Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-    Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçilerin elinde kaldığı patates ve kuru soğanları  alıp 81 ilde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtmaya devem ediyor.  Bu kapsamda geçen hafta Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Muradiye Mahallesi’nde  bin 355 aileye 369 ton patates dağıtılmasının ardından kentin çeşitli ilçelerinde de ihtiyaç sahiplerine patates ve kuru soğan dağıtılmaya başlandı. Hükümetin ücretsiz dağıttığı patates ve kuru soğanları alan ihtiyaç sahipleri, kentin çeşitli noktalarında vatandaşlara satmaya başladı.  Patates ve kuru soğanların torbasını 10 liradan vatandaşlara satan ihtiyaç sahipleri, özellikle de pandemi nedeniyle zor günler yaşadıklarını, ekonomik ve geçim sıkıntısı sebebiyle geleceğe dair umutlarının artık kalmadığını dile getirerek, “Bizler yardım değil, eve ekmek götürmek için iş istiyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. 

 

 

Her sokak başında soğan torbası

Çiftçinin stokladığı  patates ve kuru soğanları çiftçiden alarak  81 ildeki ihtiyaç sahiplerine  ücretsiz olarak bu ürünlerin   dağıtımı sürerken, Diyarbakır’da görevlilerin dağıttığı soğan ve patatesler,  eve götürülmeden kaldırımlarda,  park ve bahçelerde, sokaklarda,  cami önlerinde  ve özellikle de kalabalığın yoğun olduğu noktalarda ihtiyaç sahipleri tarafından vatandaşlara satılıyor. 

 

 

Torbası 10 liradan satılıyor

 Vatandaşların, üstelik pazarlık  yaparak ihtiyaç sahiplerinden torbasını en az 10 liradan aldığı patates ve kuru soğanları  çekçek arabası, el arabası ya da kendi arabalarına yükleyerek evlerine götürürken,  patates ve kuru soğanları alan çevredeki seyyar esnaf ise, aldıkları ürünlerini akşam iş bitiminde eve götürmek için  seyyar arabalarının altına bıraktılar.  

 

 

Çiftçinin yüksek fiyatla satmak için stokladığı patates  ve soğanlar vatandaşa dağıtılıyor

Hükümetin 81 ilde olduğu gibi Diyarbakır’da da ücretsiz olarak dağıttığı patates ve kuru soğanları evlerine götürmeden satan ihtiyaç sahipleri, “ Geçen yıllarda patates, kuru soğan ve çeşitli sebzelerinin fiyatı çok yüksek olduğu için devlet o zaman ihtiyaç sahiplerine  düşük fiyatla bu ürünleri satıyordu. Şimdi ise çiftçinin vatandaşlara daha yüksek bir fiyatla satmak için aylarca belki de yıllarca stokladığı patates ve kuru soğanları çiftçiden alarak biz ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.  İhtiyaç sahiplerine yardım etmek ‘sosyal devlet anlayışı’nın gereğidir. Bu, her devletin yapması gereken bir zorunluluktur” dedi.

 

 

Cebimize para bulsun diye satmak zorunda kalıyoruz

Yapılan yardımların, dağıtılan bir torba patates ve kuru soğanın karınlarını doyurmadığını ve doyurmayacağına dikkat çeken ihtiyaç sahipleri,  “Yapılan yardımlar karnımızı doyurmuyor, cebimizi doldurmuyor. Vatandaşın, esnafın fakir fukaranın özellikle de pandemi süreciyle birlikte artık dayanacak gücü kalmadı. Ceplerimiz bomboş , 5 kuruş para kazanmak için biz bu ürünleri satmak zorunda kalıyoruz.  Yoksa kimse gidip satmaz” diyerek yaşadıkları sıkıntılara vurgu yaptılar. 

 

 

Yardım değil iş istiyoruz

Ekonomik  sıkıntılar yüzünden değil fatura ve kredi borçlarını ödemek eve artık bir ekmek dahi  götüremediklerine vurgu yapan ihtiyaç sahipleri, “Borçlar ve geçim sıkıntısı nedeniyle  vatandaşın geleceğe dair, hayal ve umudu kalmadı.  Vatandaş dün olduğu gibi bu gün de umutsuz, Böyle sürmesi halinde yarın da umutsuz  olacak, çaresiz olacak,. Çünkü bizler  yardım değil eve ekmek götürmek için iş istiyoruz.  Çocuklarımızın geleceklerinin parlak olup ülkesine ve milletine faydalı olması için onlara iş istiyoruz.” diyerek iş talebinde bulundular. 

 

 

Kışın ücretsiz dağıtılan kömürleri dahi satıyorduk 

Devletin kış aylarında  kendilerine dağıttığı bir tona yakın  kömürleri de eve götürmeden  vatandaşlara ve otelcilere torbasını 10-12 liradan sattıklarını anımsatan  ihtiyaç sahipleri,  “Çaresizlik insana her şeyi yaptırıyor.  Çıkmaza düşenin umudu kaybolur. Vatandaş da sadece umudunu değil her şeyini kaybetmiş durumda” dediler.

 

 

40 bin ton patates ve 10 bin ton soğan dağıtıldı 

İhtiyaç sahipleri devletin kendilerine ücretsiz olarak dağıttığı patates ve kuru soğanlar vatandaşlara satmaya devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 81 ilde toplam 40 bin ton patates ve 10 bin ton da kuru soğan ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtıldığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli,  “ Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli son dakika açıklama yaparak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılması amacıyla, Toprak Mahsulleri Ofisini patates ve kuru soğan tedariki ve dağıtımı için görevlendirdik. Yeni hasat dönemi öncesi üreticilerimizin ellerindeki ürünlerin israfını önledik ve bu ürünleri ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıttık. Bu uygulama aslında güzel bir gıda bankacılığı örneğidir. Bugüne kadar 81 ilimizde, toplam 40 bin ton patates ve 10 bin ton kuru soğanın dağıtımını gerçekleştirdik. Böylece, üreticimizin depolarındaki ürünlerin israf olmasını önleyerek gelecek sezonda üretim yapma isteğini de güçlendirdik." dedi.

 

 

Diyarbakır Valiliği:  Bağlar’da 369 ton patates dağıtıldı 

Diyarbakır Valiliği, Bağlar’da ücretsiz patates dağıtımında izdiham yaşandığı iddiaları üzerine açıklama yapmıştı. Açıklamada, “Bağlar ilçemizde 369 ton yemeklik patates dağıtımına başlanmıştır.  17 Nisan’da dağıtımına başlanan yemeklik patates aynı gün 1355 aileye dağıtılmıştır. Görüntülere yansıdığı gibi bir dağıtım yöntemimiz kesinlikle yoktur. Dağıtım yapılırken, provokasyon yapmak isteyen 4-5 kişi, dağıtım aracını ısrarla takip etmiş ve eve dağıtım esnasında kamyonun üzerine çıkarak kalan on beş çuvalı aşağıya atmışlardır ve konu ile ilgili tahkikat yapılmaktadır.” denilmişti.

 

 

Editör: TE Bilisim