerinin seslerini yükseltmesi çağrısı yapıyoruz.”

Editör: TE Bilisim