Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'da, kasap ve marketlerde et fiyatının yüksek olması nedeniyle halka ucuz etin satıldığı Yenişehir ilçesindeki  Et ve Süt Kurumu Kombinası önünde Ramazan ayı ile birlikte uzun kuyruklar oluşurken, nüfusu yaklaşık 2 milyona dayanan kentin et ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını belirten yetkililer,  kentteki hayvan sayısının yetersizliği nedeniyle kesim için dışarıdan hayvan getirdiklerini ve vatandaşa günlük 4 kilodan fazla et satmadıklarını söylediler. Mezbahalarında kasap yetersizliğinden yakınan yetkililer, genel müdürlükten 4 kasap talebinde bulunduklarını ifade ettiler. Bir hafta öncesine kadar  günlük 900’ün üzerinde kişiye et sattıklarını belirten yetkililer, et yetersizliği nedeniyle sıra fişi sistemine geçtiklerini belirterek, vatandaşa günlük 300 fiş verdiklerini açıkladılar. Ucuz et almak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte  Et ve Süt Kurumu Kombinası’nın yolunu tutan kimi vatandaş fiş alabilirken kimisi ise fiş kalmadığından evine dönmek zorunda kalıyor.  Yaşanan bu durum nedeniyle vatandaşlar ile güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma ve gerginlik çıkarken,  yetkililer ise gerginliğin yatışması için  kimi zaman emniyetten polis talebinde bulunduklarını dile getirdiler.

 

 

UCUZ ETİN ADRESİ ET VE SÜT KURUMU KOMBİNASI

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bulunan  Et ve Süt Kurumu Kombinası, her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazanda da  halkın en uğrak yerlerden biri oldu. Kasap ve marketlerde et fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşlar, ucuz etin satıldığı Et ve Süt Kurumu Kombinası’na akın ediyorlar.

 

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA KOMBİNANIN YOLUNU TUTUYORLAR 

Ucuz et alabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Kombinanın yolunu tutan vatandaşlar burada sıraya girerek, güvenlik görevlilerince kendilerine sıra fişi veriliyor. Sabah saat 05.00’de gelmelerine rağmen fiş kalmadığı için kimi vatandaş evine dönmek zorunda kalırken, fişini alıp sırada bekleyen vatandaşlar ise etin satıldığı mağazada personel azlığından şikayetçi olup akşam biitmine kadar sırada beklediklerini savundular. Yaşanan bu durum nedeniyle güvenlik görevlileriyle  zaman zaman tartıştıklarını dile getiren vatandaşlar,  ayrıca fişi olmayan ve fişi olup da sırası gelemyenlerin bir şekilde et aldığını öne sürerek bunun sırada bekleyenlere bir haksızlık olduğunu anlattılar. 

 

MARKET VE KASAPLARDA ET FİYATLARI EL YAKIYOR 

Market ve kasaplarda et fiyatlarının çok yüksek olduğu için et alacak imkanlarının olmadığını anlatan vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte  Et ve Süt Kurumu Kombinası’nın yolunu tuttuklarını söylediler. Ucuz et kuyruğunda saetlece beklediklerini belirten vatandaşlar, “Market ve kasaplarda kırmızı et fiyatı yüksek olduğu için vatandaş  alamıyor ve  bu yüzden ucuz et satan Et ve Süt Kurumu’nda almak zorunda kalıyor. Çünkü vatandaşın et alacak alım gücü artık kalmadı.Vatandaş artık geçinemiyor, faturalarını ödeyemiyor.  Şİmdiye kadar beyaz et ile kıtkanaat idare eden vatandaş artık onu dahi alamıyor. Çünkü beyaz etin kilosu 17-18 lirayı geçmiş durumda. Çünkü pandemi yüzünden iş yerlerinin kapalı olması nedeniyle çalışmayan insanlar var. Onlar geçimlerini nasıl sağlasın, çocuklarına nasıl baksın. Çok zor. O yüzden bizler de ucuz et almak için buraya gelip sıra fişi alıyoruz” diyerek  yaşadıkları ekonomik ve geçim sıkıntısına dikkat çektiler. 

 

HER BİR KİŞİYE 4 KİLO ET SATILIYOR

Güvenlik görevlilerince kendilerine günlük 300 sıra fişi verdiklerini belirten vatandaşlar, “Sabah mesasi başlamadan fişlerin tamamı bitiyor. Fiş kalmadığı için gelen vatandaş ise evine dönmek zorunda kalıyor. Sıra fişini alan ancak et alabiliyor. Et yetersziliği nedeniyle sırada bekleyen her bir kişiye 4 kilodan fazla et satılmıyor. Bizler 2,4 kilo ucuz et almak için ev işlerini bırakarak sabahın erken saatlerinde kuyruğa girip bazen kavurucu güneşin bazen de sağanak yağmurun altında akşam mesai bitimene kadar saatlerce burada bekliyoruz” anlattılar. 

