Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da kültür-sanat alanında çalışmalar yürütüp sanatçılar yetiştiren tiyatrocu kardeşler Barış ve Savaş Işık, özellikle köyleri dolaşarak çocuk oyunları sahneliyorlar.

 

Asıl amaçlarının çocukları sanata yönlendirip sanatın değişik dallarında yetiştirmek olduğunu belirten tiyatrocu kardeşlerden Barış Işık, "Çocuklara konservatuar, müzik, tiyatro ve güzel sanatlar eğitim fakültesi gibi bölümlere yerleştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz" dedi.

 

 

Tiyatrocu kardeşlerden Barış Işık, Diyarbakır'ın kültür-sanat ve tiyatro alanında yeterince ilerleme sağlayamadığını belirterek, sanatın birçok alanında doruk noktasına çoktan ulaşması gereken kentin şu anki kültür sanat politikasının sosyo ekonomik yapısına uygun olmadığını söyledi.

 

Tiyatrocu Barış Işık, Mordem Sanat faaliyetleri, kuruluş amaçları ve Diyarbakır'ın kültür-sanat alanında hangi noktada olduğuna ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

“BİZİM İÇİN ÇOCUK ÇOCUKTUR ÇOCUĞUN HER HANGİ BİR CİNSİYETİ YOKTUR”

Hedeflerinden bahseden Işık, “Kurumsal olarak Mordem’in en büyük hedeflerinden biri çocukların kültür hayatına katılımı ve kültürel mirasın korunması yani bu iki başlığı biraz açmak istiyorum. Diyarbakır’da fazla tiyatroların olmayışı ya da bir çocuğun sokakta çalışmak zorunda kalması ve bölgedeki çok göç alan bir şehir olduğu için mevcut Ortadoğu’daki savaşında etkisidir. Birçok farklı kimliğin buraya gelip yerleştiği bir şehirdir. Bizim için çocuk çocuktur çocuğun her hangi bir cinsiyeti yoktur. Çocukların kültürel anlamda bazı faaliyetlerden faydalanabilmeleri için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi işte merkezinde tiyatro olan kurum olduğumuz için çocuk oyunları hazırlayıp köylerde taşra bölgelerinde tiyatroya hiç ulaşmamış daha önce hiç tiyatro izlememiş çocukları tiyatroya götürüyoruz. Bölgede çocukları üzerinden gelecekte daha sağlıklı bir kuşak yetiştirmek ve savaş kültürü düşmanlık kültürü gibi bazı kültürlerden uzaklaşıp çocukların doğrudan sanatsal anlamda ve sanatı kullanarak başka iletişim şeklilerinin mümkün olduğunu anlatmak.” Diye konuştu.  

 

Tiyatrocu Barış Işık

 

“KÜLTÜREN MİRASI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Çocukken oynadığımız oyunları arşivlediğini söyleyen Işık, “Kültürel mirasın korunması bizim çok önemsediğimiz noktalardan biridir. Tabi bunun çocuklarla büyük bir alakası vardır. Kültürel mirasta çocuk alanıyla ilgili çocuk dramlarında ve çocuk atölyelerinde kullanılmak üzere halk arasında anlatılan daha önce bizim çocukken oynadığımız oyunların toplanması arşivlenmesi ve oyunların drama oyunlarına dönüştürülmesi gibi bazı çalışmalarımız var.”dedi.

 

“BEŞ KÖY MERKEZİNDE VE BİR KÖY MERKEZİNDE DE KALICI ATÖLYE YAPIYORUZ”

‘Kültür İçin Alan’ desteğiyle 2678 köy çocuklarına tiyatroyu ilk kez tanıştığını belirten Işık, “Dokuz köy merkezine taşımalı köy çocuklara oyun yapıyorduk ve kukla yapım atölyesi yaptık. 2678 çocuğa o projeyle biz tiyatro oyunu ve atölye ulaştırmış olduk. Bu anlamda bütçeyi de ‘Kültür için alan’ karşıladı. Bu senede yine ‘kültür için alan’la beş köy merkezinde ve bir köy merkezinde de kalıcı atölye yapıyoruz. Kalıcı atölyenin amacı da aslında biraz daha sürdürebirliği daha ileriye taşımak ve yetenekli çocuklar varsa buradaki güzel sanatlar lisesi ya da burada kendi bünyemizde üniversite ye hazırlanan çocuklara konservatuar, müzik, tiyatro ve güzel sanatlar eğitim fakültesi gibi bölümlere yerleştirmek üzerinden böyle çalışmalar yapıyoruz. Şimdi biz genelde bu anlamda bu minvalde yaptığımız çalışmalarımız çoğunu ya dışarıdan bir fon alarak yapıyoruz ya da kendi öz gücümüzle çocuklara geliyoruz yani bu çalışmaları biz ücret karşılığında yapmıyoruz. Ayrıca Diyarbakır’da çeşitli büyük konserler caz festivalinden tutun uluslararası bağımsız sinema festivaline kadar ileriye dönük yapmayı planlığımız şeyler var.”diye konuştu. 

 

“İKTİDARIN BELEDİYELERE TAHAKKÜMÜ BİZİ ETKİLİYOR”

Diyarbakır’ın sanat anlamda 4-5 yıldır karışık olduğunu söyleyen Işık, “Diyarbakır’daki kültür-sanat çalışmaları yaklaşık dört beş yıldır karışık durumdadır. Yani mevcut bölgedeki sosyo ekonomik yapının değişmesi mevcut iktidarın belediyeler ve bölge üzerindeki tahakkümüyle alaka bir şeydir yani bu tür konulara değinmek istemiyoruz. Çünkü bizi ne kadar etkiliyor olsa bile bunu tartışacak olan siyasilerdir ama gelin görkünki doğrudan da bizi etkileyen bir durumdur.”dedi.

 

Diyarbakır’da özel tiyatronun az olmasından söz eden Işık, “Düşününki tarihi beş bin yıllara dayanan kültürel yapısından tutun işte bir çok dervişe bir çok gezginin kaleme alığı bir şehir düşünün kültür sanat anlamında kültürel zenginlik anlamında bu kadar büyük bir şehir düşünün bu şehirde bugüne kadar kurulan bir özel tiyatro yok bu şehirde belediyeden çıkarılan belediye şehir oyuncuların kurmuş olduğu özel tiyatro dışında ve bizim dışımızda özel bir tiyatrosu yok Batman’ı baz alırsak nüfus olarak dörtte bir nüfusa sahip olması rağmen batmanda altı tane özel tiyatro var.”şeklinde konuştu.

 

“DİYARBAKIR’DA SANATSAL FAALİYETİN ŞU AN ARTIK DORUK NOKTASI YAŞAMASI GEREKİYORDU”

Birçok sanat dalında Diyarbakır’ın doruk noktasında olması gerektiğini söyleyen Işık, “Sadece Tiyatro değil birçok sanat dalında bu böyle bu şehirde konserlerin tiyatro gösterimlerinin sanat faaliyetlerinin sokak sanatının birçok sanatsal faaliyetin şu an artık doruk noktası yaşaması gerekiyordu ki günümüzde bu kadar teknoloji bu kadar şey varken şu an bakıyorsun diyar bakırı tanıtan işte YouTube fenomeni ya da bilmem neler oluyor bu sadece Diyarbakır üzerinde değil bölgedeki birçok kurum üzerinde de yani birçok şehir üzerinde de böyle bir şey var özetle şunu diyebilirim şuan ki mevcut kültür sanat politikası diyar bakırın sosyo ekonomik yapısına uygun değil.”dedi.

Editör: TE Bilisim