Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Ofis semti Sanat Sokağı’nda kitapevi işleten Sebih Yoldaş, koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların online (internet) üzerinden yoğun bir şekilde kitaplara rağbet gösterdiğini söyledi.  Online kitap satışlarında artış yaşandığını belirten Yoldaş, kitaplarının yüzde 80’inin Kürtçe olduğunu ve Avrupa’dan da sipariş aldığını belirtti.  

 

“AVRUPA’DAN SİPARİŞLER ALDIK”

Diyarbakır sınırlarını aşarak Avrupa’dan kitap siparişleri aldığını anlatan Yoldaş, “Pandemi sürecinde işlerimizde artış oldu. Diyarbakır’da çok bölge ve Avrupa’dan siparişler aldık. Bu süreçte sokağa çıkma yasakları ve tedbir amaçlık perakende satışlarımız da düşüş oldu ama biz daha çok internet üzerinde satışlar yaptığımız için bizi çok etkilemedi. Pandemi öncesine göre yüzde 40-45’lik bir kitap satışımız oldu” dedi. 

 

“KÜRTÇE TARİH VE SÖZCÜKLER RAĞBETTE”

Kürtçe kitaplarında en çok tarih ve sözcüklerin olduğunu söyleyen Yodaş, “Kitaplarımızın yüzde 80’i Kürtçe yayın kitapları olduğu için bu alanda tarih ve dil üzerine sözcük kitaplarında satışlar da daha çok artış oldu. Edebi olarak da romanlar daha çok tercih edildi. En çok satılan ise Mehmed Uzun oldu. Selahattin Demirtaş’ın Seher ve Devran kitapları da rağbet görüyor. Ayrıca çocuk kitapları da bu süreçte ilgi gördü” şeklinde konuştu. 

 

“AVRUPA’DA KÜRTÇE KİTAPLARI TAKİP EDEN CİDDİ BİR KESİM VAR”

Avrupa’dan yabancılardan bile sipariş aldığına dikkat çeken Yoldaş, “Yurt dışında ise en çok kitap siparişi veren ülkeler ise Almanya, Fransa, Hollanda gibi Kürtlerin daha çok yaşadığı ülkelerde siparişler alıyoruz. Avrupa’da Kürtçe kitapları takip eden ciddi bir kesim var. Avrupa’da sipariş veren isimlerde yabancı isimlere de rastlıyoruz. Yine tarih ve dil üzerine kitaplar da rağbet oluyor” dedi. 

Editör: TE Bilisim