 

NÜFUSU 2 BİNE DAYANAN DİYARBAKIR’DA ET SIKINTISI

Kasap ve marketlerde kırmızı ve beyaz et fiyatının yüksek olması ve vatandaşın buralarda et alacak gücünün olmadığını gazetemize anlatan Et ve Süt Kurumu Kombinası yetkilileri, vatandaşların et talebini karşılamak için yoğun çaba sarf ettiklerini söylediler.  Vatandaşların ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde Et ve Süt Kurumu Kombinası’a akın ettiklerini belirten yetkililer, vatandaşa burada ucuz et sattıklarını dile getirdiler. Kasap ve marketlerdeki yüksek et fiyatları nedeniyle  vatandaşların burayı tercih ettiklerini belirten yetkililer, nüfusu yaklaşık 2 milyona dayanan kentin et ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını söylediler.  Kentteki hayvan sayısının yetersizliği ve besicilerin hayvanlarını kuruma getirimemesi nedeniyle Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden kesim için  hayvan getirdiklerine dikkat çeken yetkililer, yaşadıkları et sıkıntısı yüzünden vatandaşa günlük 300 sıra fişi verildiği ve sıradi her bir kişye de 4 kilo et sattıklarını söylediler. 

 

ET VE SÜT KURUMU KOMBİNASI’NDA KASAP SAYISI AZ 

Mezbahalarında kasap azlığından yakınan yetkililer, genel müdürlükten 4 kasap talebinde bulunduklarını ancak kasapların ne zaman geleceği konusunda  bir bilgi sahibi olmadıklarını söylediler.  Diyarbakır’da ki sadece bir tane Et ve Süt Kurumu Kombinası olduğu ve bunun da vatandaşın et ihtiyacını karşılamakta oldukça sıkıntı yaşadığını belirten yetkililer, vatandaşların tepkilerini dile getirmesinde haklı olduğunu açıkladılar.

 

GÜNLÜK 300 FİŞ VERİLİYOR

Kentteki hayvan sayısının kent nüfusuna yetmediğine vurgu yapan yetkililer, “Bir hafta öncesine kadar günlük 900'ün üzerinde kişiye ucuz et satıyorduk. Ancak son zamanlarda sıra fişi sistemine geçerek günlük 300 kişiye fiş veriyor ve sıradki her bir kişiye 4 kilodan fazla et satmıyoruz.  Buradaki amacımız halka sayıca daha fazla et ulaştırmaktır” diyerek yaşana et sıkıntısına dikkat çektiler.

 

SIRADA ZAMAN ZAMAN GERGİNLİK ÇIKIYOR

Fiş dağıtılmasına rağmen bazılarının fişsiz ya da sırası gelmediği halde et aldığı iddialarına ilişkin de gazetemize konuşan yetkililer, böyle bir şeyin asla söz konusu olmadığını  ve kendi personellerinin dahi fişsiz et alamadığını belirterek, “Kendi personelimizin et alacağı gün bellidir. Fiş almayan hiçbir vatandaş ve hiçbir personelimize et satılmıyor. Herkes sırası geldiği zaman ancak et alabilir. Söz konusu iddialar tamamen asılsızdır” dediler. Hazırdaki etin satılıp bitmesi ve sıra fişinin kalmamasıyla vatandaşların güvenlik görevlileriyle tartışıp gerginlik yaşadığı iddialarına da değinen yetkililer, vatandaşların güvenlik görevlileriyle zaman zaman yaşadığı gerginlik nedeniyle emniyetten kimi zaman polis talebinde bulunduklarını dile getirdiler.

 

GÜNLÜK  2 BİN 320 HAYVAN KESİLİYOR

Et ve Süt Kurumu Kombinası Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde günlük 320 adet büyükbaş, 2 bin adet de küçükbaş olmak üzere toplam 2 bin 320 hayvanın kesildiği bilgisi yer aldı. Sitede ayrıca, kırmızı ve beyaz et ile et ürünlerinin fiyatları da yer aldı. Sitede yer alan et ürünlerinin fiyatları şu şekilde:

 

Sığır kıyma 37 TL,  sığır kuşbaşı 40TL  sığır biftek 49 TL, sığır pirzola 65 TL, sığır kontrfile 65 TL,  sığır bonfile  84 TL, dondurulmuş sığır kıyma          32 TL, gövde tavuk 12,50 TL, mangallık gövde tavuk 14,65 TL, tavuk but (special)15,20 TL, tavuk baget 15,45 TL, tavuk pirzola 16,75 TL, tavuk sarma 16,85 TL, tavuk göğüs (special) 14,35 TL, tavuk göğüs (kanatsız) 14,25 TL tavuk kanat 17 TL, tavuk ciğer 6,50 TL, tavuk but (kalçalı) 13,60 TL, tavuk burger 17,50 TL, tavuk sucuk 22,50 TL, tavuk sosis 19,50 TL, tavuk salam 19,50 TL, piliç döner 27,50, kıyma döner 60 TL, yaprak döner 69,50 TL, gövde kuzu 47,50 TL, kuzu çatal but 52 TL, kuzu kol 48 TL, kuzu pirzola 66 TL, kuzu gerdan 43 TL, kuzu güveç (kaburga) 41 TL, kuyruk yağı 35 TL, gövde koyun 34,80 TL, koyun but  40 TL, koyun kol 36 TL, koyun pirzola 47,50 TL, koyun gerdan 33,50 TL, Diyarbakır kavurma 51 TL, Yozgat kavurma 51 TL, sığır ebk kavurma  51 TL,  Bingöl kavurma 79 TL, Erzurum kavurma 51 TL, EBK dana kavurma 61,50 TL, dilimli ebk sığır kavurma 57 TL, dilimli dana kavurma 67,50 TL, dilimli ebk Bingöl kavurma 85 TL.”

Editör: TE Bilisim