Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, koronavirüs tedbirleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlar ile seyahatlerde uygulanan Hayat Eve Sığar (HES) kodunun lokantalar için de kullanılması talebinde bulundu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında lokantaların kapatılmasının lokantacıları ekonomik olarak çok zor durumda bıraktığını dile getiren Elkaan, lokantalarda zorunlu olan paket servisine geçilmesiyle lokantacıların mağdur olduğunu söyledi.  Paket servisiyle yeterince iş yapamayan lokantacıların bankalara olan kredi borçlarını ve faturalarını ödeyecek imkanlarının olmadığını kaydeden Elkaan, hükümete destek çağrısında bulundu. 

 

Pandemi döneminde verilen desteklerin yetersiz olduğunu savunan Elkaan, “ Verilen destekler yeterli değildi, asla yeterli değildi. Şu ana kadar yapılan desteklerden biri aktardığımız üzere 25 bin TL’dir. 6 ay ödemeli faizli. Sigortaların ertelenmesi, verginin ertelenmesi, resmi anlamda ödemek zorunda kaldığımız resmi ödemelerin ertelenmesi destek değildir. Biz zaten o parayı ödeyemiyoruz, 6 ay sonra çalıştığımız zaman mevcut o parayı ödüyoruz. Bir de geçmişteki parayı da eklersek 2 katı bir durum ortaya çıkıyor. Bunun da bir esprisi kalmıyor.  Esnafın talebi bir an önce yasakların kaldırılmasıdır. Bizler esnaflar olarak müşterilerimizi HES kodlarıyla alalım. Bugün HES kodu her vatandaşın girip de alabileceği bir koddur. Bizim talebimiz bunlardır, başka da bir talebimiz yoktur. İş yerlerimiz açılsın, bizler de işimize ve gücümüze bakalım” dedi.

 

 

Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan’ın gazetemize yaptığı açıklamalar şöyle;

 

“GEL-AL-GÖTÜR PAKET SERVİSİ ESNAFIMIZI TATMİN ETMEDİ”

“Restoranlarımız, pastanelerimiz ve kadayıfçılarımızın etkilenme oranı pandemi sürecinde yüzde 80’dir. Yüzde 80 olmasının asıl sebebi gel-al-götür paket servisiyle pek esnaflarımızı bu konuda tatmin edici bir satışın olmadığı görülüyor. Bunun yanında hem esnaflarımız etkileniyor, toplamda ise baktığınızda personel istihdam sayımız 10 binleri aşan çalışanımız vardır. Çalışanlarımızın içerisinde servis yaptığımız zamanlarla, gel-al-götür sistemini kıyasladığımız zaman yüzde 70-80 personellerimiz de mağdur durumdadır.

 

“BU YAŞANANLAR TAMAMEN TOPLUMU ETKİLİYOR”

Bu etkilenme sadece bizimle bağlantılı değil. Bugün kasaplar da etkileniyor, marketlerde etkileniyor, sebze hali de etkileniyor, gıdacılar da etkileniyor.  Örneğin vakaların olmadığı dönemlerde ciğer bulamıyorduk, şu anda ise kasaplarda ciğer doludur. Kullandığımız saf malzemeler vardır, onları bulamıyorduk ve hatta karaborsaya düşüyordu. Şu anda ise saf malzemeleri bulabiliyorsunuz. Yani bu yaşananlar tamamen toplumu etkileyen, iş yeri olarak bunu görmeyelim, bu meskenin çevresel anlamdaki durumunu da gördüğümüz zaman çok etkilendik.

 

“25 BİN TL İLE ESNAFLARIMIZIN 6 AY BOYUNCA AYAKTA DURMASI İMKANSIZ”

