Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'da, Türkiye Diyanet Vakfı ve Yenişehir İlçe Müftülüğü tarafından açılan 'Hayır Market'inde ihtiyaç sahibi vatandaşlar ücretsiz alışveriş yapıyor. Çeşitli meslek guruplarından gönüllülerin çalıştığı markette, giyimden gıdaya, kırtasiyeden ev eşyasına geniş ürün yelpazesi bulunuyor. Yenişehir İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, marketteki ürünlerin tamamının hayırseverler tarafından karşılandığını belirterek, "Hayır market uzun soluklu açılan bir markettir. Fakir ve garibanlar var oldukça, hayır marketin devam etmesi lazım. Etmelidir, dinimizin gereğidir, insanlık onurumuzun bir görevidir.” dedi.

 

100'ün üzerinde gönüllü tarafından önce mahalleler taranarak fakir, yetim ve ihtiyaç sahibi kişiler tespit ediliyor, ardından bu kişiler markete getirilerek tüm ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanıyor. Türkiye Diyanet Vakfı Yenişehir Şubesi Koordinatörlü Mehmet Şirin Fidan ise yardımların sadece market alışverişiyle kalmadığını ayrıca ihtiyaç sahiplerine buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi yardımlarında yapıldığını söyledi.

 

“HAYIRSEVERLERİMİZİN YARDIMINI DA BEKLİYORUZ”

Yenişehir Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, “Hayır market uzun soluklu açılan bir markettir. Fakir ve garibanlar var oldukça, hayır marketin devam etmesi lazım. Etmelidir, dinimizin gereğidir, insanlık onurumuzun bir görevidir. Bölgede bir yetimin, garibanın olması ve ona yardım ulaşamaması, bize ayıp olarak yeter zaten. Bu dinende öyledir. Onun için bu hayır marketleri devam ettireceğiz. Hayırseverlerimizin yardımını da bekliyoruz bu sayede. Biz hayırseverler ile fakirler arasında köprü görevini yapacağız. Oraya gelen insanımızı alelacele getirmiyoruz. İncelemesini yapıyoruz, araştırmasını yapıyoruz. Ona göre biz yardımları ulaştırıyoruz” dedi.  

 

“GELSİN, KENDİSİ BEĞENSİN, BİR MARKET MİSALİ”

Bilik, “Bu yardımların belli bir ölçüsü var. Genellikle yetimdir, mağdurdur, kimsesizdir. Bu tarz yardıma ihtiyaç duyan insanlarımızı getiriyoruz. Biz direk koli hazırlayıp götürmüyoruz. Niye götürmüyoruz? Kendisine yaptığımız aynı şeyden, aynı malzemeden evde olabilir. Bunun tekrarı olmaz. Gelsin, kendisi beğensin, bir market misali. Arkadaşlar gelip alıyorlar evden, sonra alışverişini yapıyorlar. Ondan sonra biz tekrar eve götürüp bırakıyoruz. Bizde iyilik tamamlanınca güzeldir. İyilik, tamamını yaptıktan sonra iyilik olmuş olur. Yarıda kalınca iyilik olmuş olmaz. Bu bizim eski kültürümüzde de var. Yapacaksanız iyiliği sonuna kadar yapacaksınız, yapmayacaksanız yarıda bırakmayın. Onun için bu iyilik hareketidir. Bu gidişatımız bir buçuk, iki senedir tamamen hayırseverlerin kendi insani yardım gönüllüleri var. Onların yardımıyla ayakta tutmaya çalışıyoruz. Yürütücü müftüdür, Türkiye Diyanet Başkanı’dır da ayrıca” dedi.

 

“BEYAZ EŞYA VE OTURMA GRUBU GİBİ YARDIMLARDA YAPILIYOR”

Yardıma ihtiyacı olan vatandaşların beyaz eşya, Oturma grubu gibi ihtiyaçlarını da karşıladığını belirten Bilik, “Diyelim ki bizde fazladan oturma grubu var ve ihtiyacımız yok. Gönüllümüz bu koltuğunu bize verip ihtiyacı olan birine vermemizi istiyor. Bizde evden alıyoruz. Mesela ailemize bir koltuk, beyaz eşya lazım olduğu zaman gönüllülerimizle paylaşıyoruz. Yeni evlenen çiftlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben hayırseverlere bu gibi hayır marketlerin devam etmesine, birlik ve beraberliğin devam ettiğini gösteren şeylerdir. Ben hayırseverlerden bize destek olmalarını ve bu hayır kurumlarının devam etmesini, özellikle Diyarbakırlı kardeşlerimizi bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Biz bir yerden sonra devam ettireceğiz. Ben insana yapılan yatırımın en iyi yatırım olduğuna inanıyorum. Maddi durumları olmayan ailelere yardımcı olduğumuzda biz mutlu oluyoruz. Diyarbakır memleketimizdir, Diyarbakırlı kardeşlerimize yardım edelim. Bu hayırların çoğu yardımsever gönüllülerimiz tarafından yapılmaktadır.” Dedi.

