Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER-  Koronavirüs, yaz tatilinin başlamasıyla birlikte Diyarbakır’daki otelleri de etkiledi.  Koronavirüs vaka sayısı artışında ilk 5 il arasında yer alan ve salgın nedeniyle turistlerin uğramadığı Diyarbakır’daki otel işletmecileri, salgın sürecinden çok olumsuz etkilendiklerini belirtiler.  Salgın sürecinde iş yerlerinin kapalı olmasına rağmen elektrik faturalarının çok yüksek geldiğini ve Diyarbakır’ın turizminin tanıtılması konusunda eksiklerinin olduğunu belirten turizmciler kentin dünya medyasına çıkması gerektiğini söylediler.

 

Turistlerin geçen yıl kentte akın ettiği ve bu yüzden otellerde nerdeyse yer kalmadığına dikkat çeken otel işletmecileri, salgın nedeniyle ilkbahar aylarında otellerin doluluk oranının yüzde 10’un altına indiğini  belirterek, “Geçen yıl  yüzde 90 olan doluluk oranımız   şu an  yüzde 60’a yakın. Diyarbakır turizminin tanıtılması konusunda eksikler var. Diyarbakır dünya medyasına çıkması gerekir” diyerek iş yapamadıklarından yakındılar.

 

“DİYARBAKIR’IN DÜNYA MEDYASINA ÇIKMASI LAZIM”

Diyarbakır’ın tanıtımı konusunda eksiklerin olduğuna dikkat çeken Hotel  Saray  yetkilisi Şükrü Azman, Yüzdelik olarak yüzde 60 bizi etkiledi. Diyarbakır’da yetkililerin daha çok tedbir alması gerekiyor. Vatandaşlar korkuyor. Diyarbakır’ın vaka sayısında ilk 5’de olması insanımızın psikolojisini bozuyor.  Diyarbakır’ın tanıtılmasıyla ilgili çok şeyin yapılması gerekiyor. Dicle Vadisi projelerinin faaliyete geçilmesi gerekiyor. Diyarbakır’da söylenenlerin tamamlanması lazım, Diyarbakır turizm şehridir. Kimse şehrimizi duymuyor, görmüyor. Medyada gösterilmesi gerekiyor. Sur’u yapıp yarıda bıraktılar. Diyarbakır’ın dünya medyasına çıkması lazım. Havsel bahçesi, kırklar dağı UNESCO’ya girdi ama faydasını görmedik demek ki bir eksiklik var.”diye konuştu.

 

“PANDEMİDEN SONRA Kİ 6 AY DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 10’UN ALTINA İNDİ”

Doluluk oranının pandemi sürecinde yüzde 10’un altına indiğini söyleyen Hotel Aslan yetkilisi Aziz Aslan, “Pandemi de oteller yüzde yüz etkilendi. Pandemi öncesi yüzde 90 oranında doluluk vardı. Pandemiden sonra ki 6 ay doluluk oranımız yüzde 10’un altına indi. Asgari ücret alan personellerimiz sadece yüzde 60’a yakın destek alabildik. Kurban bayramında biraz hareketlilik oldu. Şuan ise yüzde 60’a yakın bir doluluğumuz var“diye konuştu.

 

“KULLANMADIĞIMIZ ELEKTRİK FATURALARINI ÖDÜYORUZ”

Pandemi sürecinde kullanmadıkları elektrik faturalarını ödediğini söyleyen Hotel Birkent  yetkilisi Çelebi Malkoç, “Doluluk oranımız pandemi sürecinde yüzde yüz etkilendi. Son 4 aylık grafiğimde yüzde 2-30’luk bir doluluk grafiğim var. Kısa çalışma ödeneğiyle personel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.  Pandemi öncesinde yüzde 70’ın üstünde doluluk oranımız varken şimdi eskiyi arar olduk. Kurban Bayramında ise yoğunluk bekliyorduk ama olmadı. Vakaların yoğun olduğu kentlere 14 gün sokağa çıkma yasağı konulmalı ki virüsün önüne geçelim yoksa başa çıkmak zordur. Su faturalarında bize yardımcı olunuyor, fakat elektrik konusunda sıkıntılarımız var. Kullanmadığımız elektrik faturalarını ödüyoruz“ dedi.

Editör: TE Bilisim