Diyarbakır’ımızda bacası tüten fabrikalarımız yoktu, bacası tüten fabrikalarımızdan en büyük sektörümüzde bulunan esnaflarımızın kendisidir. Bu esnaflarımızdan bize kayıtlı olan binden fazla esnafımızla istihdam sayımızı söylüyorum; En küçüğünden 5 tane, en büyüğünde ise 500’e yakın istihdam sağlayan esnafımız bulunmaktadır. Şimdi bu istihdam sağlanırken ilk pandemide25 bin TL destek verildi. 25 bin TL ile esnaflarımızın 6 ay boyunca ayakta durması imkansızdı. Şöyle yapılabilirdi, bu 10 yıl içerisinde 20 bin TL, 30 bin TL, 50 bin TL ve 100 bin TL destek verildi. Bunlar faizsiz bir şekilde verildi, bir yıl geri ödemesiz, üç yıl geri ödemeli bir şekilde verildi. Bugün ise küçük esnaflarımıza elbette ki faydası oldu, orta esnaflarımıza yarım faydası oldu, büyük istihdamı sağlayan esnaflarımızdan hiçbirine bir faydası olmadı. Yani orana vurduğumuz zaman yüzde 10 ya da yüzde 20 esnafımız faydalandı, yüzde 80 esnafımızyine mağdurdur.

 

“BİR DESTEK SUNULUYOR AMA O BİZİM NEZDİNİZDE BİR DESTEK DEĞİLDİR”

Biz hükümetin işlevini yürütmesindeki genel hazineyi bilmediğimiz için, kendi içimizden ve bağımızdan gelen, ayrıca ortaya çıkan sorun ve sıkıntıları belirtmeye mecburuz. Verilen destekler yeterli değildi, asla yeterli değildi. Şu ana kadar yapılan desteklerden biri aktardığımız üzere 25 bin TL’dir. 6 ay ödemeli faizli.Bu destek hükümet, bakanlık tarafından sunuldu.Çıkan genelgelere baktığımız zaman zaten pandemi döneminde iş yapmıyoruz, onlara da bir destek sunuluyor ama o bizim Nezdinizde bir destek değildir. Sigortaların ertelenmesi, verginin ertelenmesi, resmi anlamda ödemek zorunda kaldığımız resmi ödemelerin ertelenmesi destek değildir. Biz zaten o parayı ödeyemiyoruz, 6 ay sonra çalıştığımız zaman mevcut o parayı ödüyoruz. Bir de geçmişteki parayı da eklersek 2 katı bir durum ortaya çıkıyor. Bunun da bir esprisi kalmıyor.

 

“ESNAFIN TALEBİ BİR AN ÖNCE YASAKLARIN KALDIRILMASIDIR”

Esnafın talebi bir an önce yasakların kaldırılmasıdır. Çünkü medyada takip ettiğim kadarıyla bir Eskişehir ile Diyarbakır’ın hastanesi tamamen boşaldı, hasta sayılarının az olduğu aktarıldı. Öyle bir durum varsa şayet biz Cumartesi ile Pazar günlerde sokağa çıkma kısıtlaması ve akşamları sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Bizler esnaflar olarak müşterilerimizi HES kodlarıyla alalım. Bugün HES kodu her vatandaşın girip de alabileceği bir koddur. Bizlerin mensubu olduğu mekan sahiplerine denilsin, müşterilerinizi HES koduyla alın, diye. Bizim talebimiz bunlardır, başka da bir talebimiz yoktur. İş yerlerimiz açılsın, bizler de işimize ve gücümüze bakalım.”

 

 

HES KODU NASIL ALINIR?

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu İşlemleri bölümüne girdikten sonra HES kodu oluştur butonuna tıkladığınızda kullanım süresini seçerek kod oluşturabilirsiniz. Sadece Hayat Eve Sığar Uygulaması ile değil SMS yöntemi ile de HES koduna ulaşmak mümkün.

 

SMS YÖNTEMİ İLE HES KODU NASIL ALINIR?

HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; TC Kimlik Numarası, TC Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılarak 2023’e SMS gönderebilir ve HES kodu alabilirsiniz. 

 

HES KODU NASIL KULLANILIR?

Oluşturulan HES kodu ilgili firma, kurum ya da kişiye iletildiğinde kişinin hastalık riski taşıyıp taşımadığı bu kod ile sorgulanabiliyor. HES kodları kurum ya da kişilerle doğrudan veya mobil uygulama üzerinden paylaşılabiliyor. Kurum ya da kişiler paylaşılan HES kodlarını sorgulayarak paylaşan kişinin Covid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını görebiliyor. Aynı şekilde kişiler birbirileriyle paylaşılan HES kodlarını uygulama üzerinden sorgulayıp karşılarındakilerin risk durumlarını görebiliyor.

Editör: TE Bilisim