Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Salgının olumsuz ekonomik etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla ilk günden başlatılan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülen EİKP (Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi), Biz Bize Yeteriz gibi destek projelerinin ardından “Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı” hayata geçirildi.Diyarbakır’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hayata geçirilen ve 41 bin 548 vatandaşın faydalanacağı “Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı”nın destek ödemesi bugün itibariyle  hesaplara yatırılmaya başlandı.  

Diyarbakır’da geçen yıl faz yardımları, pandemi yardım programı, diğer kuruluş yardımları, Biz Bize Yeteriz Türkiyem 1-2 programları kapsamında 238 bin 468 kişiye 238 milyon 468 bin lira yardım yapıldığını anımsatan  Diyarbakır Valiliği, ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' kapsamında kentte 41 bin 548 vatandaşa 45 milyon 702 bin 800 lira ulaştırılacağını duyurdu. 

 

Vatandaşlar: Bu nasıl bir kapanma?

‘Tam kapanma’ olmasına rağmen dışarda Diyarbakır’daki yoğun hareketlilik gözlerden kaçmazken, destek parasını almak isteyen  ihtiyaç sahipleri ise PTT ve ATM’ler önünde sosyal mesafeye aldırış etmeden iç içe sırada beklediler.  Duruma tepki gösteren kimi vatandaşlar, “Sözde tam kapanma var. Bu nasıl bir kapanma? Bu kalabalık neyin nesi? İğne atılsa yere düşmez. Bu nasıl bir çelişki ” dedi.

Tam kapanma  nedeniyle dışarı çıkılmaması konusunda yetkililerin her gün uyarı yaptığına dikkat çeken  vatandaşlar, “Kornavirüs salgını nedeniyle hem dışarı çıkmayın diyorlar, hem de böyle bir durumda destek ödemesini yapıyorlar.  Bu nasıl bir çelişki. PTT ve ATM’lerde oluşan kalabalık virüse davetiye çıkarıyor.  Bu nasıl bir çelişki,  anlayamadık. Burada polis bariyerleri kurmuşlar, amaç sosyal mesafeyi korumakmış. Ama sosyal mesafeye hiç  dikkat edilmiyor. Herkes biran önce parasını almak için buraya gelmiş ve uzunca bir kuyruğun oluşmasına neden oldular. Bu yanlış bir şey” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

 Diyarbakır'da 41 bin 548 vatandaşa 45 milyon 702 bin 800 lira destek  
 Diyarbakır’da geçen yıl faz yardımları, pandemi yardım programı, diğer kuruluş yardımları, Biz Bize Yeteriz Türkiyem 1-2 programları kapsamında 238 bin 468 kişiye 238 milyon 468 bin lira yardım yapıldığını anımsatan  Diyarbakır Valiliği, ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' kapsamında kentte 41 bin 548 vatandaşa 45 milyon 702 bin 800 lira ulaştırılacağını duyurdu. 
Valilik açıklamasında, ayrıca, “Memurlarımıza ve esnaflarımıza vereceğimiz müjdeler var. Emeklilerimize 2018 yılında başlattığımız bayram ikramiyesi ödemesinin tutarını 1000 TL'den 1100 TL'ye yükseltme kararı almıştık. Memur maaşlarını 10 Mayıs itibariyle hesaplara yatırıyoruz. Salgının faaliyetlerini olumsuz etkilediği esnaflarımıza yaptığımız aylık 1000 TL gelir desteği 750 ve 500 lira arasındaki kira desteğini uzatıyoruz." dedi.

 

 

 

Bakan Yanık: Başvuruya gerek yok 
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, tam kapanma dönemi için ihtiyaç sahibi 2 milyonu aşkın haneye, 1100 lira tutarında Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı ödemesi gerçekleştirileceğini açıklamıştı.  
 Söz konusu yardım programının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca (SYDV) salgın nedeniyle dönemsel ihtiyaç sahibi olduğu değerlendirilen hanelere yönelik, başvuruya gerek olmaksızın yapılacağını aktaran Yanık, şunları  söylemişti:
 "Bir önceki Sosyal Destek Programımızın başvurularını e-Devlet üzerinden almıştık. Daha önce e-Devlet üzerinden başvurmuş ve ihtiyaç sahibi olduğu SYDV'lerimiz tarafından tespit edilmiş 2 milyonu aşkın haneye, hane başı 1100 lira tutarında 'Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' ödemesi gerçekleştireceğiz."


Öte yandan Bakanlık tarafından destek ödemelerinin, daha önce e-Devlet başvurularında banka hesap bilgisi bulunan kişilerin banka hesaplarına, başvurularında banka hesap bilgisi bulunmayanların ise PTT kartlarına yapılacağı ifade edildi.
Hem banka hesap bilgisi bulunmayan, hem de PTT kart kullanmayan kişilerin ise destek ödemeleri, Ramazan Bayramı'na kadar konutlarına teslim edilecek.

 

SED ödemeleri de başladı  

Bakan Yanık, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED) ödemelerinin Ramazan Bayramı'ndan önce hesaplara yatırılacağını açıkladı.

Bakan Yanık, "Mayıs ayı içerisinde Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) alan 139 bin çocuğumuz için bayramdan önce 159 milyon TL ödeme yapacağız. Sosyal hizmetlerde aile bütünlüğünü önceleyerek çocuklarımızın aileleri yanında toplumsal hayata katılım sağlayan, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini istiyoruz. SED hizmetimiz kapsamında binlerce çocuğumuz kendi ailesinin yanında başta ekonomik açıdan olmak üzere destekleyici hizmetlerimizden faydalanıyor" dedi.

Bugün itibarıyla başlayacak ödemelerin 12 Mayıs'a kadar hesaplara yatırılacağını belirten Bakan Yanık, tüm çocuklar ve ailelerin Ramazan Bayramı'nı tebrik ettiğini söyledi.

 

 

Geçen yıl 2 milyon ihtiyaç sahibine  destek verilmişti

 Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca koronavirüs tedbirleri kapsamında geçen yıl 2 milyon ihtiyaç sahibi ailelerin hasaplarına biner liralık nakdi yardım yatırılmıştı.  Doğum tarihlerinin son rakamlarına göre 1 Nisan 2020’de ödenmeye başlanan biner liralık desteklerini almak isteyen hak sahipleri ile elektrik, su ve telefon faturalarını yatırmak isteyenler PTT ve ATM’ler önünde  ile ara sokaklarda uzun bir kuyruk oluşturmuş ve bu durum kentte büyük bir tepkiye yol açmıştı.    

 

Editör: TE Bilisim