Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Diyarbakır’a 52 kilometre (yaklaşık 40 dakika) mesafede olan Eğil’de turizm potansiyelini artırmak amacıyla çalışmalar başlatıldı. Hazırlanan projeler kapsamında ilçe girişindeki duvarlara "Alaçatı kültür taşı" döşenirken, 578 yapının tamamı beyaza boyandı. Eğil Belediyesi baraj kıyısında restoran ve butik oteller açmak için projeler hazırlıyor. Ayrıca ilçedeki duvarlara çiçek, Eğil'e özgü üzüm, incir ve badem gibi resimlerle donatıldı.

EĞİL KALESİ'NDE ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI

Geçtiğimiz Ağustos ayında 3 bin yıl önce inşa edildiği değerlendirilen Eğil Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatılmıştı. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ziyaret ettiği kazı alanında yaptığı açıklamalarında, Eğil’in tarihi, kültürü, doğası ve coğrafyasıyla çok önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Eğil’deki değişimi ve dönüşümü herkesin gördüğünü dile getiren Karaloğlu, “Eskiden Diyarbakır istikametinden Eğil’e gelirken karman çorman bir şehirdi. Eğil’in gerçekten çehresi değişiyor. Yeşil ve beyaz Eğil’e dönüşüyor. Sahil düzenlemeleri, duvarların yenilenmesi, evlerin boyanması, yeşillendirme çalışmaları, yeni park ve bahçeler. Eğil, hem inanç hem kültür hem de doğa turizmi açısından önemli bölgelerden olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” dedi.

“LALA KASIM BEY VE CAFER BEY KÜMBETLERİ”

Geçen hafta ise 16. yüzyılda yapılan Lala Kasım Bey ve Cafer Bey kümbetlerin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Eğil Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları 2021 Ocak ayında başlamıştı. Tarihi kümbetlerin turizme kazandırılması bekleniyor.

TARİHÇE

Eğil, Asurlulardan kalma kale ve birçok antik mağara, kral kızı resimlerine ev sahipliği yapan bir ilçedir. Oldukça köklü kültürel zenginliklere sahip Eğil, 1860-1866 yılları arasında Palu'ya bağlıydı. 1866 yılında Mamuret-ül Aziz Vilayeti'ne bağlandı. 1936 yılında Diyarbakır'a bağlı bir ilçe statüsüne sahip olmuştur. "Peygamberler şehri" olarak bilinmektedir. Asurlular, Roma İmparatorluğu, Bizanslılar, Selçuklular, Abbasiler, Osmanlı İmparatorluğu ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin ilçe idare bölgesidir.

Eğil ilçesinin tarihsel süreç içinde almış olduğu isimler şöyledir:

Aşipalis (Asurca),

Արկաթիակերտ, Arkatiakert (Ermenice),

Encil, Enigelene, Angl (Süryanice),

Καρκαθιόκερτα, Karkathiokerta (Rumca)

Gêl (Zazaca)

Eğil (Türkçe)

Editör: TE Bilisim