Fatih SURUÇ

 

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası (DİBEKOD) Başkanı Cemil Değirmenci, koronavirüs salgını nedeniyle kentte iş yerleri kapatılan esnafların pirim ve kredi borçlarının her ne kadar ertelenmiş olsa da, herhangi bir gelirleri olmadığı için esnafların kiralarını ödeyemediğini ya da ödemede büyük sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Kapatma kararına uymayıp kepenk altında çalışmalarına devam eden bazı berber, kuaför ve güzellik salonlarının olduğuna da dikkat çeken DİBEKOD Başkanı Değirmenci, kepenk altında çalışanların vatandaşın sağlığını riske attığını ve bunu görenlerin mutlaka 155 ya da Odalarına şikayette bulunmalarını istedi. 

 

KENT ESNAFI DERTLİ VE ÇARESİZ
Dünyayı tehdit eden ve Türkiye’de de görülen koronavirüs salgınına karşı devletin aldığı önlemler kapsamında birçok işyeri ve özellikle de insanların bir arada toplandığı sosyal yerlerin kapatılmasına karar verildi. Salgın nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’daki esnaf da kepenk indirerek evlerine çekilirken açık olan işyerleri de iş yapamamaktan şikayetçi. İşyerlerinin kapalı olması nedeniyle evlerine ekmek götüremeyen, kiralarını ödeyemeyen veya ödemede güçlük çeken kent esnafının prim ve kredi borçları salgın nedeniyle ertelenmesine rağmen esnaf yine de maddi olarak büyük sıkıntı yaşamakta.  Kamu bankalarının esnafa kredi çekme, devletin de bazı kolaylık ve destek sağlamasına rağmen, bazı esnaflar ileride ödeyecek imkanları olmadığı için bankalarda kredi çekememekte.

 

“YAPILAN DESTEKLER YETERSİZ,  ESNAF KİRA SIKINTISI YAŞIYOR”
Sizce devletin aldığı önlemler ve verdiği destekler yeterli mi?
Devletin büyük bir titizlikle salgına karşı her türlü önlemi aldığını ve gerektiğinde de ek önlemler alacağını dile getiren DİBEKOD Başkanı A. Cemil Değirmenci, “İşyerlerin kapanmasıyla olumsuzluklarla karşılaştık. Devlet esnafa belli bir destek veriyor ama maalesef destekler yetersiz. Esnaflarımız özellikle de kira konusunda devletten yardım bekliyor.  Bizim Odamıza kayıtlı 700 esnafımız var. Esnafımızın talepleri var.  Devlet kayıtlı olanlara yapılacak yardımları yapar. Esnafımız yanından çalışanla birlikte İşkur üzerinden Ek Çalışma Ödeneği alacaklar. Tabi bunun da alma koşulları var. İş yerinin evraklarının eksiksiz olması gerekiyor. Evrakı tamam olan esnafımız İşkur üzerinde yapacakları başvuruyla para yardımı alacaklar. Ancak esnafımız kira ve personel konusunda sıkıntıları var. Kredileri olanın kredisi ertelendi, SGK ve Bağkur ödemeleri de ertelendi. Ama kira ile ilgili eslafın beklediği ve devletin buna karşı bir adımı yoktur. Biz üst kurumlara talepleri iletiyoruz tabi. Devletin buna imkânı var mı bilmiyoruz. Tabi  Odalar  da devletin resmi bir kurumudur.  Esnaflar odalardan maddi destek talebinde bulunuyor. Ama esnaf teşkilat sisteminde odaların esnafa yardım yapabilecek maddi bir durumu yoktur. Devletin bize aktardıkları bilgileri bizler de esnafa bildirmek zorundayız. Esnafımız çoğu zaman bize tepki gösteriyor. Bu durumdan esnafımızdan anlayış bekliyoruz” diyor. 

 

“SİGORTASIZ ÇALIŞANLARA VALİLİK YARDIM YAPIYOR “
Kimler yardımdan faydalanıyor, şimdiye kadar nakdi yardım yapıldı mı?
 Koornavirüs salgınıyla mücadele kapsamında berberler, kuaförler ve güzellik uzmanlarının 1. derece riskli meslek grubu olduğundan dolayı alınan kapatılma kararını doğru bulduklarını söyleyen DİBEKOD Başkanı Değirmenci,  “Türkiye geneli kapanma kararı aldık. Bu da önlemler bakımından büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Odaya kayıtlı esnaflar İşkur üzerinden Ek çalışma ödeneği  (EÇÖ) alabilecekler. Odalara kayıtlı esnafın yanı sıra sigortasız çalışan personele de yardım yapılacak. Esnaflarımız da günlük yevmiye ile çalışan personellere yani çıraklara ise Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu’nun bir çalışması var. İş yerlerinde sigortasız çalışan personellerin tespitini yapılıp bir ödenek yapılacaktır” diyerek bir nebze olsa da esnafın rahatlayacağını dile getiriyor.

 

“BAZI BERBERLER, KUAFÖRLER VE GÜZELLİK SALONLARI KEPENK ALTINDA ÇALIŞIYOR” 
Kapatma kararını doğru buluyor musunuz,  karara herkes uyuyor mu?
Bazı berberler, kuaförler ve güzellik salonlarının alınan kapatılma kararına rağmen kepenk altında iş yaptıklarını üzülerek aktaran DİBEKOD Başkanı Cemiloğlu, “Maalasef kepenk altında çalışan esnafların olduğu duyumları duyuyoruz. Valilik  bununla, denetimlerle ilgili kolluk kuvvetleri ile bir birim kurmuş durumdadır. Bizler de devlete yardımcı olmaya çalışıyoruz. Herkese de söylüyoruz, iş yerini açan arkadaşlar varsa 155’i ya da bizi arayarak şikâyet etsinler diyoruz. Bu durumda bize kızan esnaflar oluyor tabi.  Ama  para verince iyi oluyoruz, veremeyince kötü oluyoruz. Bizler devletimizin verdiği kararlara uygulamalıyız. Esnafımızın da bu konuda sağduyulu olması gerekiyor. Biz onların hakkını sonuna kadar savunup gerekenleri talep edeceğiz” diyerek herkesin karara uyulmasını anlatıyor. 

 

 “KEPENK ALTINDA ÇALIŞANLARDAN  HASTA OLANLAR VAR”
Karar uymayıp çalışan meslek grubunuzda virüse yakalananlar var mı?
Tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen kepenk altında çalışanların olduğunu ve çalıştıkları için de koronavirüs salgınına yakalananlarını olduğuna dikkat çeken DİBEKOD Başkanı Değirmenci, Diğer illerde kepenk altında çalışan arkadaşların hasta olduğu bilgileri geliyor. Bire bir temasın sakıncalı olduğu bu dönemde esnaf para kazanmak zorunda olduğunu hissediyor ama bu şekilde kendisini ve çevresini riske atıyor. Önlemlerin alınması demek hastalığın bir an önce bitmesi demektir. Bu önlemlere vatandaşlar ve esnaflarımız duyarlı olmadığı takdirde bu hastalığın daha fazla ilerleyeceği anlamına gelir. Fakat insanlarımız uyarılara uyup tedbir aldıkça bu hastalıktan biran önce kurtulmamız demektir” diyerek  salgın nedeniyle Ankara’da iki berberin yoğum bakımda olduğunu, Diyarbakır’da ise  şu an için kendilerine ulaşan herhangi bir vakanın olmadığını dile getiriyor. 

Editör: TE Bilisim