 

“100’E YAKIN GÖNÜLLÜ ÜYEMİZ VAR”

‘Hayır Market’in sürecini anlatan Türkiye Diyanet Vakfı Yenişehir Şubesi Koordinatörlü Mehmet Şirin Fidan ise, “Burası 2019’da Türkiye Devlet Vakfı ve Yenişehir İlçe Müftülüğü tarafından kuruldu. Bu Hayır Marketimiz, bizim ilk başta ihtiyaç sahipleri tarafından buraya ikinci el ev eşyaları, gıda, kırtasiye, bay bayan giyimi ve çocuk giyimi, ayakkabı ve ev eşyası yardımı yapmak isteyen hayır sahibi insanlarımız buraya yardım yapıyorlar. Biz bu yardımları, gönüllülerimizden isim geldiği zaman, biz bu ailemizi ismini, TC kimlik numarasını alıyoruz. İlk başta sosyal vakıfta, bize bağlı olan Yenişehir Sosyal Vakıf’ta bunun soruşturmasını yapıyoruz. Eğer ki bir sıkıntı görmezsek. Ondan sonra bizim tespit ekiplerimiz var. Biz oradan aldığımız ismi alıp hangi mahallede oturuyorsa, o mahallemizin ismini tespit ekibimize gönderiyoruz. Tespit ekibimiz o ismin ev adresine gidip bakıyorlar. Tespit tutanaklarını doldurup bize getiriyorlar. Biz o ailemizin değerlendirmesini yaptıktan sonra, ailemizi imkânlar çerçevesi içerisinde buraya getirip alışverişlerini yaptırıp, hiçbir ücret almadan evlerine gidip bırakıyoruz. Bizim 100’e yakın gönüllü üyemiz var. Bu gönüllü üyelerimizin arasında doktor olan var, imam, mühendis, bayan Kuran kursu hocamız, öğretmen, esnaf, insanlarımız ve vatandaşlarımız var. Bunların hepsi gönül işi, gönüllülükle çalışıyorlar. Bizim gönüllü üyelerimiz hem katkı sağlıyorlar, hem de çalışıp mücadele ediyorlar. Hem kendi imkânlarıyla buldukları ailelere bakıyorlar, buldukları hayır sahibi ve mal varlıkları yerinde olan zengin hayırsever insanları bulup onlardan yardım talep edebiliyorlar.” diye konuştu.

 

“KAYAPINAR VE SUR’DA AÇILACAK”

Diyarbakır’da ilk olan ‘Hayır Market’in ilki Ankara Sincan’da açıldıktan sonra ikincisi de Diyarbakır’da açıldığını belirten Fidan, “Bu marketlerden ilki Ankara Sincan’da kuruldu. İkincisi bizim Diyarbakır Yenişehir’de 2019’da kuruldu. Bu tarihte biz buranın açılışını yaptık, hizmete soktuk. Ondan sonra Mardin’de açıldı. Şu anda Diyarbakır’da iki tane daha açılması planlanıyor. Bir tanesi tamamlanmış, Cuma günü açılışı var. Kayapınar’a bağlı Hayır Çarşısı diye. İkincisi de Sur’da açılacak.

 

“BUZDOLABI, ÇAMAŞIR MAKİNESİ, FIRIN GİBİ YARDIMLAR DA YAPILIYOR”

Fidan, “Ayrıca buradaki marketin dışında yardımlar da yapmaktayız. Örneğin bizim Hayır Marketimizin içerisinde gıda, giyim, ev eşyası, kırtasiye. Biz zaten burada olan ürünlerimizi ihtiyacı olan ailelere veriyoruz. Ancak diyelim ki bir ailemize gıda yardımını yaptıktan sonra ailemiz bize diyor ki, benim beyaz eşyaya ihtiyacım var. Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi şeyler veya benim çocuğuma beşik lazım. O anda bizim elimizde yok. Biz bu ailelerimizin ihtiyacını gönüllü insanlarımıza gönderiyoruz. Diyoruz ki, böyle bir ailemiz var. Biz bu ailemizin gıda ihtiyacını giderdik. Bu ailemizin bir beşiğe, beyaz eşyaya, koltuk takımına ihtiyaçları vardır, diyoruz. O ailemize gönüllülerimiz mücadele ederek buldukları zaman, biz o ailemizle irtibata geçip, tespit ederek o malzemeyi teslim etmeye gidiyoruz. Türkiye Diyanet Vakfımızın aracı var. Vakfımıza ait. İhtiyacı olan, durumları olmayan ailelerimizi alıp bırakıyoruz, götürüp getiriyoruz. Durumu olan ailelerimiz, yani imkanı olan ailelerimiz gelebiliyorlarsa gelip alıyorlar” dedi. 

Editör: TE Bilisim