Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yazı dizisinin ikinci bölümünde şunları söyledi:

 

“DİYARBAKIR’DA NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE, ÇOK AŞIRI BİR NORMALLEŞME OLDU”

1) Diyarbakır’da virüsü en çok tetikleyen ne oldu?

Prof. Dr. Recep Tekin: Diyarbakır’da tabi ki nerede hata yaptık? Diyarbakır’da normalleşmeyle birlikte, çok aşırı bir normalleşme oldu. Biz en büyük hatayı burada yaptık. Diyarbakır kalabalık ve metropol bir şehir. Doğu kültürü var; Kalabalıktır, düğündür, taziyedir, mevlittir. Bu tür etkinlikler çok olduğu için, kalabalık ortamlarda fazlaca bulunabiliyor insanlar. Bundan dolayı buralarda çok büyük eksikliklerimiz oldu. Bir de en önemli nokta, herhalde kışın yapılan bu tedbirlerden dolayı insanlarda bir sıkkınlık oluştu. Normalleşmeyle birlikte insanlar bir rehavete kapıldı. Bu rehavetle birlikte maske, mesafe, hijyen konularında maalesef bir gevşeme oldu. Bu gevşeme tabi ki doğal olarak kendinden bir artış gösterdi. Diyarbakır’daki en büyük eksikliğimiz bence, şunu yapmak gerekiyordu. Kalabalık ortamlarda bulunmamalıyız ve bulunsak bile maske mesafe konusunda dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü maske ve mesafeye dikkat etmediğimiz için yazın bu sayılarda artış gösterdi. Bunlara dikkat ettiğimiz zaman gerçekten de vakalarda bir düşüşün olduğunu görüyoruz.

 

“ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ SEZONU ÇETİN GEÇECEK GİBİ DURUYOR”

2) Kışın virüsün nasıl seyredeceğini düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Recep Tekin: Tabi ki aslında önümüze baktığımız zaman bizim için önümüzdeki kış sezonu çetin geçecek gibi duruyor bizim için. Niye, çünkü sonuçta sayılar artmaya başladı, artık havalar soğumaya başlıyor, hem dünyada olsun hem de ülkemizde olsun vakalarda ciddi bir artış var. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda kalma süresi çok artacak. Kapalı ortamlarda maske bile takmış olsak, uzun süre o ortamda kalacağımız için, bu kışın vaka sayılarında bir artış söz konusu, bekliyoruz. Tabi ki bununla birlikte, bu vaka sayılarındaki artmasıyla birlikte büyük ihtimalle hem hastaneye yatan sayısında, hem de yoğun bakımda yatan hasta sayısının fazla olmasını tahmin ediyoruz. Umarım bu tahminimizde yanılırız ama tüm dünyaya baktığımızda, Avrupa’ya baktığımızda şuan vaka sayılarında ciddi bir artış var, yoğun bakımlarda kalan hastalarda ciddi bir artış var. Bizde de bu artış oluşmaya başladı. Öyle tahmin ediyoruz ki bu kışımıza, yine bu artışlar devam edecek gibi görünüyor.

 

“BİZ YAZIN YAŞADIĞIMIZ SEVİYEYE BİLE GELMEDİK”

3) Kışın yaşanacak artış için ikinci dalga diyebilir miyiz?

Prof. Dr. Recep Tekin: İkinci dalga diyemeyiz ama vaka sayıları artarsa ama şu anda bu ikinci dalga yaşanmıyor bizim için. Hatta biz yazın yaşadığımız seviyeye bile gelmedik. O yüzden şimdi ikinci dalga demek zor olur ama önümüzdeki kışın nasıl olacağını bilmiyoruz tabi ki. Vaka sayıları çok çok artarsa yoğun bakımlarda yer bulamayız, hastaneler çok sıkıntılı olur. İşte o sırada belki ikini dalga hakkında konuşuruz. Yoksa şuan itibariyle böyle bir durum söz konusu değildir.

 

4) Kışın virüsün artmasındaki en büyük sebep nedir?

Prof. Dr. Recep Tekin: Tabi ki kışın artmasının en büyük sebebi mevsimsel gripler. Mevsimsel hastalıkların kışın daha fazla. Bir, kışın insanın vücut sistemi zayıflıyor. İkincisi kapalı ortamlarda virüsler daha fazla çoğalıyor. Açık ortamda virüs hemen dağılıyor. Sizin alacağınız virüs daha az oluyor ama kapalı ortamda daha çok virüs aldığınız için, doğal olarak hastalık daha fazla çoğalıyor. Açık ortamda virüs dağılıyor. Bu sayede sizin alacağınız virüs daha az oluyor. Ama kapalı ortamda çok daha fazla virüs aldığınız için, doğal olarak hastalık daha fazla görünüyor. Bu yüzden kışın seçmediğimiz bir süreç kapalı ortamlarda bulunmak. Bu sebeple hem kapalı ortamın olması, hem de vücut sisteminin zayıflamasıyla ikisinin bir araya gelmesinde virüs artıyor.

Editör: TE Bilisim