Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Coğrafi İşaret Tescili olan kentin 9 yöresel lezzetinin tanıtımı için odalarında tanıtım toplantısı yaptı. Yaklaşık 200 yemeğin içinden 9 tanesi Coğrafi İşaret Tescili aldı. İşaret tescili alan yemekler şöyle: “Diyarbakır Şehriye, Diyarbakır Üsküre Kebabı, Diyarbakır Tavuk Eşkenesi, Diyarbakır Tirit, İçliköfte, Kabak Meftunesi, Kenger Boranisi, Kuru Dolma ve Simindirik Çorbası.”

 

 

Toplantıda söz alan Dicle Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş “Hevsel bahçemizdeki ürünler endemik olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır'da iki farklı mutfak çeşidimiz var; şehir ve kırsal. 54 yöresel yemeğin de işaretini alacağız” dedi.

 

‘TOPRAĞIN HAKKINI VERMELİYİZ’

“Amida'nın Sofrası: Yemekli Diyarbakır Tarihi” kitabının yazarı Silva Özyerli ise “ En büyük gururum Diyarbakırlı olmam. Zengin bir kültürden geliyoruz. Benim yazdığım hiçbir şey daha bir çok şey var. Çok bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Toprağın hakkını vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

‘KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Son olarak söz alan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, coğrafi işaretli ürünleri ortaya çıkarmak istediklerini belirterek, “Yöresel yemeklerimizi tanımak ve ulaştırmak istiyoruz. Bunu yaparken hem kültürü koruyor hem de geçmişteki insanların miraslarına sahip çıkarak ileriye taşıyoruz. 54 tane coğrafi işaret bekleyen yemek var. Tescil etme sürecini kazanarak, ticarete de kazandıracağız. Bu binamızı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Toplantı sonrası katılımcılara, yöresel yemekler tanıtıldı.

Editör: TE Bilisim