Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, 2018 yılında Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET)   “Altın Elma” ödülünün Diyarbakır’a verilmesinde  Zerzevan Kalesi ve Mithraeum’un katkısının büyük olduğunu söyledi.  Geçen yıl 166 bin 836 kişinin Zerzevan Kalesi’ni ziyaret ettiğini belirten Coşkun, bu yılın ilk 3 ayında ise  35 bin 633 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.  Pandeminin ortadan kalkması halinde askeri yerleşimi yılda 1 milyon kişinin ziyaret etmesi planladıklarını kaydeden Coşkun, “Bu nedenle Zerzevan Kalesi sadece Diyarbakır turizmi için değil bölge turizmi açısından da önemli bir destinasyondur” dedi. 

 

Dünya Turizminin Oskarı “Altın Elma” ödülünÜn kente verilmesiyle Zezevan Kalesi’ne yönelik ilgi ve önemin giderek arttığına dikkat çeken Coşkun, “Söz konusu ödül alana ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. 2021 yılına geldiğimizde Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden tur operatörleri öncesinde Zerzevan Kalesi’nde ön inceleme yapmışlardır ve yapmaya devam etmektedirler. Bu ülkelerin arasında ABD, İngilitere, Rusya, Fransa, Almanya, Japonya, İsviçre, Kanada, Finlandiya, Çin, Güney Kore gibi ülkeler de yer almaktadır.  Nisan ayından itibaren çok sayıda tur şirketleri Zerzevan Kalesi’ni programlarına dahil ettiler. Bütün misafirlerimizi arkeolojik alanı ziyaret etmeye bekliyoruz” dedi

 

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile bir röportaj gerçekleştirdik. Coşkun sorularımızı şöyle yanıtladı:

 

“ZERZEVAN KALESİ YURT DIŞI TUR PROGRAMINDA YERİNİ ALDI”

Mücadele Haber: Zerzevan Kalesi yurt dışı turları devam ediyor mu?

Doç. Dr. Aytaç Coşkun: Zerzevan Kalesi’nde 2014 yılında başlayan çalışmalar kısa sürede ulusal ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştır. Daha önce bilinmeyen yerleşim, şimdilerde yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir ören yeri haline gelmiştir. Bölge ve Diyarbakır için önemli bir turizm destinasyonu olan Zerzevan Kalesi yurt içi ve yurt dışından birçok tur programında yerini aldı.

 

“DÜNYA TURİZMİNİN OSKARI “ALTIN ELMA” ÖDÜLÜ”

Mücadele Haber: Zerzevan Kalesine en çok hangi ülkelerden turist geliyor?

Doç. Dr. Aytaç Coşkun: Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET)  tarafından her yıl verilen Dünya Turizminin Oskarı “Altın Elma” ödülü 2018 yılında Diyarbakır’a verilmiştir. Bu ödülün Diyarbakır’a verilmesinde Zerzevan Kalesi ve Mithraeum’un katkısı oldukça fazladır. Söz konusu ödül alana ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. 2021 yılına geldiğimizde Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden tur operatörleri öncesinde Zerzevan Kalesi’nde ön inceleme yapmışlardır ve yapmaya devam etmektedirler. Bu ülkelerin arasında ABD, İngilitere, Rusya, Fransa, Almanya, Japonya, İsviçre, Kanada, Finlandiya, Çin, Güney Kore gibi ülkeler de yer almaktadır.  Nisan ayından itibaren çok sayıda tur şirketleri Zerzevan Kalesi’ni programlarına dahil ettiler.

 

“ZERZEVAN KALESİ’Nİ 2020 YILINDA PANDEMİYE RAĞMEN 166.836 KİŞİ ZİYARET ETTİ”

Mücadele Haber: Zerzevan Kalesi’nde yeni çekimler var mı, gelen turistler Kale ve çevresi hakkında ne düşünüyorlar?

Doç. Dr. Aytaç Coşkun: Uluslararası Dünya Anıtlar Sitler Konseyi ICOMOS’un uluslararası bilimsel komitesi ICORP tarafından hayata geçirilen “ICORP-On The Road” projesi kapsamında dünyanın 6 farklı noktasında belgesel serisi için çekimler yapan ekip Zerzevan Kalesi çalışmalarını da tamamlamıştır. ABD’den gelen History Channel belgesel ekibi Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı’nda çekimler yapmışlardır. Ayrıca NationalGeographic'te belgesel için planlama yapmaktadır. Zerzevan Kalesi’ni 2020 yılında pandemiye rağmen 166.836 kişi ziyaret etti. 2021 yılının ilk üç ayında ise ziyaretçi sayısı 35.633 olarak kaydedildi. Pandeminin ortadan kalkması halinde askeri yerleşimi yılda 1 milyon kişinin ziyaret etmesi planlanmaktadır. Bu nedenle Zerzevan Kalesi sadece Diyarbakır turizmi için değil bölge turizmi açısından da önemli bir destinasyondur. Dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşimlerinden birisi olan Zerzevan Kalesi aynı zamanda Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırındaki ilk Mithras Tapınağı’nı içinde bulundurmaktadır. Bu nedenle gelen ziyaretçiler için muhteşem bir kültür gezisi deneyimi sunmaktadır. Sadece güneşin batışını izlemek için gelen ziyaretçiler de oldukça fazladır. 

 

 “SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE DOĞA SPORCULARI TARAFINDAN DA ÖZELLİKLE ZİYARET EDİLİYOR”

Mücadele Haber: Zerzevan Kalesi sosyal medya fenomenlerinin sık sık uğradığı mesken mekanlardan biri oldu. Bu gelişme hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Doç. Dr. Aytaç Coşkun: Zerzevan Kalesi’nde hem yer üstü, hem de büyük bir yer altı şehri bulunmaktadır. Bu özelliği ile dünyadaki nadir antik yerleşimlerden birisidir. Zerzevan Kalesi ve Mithraeum sadece ziyaretçiler için değil sosyal medya fenomenleri ve doğa sporcuları tarafından da özellikle ziyaret edilen bir ören yeri haline gelmiştir. Bu sayede ziyaretçi sayıları katlanarak artmaktadır. 

 

“MİSAFİRLERİMİZİ ARKEOLOJİK ALANI ZİYARET ETMEYE BEKLİYORUZ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Doç. Dr. Aytaç Coşkun: Zerzevan’da gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, sponsorumuz Safir Tuz, Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Çınar Kaymakamlığı ve İŞKUR tarafından desteklenmektedir. Zerzevan Kalesi ve Mithraeum 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir. Asıl liste için de çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmektedir. Ayrıca büyük bir ziyaretçi karşılama merkezi alanın girişine yapılacaktır. Askeri yerleşimde kazı çalışmaları ile birlikte restorasyon çalışmaları da yürütülmektedir. Ziyaretçilere yönelik çevre düzenleme çalışmaları da devam etmektedir. Mevcut hali ile Roma’nın sınır garnizonu ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği durumdadır ve her geçen gün koşullar daha da iyileştirilmektedir. Zerzevan Kalesi ve Mithraeum ilimiz, bölgemiz, ülkemiz tanıtımı ve turizmi açısından son derece önemlidir ve bütün misafirlerimizi arkeolojik alanı ziyaret etmeye bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim