MÜCADELE- Diyarbakır’da 18 Sivil toplum örgütü işbirliğinde Newroz Resepsiyonunu Sur’da bir otelde düzenlendi. Resepsiyonda kurumlar adına ortak açıklama yapıldı. Açıklama Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yapıldı. Açıklamanın Türkçesini Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Kürtçesini Baro Başkanı Nahit Eren, Zazacasını ise DTSO Başkanı Mehmet Kaya okudu.

 

 

NEWROZ ÖZGÜRLÜKTÜR, BARIŞTIR, KARDEŞLİKTİR’

Sembolik olarak Newroz ateşinin yakıldığı resepsiyonda yapılan açıklama şöyle: “Newroz yeni bir gündür, canlılıktır, yani kışın monotonluğunun ve donukluğunun sona erdiği baharın başladığı gündür. Dünyanın farklı yerlerinde birçok ulus ilkbaharın gelişini bayram olarak kutlamaktadır. Kürtler, bu günü salt baharın gelişi için değil, Asurlu kral Dehak’ın zulmüne karşı Demirci Kawa’nın yaktığı ateş ile Mezopotamya halklarına müjdelediği özgürlüğün günü olduğu için kutlamaktadır. Aradan geçen asırlara rağmen Kürtler, bulundukları her yerde halkların özgürlüğe olan özleminin ve zulme karşı başkaldırının günü olan 21 Martı, büyük bir umut ve coşkuyla karşılamaktadır. Ancak Kürtlerin büyük bir coşku ile gerçekleştirmek istediği Newroz kutlamaları bu topraklarda uzun yıllar boyunca yasaklandı. Yasaklara rağmen yapılan kutlamalarda yaşananlar ile Newroz, kan ve gözyaşı ile anılmaya başlanmış ve hafızalarda da ne yazık ki bu şekilde yer edinmişti. Oysa Newroz özgürlüktür, barıştır, kardeşliktir, kötülüğün sona erdiği güzelliklerin başladığı gündür. Bu anlamlı günde de dünyanın farklı yerlerinde bütün yıkıcılığı ile savaşlar devam etmektedir. Halklar üzerindeki baskı ve zulüm acımasız boyutlarda varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde de son 40 yıldır devam eden çatışmalı süreç sebebiyle on binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, milyonlarca insan yaşadığı yerlerden göç etmek zorunda bırakılmıştır.”

 

‘SAVAŞA, ÇATIŞMAYA VE ŞİDDETE HAYIR DEMEYE VE BARIŞTA ISRARCI OLMAYA DEVAM ETMELİYİZ’

Kürt meselesinin barışçıl çözümüne yönelik büyük umutlarla başlatılan süreçlere tanıklık edildiğine işaret edilen açıklama şöyle devam etti: “Ancak başlatılan bütün bu süreçler toplumsal beklentilerin aksine akamete uğramış, istenilen barış ve huzur ortamı tesis edilememiştir. Bütün bu yaşananlara rağmen savaşa, çatışmaya ve şiddete hayır demeye ve barışta ısrarcı olmaya devam etmeliyiz. Yaşadığımız bunca acıdan sonra bu topraklarda konuşmamız gereken şey, sadece ama sadece barış olmalıdır. Bugün bu tarihi alanda bütün farklılıklarımız ve renklerimizle Newroz’un bizlerde karşılık bulduğu ve yarattığı umut ile barış için bir aradayız. Bu vesileyle Mezopotamya halklarının elde ettikleri özgürlük ile meydana çıkan bu güzel bayramı benimseyip kutlayan başta Kürt Halkı olmak üzere tüm halkların Newroz Bayramını kutluyoruz.”

 

Yapılan resepsiyona, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), DTSO Kadın Meclisi, Diyarbakır Barosu, DİSK, DESOB, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği, Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Diyarbakır Tabip Odası,  Diyarbakır Ticaret Borsası, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, İHD Diyarbakır Şubesi, KESK, Rosa Kadın Derneği, TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu ve TİHV Diyarbakır Temsilciliği katıldı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim