Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Koronavirüs vaka sayısında geçen hafta yükselişe geçen ancak bu hafta büyük düşüş yaşanan Diyarbakır’da dün itibariyle yapılan aşı sayısı 115 bini aşarken, gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Genel Sekreteri Mustafa Mesut Kaya ile DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, aşının insanları yoğun bakıma girimesinden koruduğunu belirterek, herkesin tedbirlere uyup aşı olmasını istedi.

                                                                                                                         

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 6 Mart – 12 Mart tarihlerine ait 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarında Diyarbakır’ın geçen hafta 19,85 iken bu hafta 17,83 olarak açıklandı. Buna göre Diyarbakır mavi kategori’de kalmaya devam etti.  Korona tedbirleri ve aşılama konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Genel Sekreteri Mustafa Mesut Kaya ile DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman herkesin aşı olup kurallara harfiyen uymasını istedi.

 

“TÜRKİYE’DE AŞININ EN AZ OLDUĞU BÖLGEYİZ, AŞI OLUNMASI LAZIM”

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Genel Sekreteri Mustafa Mesut Kaya, “Haftalık açıklanan vaka sayısında Diyarbakır’ın maviyi koruması tabii ki de iyi bir şey. Çoğu kişi yazın pik döneminde virüsü geçirdi belki ona bağlı bir bağışıklık sistemi söz konusudur. Ancak yine de buna karşın insanlar tedbiri elden bırakmamalıdır. Mavi olarak düşük riske rağmen daha dikkatli olmakta fayda var. Çünkü pandemi böyle bir şeydir. Pandeminin doğal seyri biraz aşıya yönelim olması lazımdır. Özellikle yaşlılara olması lazımdır. Çünkü Türkiye’de aşının en az olduğu bölgeyiz. Aşı olunması lazımdır.

 

“MUTANT VİRÜSTEN KORKMAYA GEREK YOK”

Mutant virüsün diğerlerinden birfarkı yok. Onun için de mutant virüsten ayrıca korkmaya gerek yok. Ancak dediğim gibi zaten bu virüs ara ara mutasyon geçirecek. Bugün baskın olarak İngiltere’de çıkıyor belki yarın da Türkiye’de çıkacak. Yeter ki tedavisi şeması değiştirilsin, yaptığı etkiler değiştirilsin. Biz aşıya yönelik çalışmalar yaptık. Herkes aşısını olsun, hak kazananlar aşısını olsun. Aşısını olanlar da dahil olmak üzere hiç kimse tedbiri elden bırakmasın. Çünkü pandemi ufak gevşemelerde tekrardan yükselebilme eğilimi taşıyan bir olgudur. Buna dikkatli davranmak gerekiyor.”

 

“DİYARBAKIRLILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, “Diyarbakırlılara teşekkür ediyorum. Geçen haftaya göre daha dikkatli davranıyorlar. Dolayısıyla şu anda mavi alanda olmamız önemlidir. Ancak bu alanın devamı için de mutlaka bizim tedbirlere uymamız ve sürdürmemiz gerekiyor. Ancak demek ki Diyarbakırlılar tedbirlere uydular ki, bizim rakamlar geçen haftaya göre düştü.

 

“YAKIN MESAFEDEN UZAK DURMAK GEREKİYOR”

Şu andaki mutant virüslerde bulaşıcılık fazladır. Bunun için de kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla şu anda bulaşıcılık riski daha fazla olduğu için, tekrar durum tedbirlere geliyor. Önemlikle maske olmak üzere, bunlara dikkat etmek, yakın mesafeden uzak durmak gerekiyor. Ancak mutant virüsün her zaman bulaşma riski mevcuttur.

 

“AŞI ŞU ANDA YOĞUN BAKIMA GİTMEKTEN KORUYOR”

Üniversite sağlık personelleri olarak biz hemen hemen hep birlikte aşılandık. Vatandaşlarımızdan ricam, lütfen aşı vakti geldiğinde gidip aşınızı olunuz. Aşı şu anda yoğun bakıma gitmekten koruyor, dolayısıyla yoğun bakımlık olmak istemiyorsak, makineye bağlanmak istenmiyorsak, hastalığı ağır geçirmek istemiyorsak lütfen aşımızı zamanında yaptıralım.

 

“İNŞALLAH HEP BÖYLE DEVAM EDER”

Şu anda Diyarbakır rakamı son derece iyi seviyededir. Bütün Diyarbakırlılara teşekkür ediyorum. Geçen haftaya göre rakamlarımız düştü, İnşallah hep böyle devam eder. Tedbirlere uyduğumuz müddetçe rakamlarımız düşmeye devam edecektir. Umut ediyorum, bu rakamlardan da düşük olarak Türkiye’nin karşısına çıkarız.”

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 6 Mart – 12 Mart tarihlerine ait 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarında Diyarbakır’ın geçen hafta 19,85 iken bu hafta 17,83 olarak açıklandı. Buna göre Diyarbakır mavi kategori’de kalmaya devam etti.

 

Diyarbakır’da dünkü verilere göre toplam yapılan aşı sayısı 115.816, 1. Doz uygulanan aşı sayısı 74.325, 2. Doz uygulanan kişi sayısı 41.491. Türkiye’de ise toplam yapılan aşı sayısı 11.940.482

 

AŞI DURUMU NASIL SORGULANIR?

Öncelikle aşı durumu kontrolü yapılmalı. Aşı durumu e-Nabız uygulamasından veya kısa mesaj yoluyla öğrenilebiliyor. SMS yolu ile öğrenmek isteyenler 2023’e ASI yazıp boşluk bırakıp, Kimlik Numarasını yazıp tekrar boşluk bırakıp Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesini yazıp gönderebilir.

KORONAVİRÜS

 

AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Aşı durumu sorgulaması sonucu aşı yapılacak grupta yer alınıyorsa randevu için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden tarih ve saat seçilerek randevu oluşturulabilir. Randevu sonrası kısa mesaj ile bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarında da görünüyor.

 

NASIL AŞI OLUNUR?

Aşı olmak için seçilen randevu saatinde randevu alınan sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. AŞILA uygulamasından randevu sahibinin sorgulaması yapılıyor.  Yine uygulama üzerinden aşının barkodu okutuluyor ve kaydediliyor. Kayıt işlemi sonrası aşı uygulanıyor.

 

Aşı iki doz halinde uygulanıyor. İkinci doz randevusu ilk doz uygulaması ardından sağlık personeli tarafından oluşturuluyor. İkinci doz randevu bilgileri yine kısa mesaj yolu ile iletiliyor. Ayrıca e-Nabız uygulamasından da randevu bilgileri görüntülenebiliyor.

 

ELEKTRONİK AŞI KARTINA NASIL ULAŞILIR?

Aşı olanlar e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden elektronik aşı kartına erişebilecek.

Editör: TE Bilisim