Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yazı dizisinin üçüncü  bölümünde şunları söyledi:

 

“AŞI BULUNURSA ÖLÜM ORANLARI ÇOK AZALACAK”

1) Türkiye ve dünyada aşı çalışmaları etkisi sizce ne olacak?

Prof. Dr. Recep Tekin: Bizim pandemi sürecinde beklediğimiz güzel haberlerden bir tanesi tabi ki aşı. Aşı çalışmasıyla ilgili biliyoruz ki 13-14 tane firmanın ülkemizde olmak üzere farklı aşı çalışmaları var. Bu aşı çalışmaları içinde iki üç tane şirketinde artık satışa sunacak seviyeye geldiğini de biliyoruz. Bununla ilgili yurt dışında birkaç firmanın aşıyı artık Kasım ayı itibariyle satışa sunacağı haberleri de gündeme düştü, bunu da biliyoruz. Ülkemizde de umarım aynı aşının bu konuda ülkemizde bulur. Ülkemizin bu konudaki bilinirliği, tanınırlığı daha da artar, böyle bir temennimiz var. Peki, aşının katkısı ne olacak? Tabi ki aşının bizim için şöyle bir avantajı olacak, dört gözle bekliyoruz da buradaki temel avantajımız şu olacak; En önemlisi ölüm oranları çok azalacak. Çünkü özellikle elli yaş üstü, ek hastalığı olan, diyabeti olan hastalarda aşıyla birlikte ölüm oranlarımızın çok azalmasını bekliyoruz. Bir de diğer önemli nokta aşıyla birlikte salgındaki bulaşma hissi kırılacağı için, hastalık görülme oranlarında da azalma bekliyoruz bu aşıyla birlikte. Hele ki aşının herkese ulaşılabilir olduğu zaman artık pandemi bitmiş gibi bir durum söz konusu. Tabii bu aşının tabi ki bu süre zarfı başlarında bunun için söylüyorum, herkese ulaşabilmesi biraz zor olacaktır. Tüm herkesin aşılanabilmesi zor olacaktır ama en azından riskli grubun aşılanmasıyla birlikte ölüm oranlarını azaltması, bunun yanında döngüyü kırdığı içinde bulaş sayısında ve görülme sayısında bir azalmaya yol açacağını da düşünüyoruz işin doğrusu.

 

“HASTALIĞI TAMAMEN BİTİRECEK BİR MUTASYON OLMADI HENÜZ”

2) Korona Virüs mutasyona uğradı mı? 

Prof. Dr. Recep Tekin: Şuan virüs mutasyona uğramış değil. Tabi bilindiği üzere biz bu tarz hastalıklarda küçük mutasyonlar oluyor. Bu zaten beklenen bir şey. Bu virüste de olmuştur belki ama bu bizim beklediğimiz, işte hastalığı tamamen bitirecek bir mutasyon olmadı henüz. Bizim zaten bu virüsün bitmesindeki temel beklenti, virüsün mutasyona uğrayıp, insanlara hastalık yapmaması. Maalesef şuan için öyle bir mutasyona uğramadı. Temennim önümüzdeki kışta böyle bir mutasyon olursa belki pandemi de o zaman bitecektir. Ancak ufak mutasyonlar oluyor. O da beklenen bir şeydir. Bu mutasyonlar hastalığın gidişatıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapmadı bizde. O yüzden bizim anladığımız pratikte, yani pandeminin bitişine sebep olacak bir mutasyon henüz gerçekleşmedi.

 

“ÖNGÖRÜLER 2021’İN SONU, 2022’NİN NİSAN AYLARIYLA BİRLİKTE PANDEMİNİN BİTEBİLECEĞİ LEHİNE”

3) Virüsün bitişini ne zaman görüyorsunuz? 

Prof. Dr. Recep Tekin: Aslında bu pandemi virüsün 2020’de de devam edeceği biliniyor. En erken 2021’nin sonuna biteceği tahmin ediliyor. Ama öngörüler 2021’in sonu, 2022’nin Nisan aylarıyla birlikte pandeminin bitebileceği lehine genel veriler çok elimizde. Aşılarla birlikte uygun tedaviler çıkarsa 2021’in sonuna doğru bu hastalık büyük ihtimalle, en azından pandemi boyutunda olmayacağı konuşuluyor. En azından beklentilerimiz de bu yönde.”

Editör: TE Bilisim