Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Yönetim teşkilatını yeniden seçen dernek yönetim kurulu başkanlığına Abdulkadir Büyüksayar, başkan yardımcılığı görevine de Avukat Zeydan Altıncan seçildi. Hasan Baturay'ın Basın yayın ve halkla ilişkiler sorumlusu olarak seçildiği derneğin 35 üyesi bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçilen Abdulkadir Büyüksayar kongre sonrası yaptığı açıklamada, Zaza dilinin tarihi öneminde söz ederek yapacakları çalışmaları anlattı.

 

“ZAZALAR, TÜRKİYE'NİN EN ESKİ VE EN KADİM HALKLARINDAN BİRİDİR”

Büyüksayar, “Zazalar, Türkiye'nin en eski ve en kadim halklarından biridir. Zaza halkının şu anda bulunduğu bölgede yaşadığına dair kanıtlar milattan önce 522 yılında Pers kralı Darius'un yaptırdığı Behistun kaya yazıtlarında, o zamanlar Zazaların yaşadığı bu bölge Zazana olarak anılmaktadır. Yani Zazalar ve dilleri olan Zaza dili halen bu bölgede konuşulmakta olan en eski dil olma niteliği taşımaktadır.

 

“ZAZALAR ASİMİLE OLUYORLAR”

Bu topraklarda yaşayan tüm halklar bizim kardeşimizdir. Bizler bu toprakların bir nevi en eski ev sahipleriyiz. Zaza dilinin yaşaması Türkiye'ye hiç bir zarar vermez, yok olması da hiç bir şey kazandırmaz. Bir Kelaynak kuşunun yok olmaması için verilen ehemmiyetin Zaza halkı ve dilimize verilmediğini üzülerek yaşadık ve görüyoruz. Şehirleşme ile birlikte Zazalar büyük oranda Türkleşerek ve bazı bölgelerde de Kürtleşerek asimile oluyorlar. Oysa içerisinde yaşadığımız devletimizin görevi halkçı sosyal devlet anlayışını Zazalar için pozitif ayırımcılık yaparak Zaza diline sahip çıkarak bir an önce TRT ZAZA TV ve tamamen Zazaca dilinde eğitim veren okulları hayata geçirmelidir. Unutulmamalıdır ki Zaza Dili de tıpkı Türkçe gibi, Kürtçe gibi bu devletin dilidir. Suriyeliler kadar kıymetimiz olmaması üzücü. Bizler de bu devletin vatandaşıyız, bize üvey evlat muamelesi yapılmasına karşıyız. Buna izin vermeyeceğiz. Bu konularda her platformda Zazaların haklarını savunuyoruz, savunacağız.” Diye konuştu.

 

Ayrıca dernek olarak yardım faaliyetleri de yaptıklarını belirten Büyüksayar, sözlerine şu ifadelerle bitirdi: "Ekonomik sıkıntıların derinden hissedildiği bu dönemde; Zaza, Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Suriyeli...vs ayırımı yapmaksızın yardım kampanyası da başlatacağız ve Diyarbakır’ımızda maddi durumu kötü olan hemşehrilerimize elimizden geldiğince yardım yapacağız.”

Editör: TE Bilisim