Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ kitabında yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümün 40. sayfasında kentin fırsatlar sunduğu kadar, bazı riskler de içerdiği ve bu riskler arasında doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismara kent içerisinde karşılaşılabilecek risklerden bazıları olduğu yazısına tepkiler çığ gibi büyüyor. Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu, söz konusu kitapçığın talihsizlik olduğunu belirterek, “Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konuda bir yanlışı olmamıştır. Aldığım bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimi, oraya bağımlı olan Eğitim Daire Başkanlığı tarafından alınan bir birim tarafından yapılmıştır.” dedi.

 

“BİZ DİYARBAKIRLILAR BU DURUMU KABUL ETMİYORUZ”

 Kitapçıkta Türkiye ile ilgili okullara dağıtılmasıyla ilgili tanıtım broşürleri veyahut küçük kitapçıkların hazırlanmış olduğunu söyleyen Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu, “Okullara dağıtılan bu kitapçıklarda şehrimizin güzellikleri anlatılırken, bence çok talihsiz durumlara da değinilmiştir. Biz, Diyarbakırlılar olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Ne denmiş bu kitapçıkta aynen okuyorum, ‘Şehir fırsatlar sunduğu kadar bazı riskleri de içerir. Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar, vb.’ Yani bunların buraya yazılması çok büyük bir talihsizliktir veya bilgisizliktir. Bir şehri tanıtırken, bunları oraya bırakmak insanlara algı yaratır. Buraya gelen insanlar, bu şehre geldiğimizde madde bağımlıları var, cinsel istismar var, hırsızlık veya darp var, doğal afetler var, diye düşünürse bir algı oluşmuş olur. Bunların buraya yazılması yanlıştır. Biz ilgililere sesleniyoruz, özellikle de Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyoruz. Bununla alakalı birimlerde yapılan yanlışların düzeltilmesi, illere gelen broşürlerin, o ilde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından toplatılmasını istiyoruz. Burası peygamberler, sahabeler, evliyalar şehrinin böyle bir benzetmeyle veya yazıyla yazılarak insanlarda algı oluşturmasını doğru bulmuyorum, kabul de etmiyoruz. Bu konuda da yetkilileri hareketlendirmeye çağırıyoruz. Bununla alakalı ellerinden ne geliyorsa yapsınlar, bunları toplatsınlar ya da düzeltsinler.” dedi.

 

DİYARBAKIR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN MEB’E RAPOR

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Bakanlık tarafından hazırlanan ve büyük tepkilere neden olan tanıtım kitapçığının yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili MEB’e rapor gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan “2023 Eğitim Vizyonu” belgesi çerçevesinde bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere hazırlanan şehir tanıtım kitaplarında yer alan ifadeler büyük tepkilere neden olmuştu.  Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü gelen tepkiler üzerine kitabı yayından kaldırıldığını açıklamıştı. Öte yandan yapılan yoğun eleştiriler ve şikayetler üzerine kitapçık web sitesinden kaldırıldı.

 

 

Editör: TE Bilisim