Devrim AKTÜRK 

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın tarihi Sur diplerinin birinde kimliği belirsiz kişilerce yakılan ateş ve atılan çöplerin çevreye kötü koku saçmasını, gazetemiz 2 gün önce “Surların korunması için turizm zabıtası veya polisi uygulaması kurulmalı” başlıklı haberle gündeme getirmişti.  Haberimizin duyulması üzerine harekete geçen yetkililer, yürekleri yakan bir dramı ortaya çıkardı.  Çöp yuvasına dönen burcu ziyaret eden DİKTUMDER (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği)Başkanı Kenan Aksu, “Aldığımız bilgilere göre iki tane Suriyelinin bu burcun dibinde yaşadığını ve kaldığını öğrendik. Tabi bunlar da insandır ve kardeşlerimizdir. Onları sahiplenmemiz gerekmektedir” dedi.  

“TARİHİ BİR YERDE KALMALARI DOĞRU DEĞİLDİR” 

Sur dibinde yaşayan iki vatandaşa yetkili birimlerin mutlaka sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen DİKTUMDER (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği)Başkanı Kenan Aksu, “Şu anda tek kapı civarında bir burcun önündeyiz. Bu burçların sahiplenilmesi ve korunması gerektiğini söylüyoruz. Şuan da burcun önünde çöplük haline dönüştürülmüş bir yerdeyiz. Aldığımız bilgilere göre iki tane Suriyelinin bu burcun dibinde yaşadığını ve kaldığını öğrendik. Tabi bunlar da insandır ve kardeşlerimizdir. Onları sahiplenmemiz gerekmektedir. Ayrıca bu tür yerlerinde acilen korunmaları lazımdır. Biz buradan yetkili birimlerimize duyuruyoruz. Onlarda insandır, onlara da destek olunmalıdır. Şu anda buralarda iki Suriyeli kardeşimiz yatıyorlar. Biz gerekli birimlerin hareket edeceklerine inanıyoruz. Burada yaşayan insanlarımıza da yazık ama böyle tarihi bir yerde kalmaları doğru değildir. Biz de gerekli birimlere bildireceğiz ama bu haberden sonra yetkililerimizden isteğimizdir, bu kardeşlerimize sahip çıkılsın.” dedi.  

 

“BURADA ELBİSELERİNİ YAKIP ISINIYORLAR” 

Burçların onarılarak korunması ve işlev görmesi gerektiğini belirten Kenan Aksu, “Burada ateş yakılarak, hatta duyduğumuz bilgilere göre elbiselerini yakarak ısınıyorlar. Burada kalan Suriyeli kardeşlerimiz var. Bununla alakalı devletimizin birimleri hareket edip, sahiplenmeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Onlarda insan ve yerlerde yatıyorlar. Ek olarak da Maalesef ki bunun gibi birçok burcumuz bu haldedir. Dünya mirası olan bu burçlarımız sahipsiz durumdadır. Geçen günlerde Sayın Valimiz burçlarla alakalı haberler yapmıştı. Burçların müze veya kentin değerlerinin yaşatılmasıyla alakalı mekanlarla ilgili haberleri medyada paylaşılmıştı. Ben de şunu söylüyorum; Bir an evvel buraların korunması, sahiplenilmesi ve insanların buralara gelip kalmalarını önleyici tedbirlerin alınması lazımdır.” diye aktardı.  

 

2 gün önce açıklama yapan   DİKTUMDER Başkanı Kenan Aksu, “Surların kalıcı olarak temiz kalmasını istiyorsak, onarımın hızlıca tamamlanması sonrasında tam ve modern bir aydınlatmayla turizme açılması gerekiyor. Buralarda turizm zabıtası veya polisi uygulaması kurulmalı. Bunlar kentimizin tarihi yerlerini, hem de Surlar’ın korumasını sağlayacak. Ancak Surlarda denetim olmazsa yine aynı sorunlar ortaya çıkabilir” demişti.   

Editör: TE Bilisim