MÜCADELE- Deprem, sel, yangın ve kaza bölgelerinde zorlu görevler üstlenen itfaiye ekipleri, her ihbarda bir yaşamı kurtarabilecek olmanın bilinciyle zamanla yarışıyor. Mesleklerini kusursuz yapabilmek için çeşitli eğitimlerden geçen itfaiyeciler günün her saati göreve hazır oldukları için ihbar gelir gelmez kısa sürede olay yerine intikal ediyor.

 

İhbarla başlayan her yeni görev, onlar için yeni bir zamanla yarışa dönüşüyor. Müdahale edecekleri olaylarda can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefleyen itfaiye ekipleri, her saniyenin hayati önem taşıdığı bilinciyle hareket ediyor.

 

İtfaiyeciler duruma göre bir canlıyı tam zamanında alevler arasından çıkarıyor ya da göçük altında kalmış birine yaşam eli uzatıyor. Onları bu zorlu ortamlarda başarıya iten ise can kurtarmanın vereceği mutluluk oluyor.

 

 

75 YENİ İTFAİYECİ

Diyarbakır itfaiyesi bünyesinde işe alınan yeni 75 itfaiyeci ise birime adeta taze kan oldu. İşe yeni başlayan itfaiyeciler uyum eğitimlerini tamamladıktan sonra eski personel ile birlikte olaylara canla başla müdahale ediyor. Göreve yeni başlayan İbrahim Halil Kaya evlerinin yakınında bulunan itfaiye grubundan etkilendiğini bu nedenle Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünü okuyup itfaiyeci olduğunu söyledi.

 

Kaya, olası acil durumlara ivedilikle müdahale ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Yangın anında gittiğimiz bir ev yangınında parlama, patlama çökme tehlikesi ve içeride mahsur kalmış insanlar olabiliyor. Onları kurtarma çabası içerisine giriyoruz. Yangını etrafa sirayet etmeden söndürme çabası içerisine giriyoruz.”

 

İtfaiyecilerin zor koşullarda görev yaptığını vurgulayan Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanların kurtulmasına vesile olduğumuzda ne kadar yorgun ne kadar ağır şeyleri yaşamış olsak da mutluluğuna şahit olduğumuzda bütün yorgunluğumuz onların yüzündeki gülümsemeyle bütün yorgunluk bizim bedenimizden akıp gidiyor.”

 

CANIMIZI SİPER EDİYORUZ

Göreve yeni başlayan itfaiyecilerden Yakup Çopkur ise, sıkı bir disiplinle çalıştıklarını ve motive olmak için farklı etkinlikler yaptıklarını söyledi. Çopkur, şunları kaydetti: “Günlük planlanmış bir eğitim planımız var. Buna uyuyoruz. Her zaman, her görevde, her vardiyada farklı bir konuda eğitim alıyoruz. Ondan sonra kendimizi daha dinç ve zinde tutmak için spor aktivitelerimiz var. Voleybol masa tenisi ve spor salonumuz var.”

 

İtfaiyeciliğin gönüllük esasıyla yapılan bir meslek olduğunu kaydeden Çopkur, şöyle konuştu: “Vatandaşın canını, malını korumak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bazen yangında bir vatandaş içeride mahsur kaldıysa yangınların içerisine girebiliyoruz. Canımızı siper edip içeriye girip yangınlar arasından bir vatandaşımızı kurtarmak bizim için en değerli şey bu bizim için en büyük mutluluk.”

 

‘UMUTLU BAKIŞLAR MOTİVEMİZİ ARTIRIYOR’

12 yıllık İtfaiyeci Arif Durak ise, tüm Türkiye’de görev yapan itfaiyecilerin aynı ruhla çalıştıklarını belirterek, “Edirne’den Kars’a Sinop’tan Kilis’e kadar bütün itfaiyeciler bir ekibiz” ifadelerini kullandı.

 

Temel görevlerinin hayat hakkını korumak olduğunu dile getiren Durak, “Her göreve gittiğimizde oradaki vatandaşımızın veya oradaki can dostlarımız olan hayvanların bize o umutlu bakışları zaten bizim hem işe olan motivemizi artırıyor” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim