Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, engellilerin yaşadığı sorunlara ilişkin gazetemize açıklamada bulundu. Pandemi döneminde birçok haklarının ihlal ettiğini savunan Yılmaz, sürecin engelli vatandaşları çok zor durumda bıraktığını söyledi. Bazı rampalarda sıkıntılar yaşadıklarını savunan Yılmaz, rampaların yapımı esnasında engelli STK’larla fikir alışverişinde bulunmasının önemli olduğu ve bunun da devleti de masraftan kurtaracağını ifade etti.

 

Engelli yollarında araçların park edilmesinin kendilerine büyük bir eziyet verdiğine vurgu yapan Yılmaz, bu konuda sürücüleri duyarlı olmaya davet etti. Kentteki sinyalizasyon sistemine de değinen Yılmaz, araç ve yayaların kavşaklarda güvenli bir şekilde geçmelerini sağlayan sinyalizasyon sisteminin sesli sinyalizasyona dönüştürülmesinin kendilerine kolaylık sağlayacağını söyledi. Görme engellilerin daha rahat bir ve sorunsuz yaşam sürmesi için otobüslerde sesli sinyalizasyon sistemi ile köprülerde merdiven ve asansör yapılmasını isteyen Yılmaz, “Durakların işaret dili tercümesine dönüştürülmesi gerekmektedir. Sesli sinyalizasyon bu noktada önemli bir işlev görmektedir. Sesli ve işaret dili biçiminde sinyalizasyonlar bir ihtiyaçtır ve ne yazık ki Diyarbakır’ımızda bu ihtiyaçlar bulunmamaktadır” dedi.

 

Yaşadıkları sorunları dile getiren Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

 

“ENGEL GRUPLARININ YER ALABİLECEĞİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAKTADIR”

MÜCADELE HABER: Bize federasyonunuzdan bahseder misiniz?

Abdulmecit Yılmaz: “Federasyonumuz 17 Mart 2015 tarihinde 7 derneğin birleşimiyle gerçekleşti. O günden bugüne genel anlamda savunuculuk faaliyetleri kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Federasyonumuzun şu andaki üye sayısı ise 14’tür. Derneklerimize mensup olan illerimiz Diyarbakır başta olmak üzere, Batman, Şırnak, Erzurum, Antalya ve Şanlıurfa’dır. Federasyonumuzun amacı temel engelli hakları noktasında çalışmalar yürütmek, engelli yurttaşlarımızın sahip oldukları hakları öğrenebilmeleri, bu insanlarımızda bilinç oluşturma noktasında çalışmaların yapılması, yani toplumun tümünü kapsayan projelerin oluşmasını amaçlamaktadır. Federasyon oluşumu içerisinde amaçlarımıza uygun bir şekilde olabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Nedir bu çalışmalar diye soracak olursanız, tüm engel gruplarının yer alabileceği şekilde bir çalışma yapılmaktadır. Engel grupları olarak görme engelliler, ortopedik, işitme engellileri vatandaşlarımız, sspe hastaları ve risk grupları Federasyonumuz bünyesinde bulunmaktadır.

 

“ENGELLİ YOLLARINDA ARAÇLARIN PARK EDİLMESİ SIKINTILAR YAŞATABİLİYOR”

MÜCADELE HABER: Diyarbakır’da engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar nelerdir?

Abdulmecit Yılmaz: Birbirimizi anlama noktasında sıkıntılar çekebiliyoruz. Örneğin bir kaldırımın önüne engelli yollarında bir aracın park edilmesi olabilir. Bu durum birçok örneği de barındırır. Şehir içi ulaşımda da sıkıntılar yaşanabiliyor. Bizim temel amacımız çeşitli görüşmeler yaparak, insanlarla iç içe olarak, toplumun nezdinde engellilerin karar noktasında olabilmesini belirtiyoruz.

 

“RAMPALAR YAPILIRKEN ENGELLİ STK’LARIN DÜŞÜNCELERİNE BAŞVURULMALIDIR”

MÜCADELE HABER: Engelli vatandaşlarımıza kolaylık sağlayan çalışmalar neler olmalıdır?

Abdulmecit Yılmaz: Köprülerde merdivenler ile birlikte asansörlerin olması mühimdir. Bu asansörler sadece engelli vatandaşlarımız için değil, yaşlı bir amcamız, hamile bir kadın, dizleri tutmayan bir vatandaşımız da bu asansörde faydalanabilecektir. Bu talepler sadece engelli yurttaşlarımızın talebi değil, genel talepleri içerisinde barındırmaktadır. Şehir içi belediye otobüslerinde ya da halk otobüslerinde, gerekirse dolmuşlarda şehir içi sinyalizasyonların yerleştirilmesi önemli bir husustur.

 

“DİYARBAKIR’DA SESLİ SİNYALİZASYONLAR BULUNMALIDIR”

Durakların işaret dili tercümesine dönüştürülmesi, aynı zamanda olmak kaydıyla dizayn edilmesi gerekmektedir. Bu tabii ki de belediyenin işi oluyor. Sesli sinyalizasyon bu noktada önemli bir işlev görmektedir. Çünkü sesli sinyalizasyon dediğimiz sistem otobüs içinde ve otobüs dışında olan duraklarda oluşan sesli ve işaret dili yöntemli bir sistemdir. Örneğin eğer İstanbul’a gittiyseniz otobüste duraklar sesli söylenir. Otobüsün durduğu durak ve bir sonraki durak olarak aktarılır. Tabii dışarıda da hangi otobüsün geldiği şeklinde sesli ve işaret dili biçiminde sinyalizasyonlar anlatımlarda bulunur. Bu bir ihtiyaçtır ve ne yazık ki Diyarbakır’ımızda bu ihtiyaçlar bulunmamaktadır. Keza özellikle kaldırımlar dizayn edilirken, engelli rampaları yapılırken engelli STK’ların düşüncelerine başvurulmalıdır. Bu devleti de masraftan kurtaracaktır. Düşünsenize bir kaldırım çalışması yapmışsınız ve bitince bir itiraz sonucu çalışmayı sil baştan yeniden yapmış olacaksınız ve bu kazanç başka yerler için kullanılması gerekirken, yeni planlamaya yönelik dönüşüm geçirmek zorunda bırakılıyor.

 

MÜCADELE HABER: Pandemi süreci Federasyonunuzu nasıl etkiledi?

Abdulmecit Yılmaz: Pandemi süreci insanlığı ve federasyonumuzu kötü bir şekilde etkiledi. Hak ihlalleri noktasında sorunlar yaşadık. Bilindiği üzere kronik hastaları da engelli grubu içerisinde yer almaktadır. Bunun dışında federasyonumuz çok fazla etkilenmese de, hak ihlalleri noktasında sorunlar kimi zaman oluştu. Ancak 2020 yılı dışında 2021 yılında da acı dolu haberlerle uyandık. 2021 yılında ne yazık ki Federasyonumuzun avukatı rahmetli Ömer Baran, eşi ve stajyer arkadaşımızı acı bir şekilde kaybettik. Geçen hafta da Federasyonumuza bağlı GAP Engelliler Derneği Başkanı Sayın Mehmet Yıldırım’ı kaybettik ve bu bizi büyük bir şekilde sarstı. Bu acıları Allah kimseye yaşatmasın. Zor bir yıldan geçiyoruz.

 

Federasyon olarak sürekli olarak lobicilik ve savunuculuk faaliyetlerini yürütüyoruz. Bu faaliyetlerden en önemlisi haklara destek, kurumsal hibe projesi kapsamında Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından yürütülen çalışma kapsamında hukuki danışmanlık birimimiz olmakla birlikte, bu birimimiz hukukçu arkadaşlarımızın desteğiyle engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu konularda kendilerine danışmanlık yapıyor. Bu danışmanlıkta herhangi bir ücret verilmiyor. Engelli vatandaşlarımıza ücretsiz bir biçimde sağlanacaktır.

Editör: TE Bilisim