Dyt. Fatih Aslan Anne Sütünün Önemi Ve Bilinmesi Gerekenler
Yazı Detayı
13 Aralık 2021 - Pazartesi 19:03
 
Anne Sütünün Önemi Ve Bilinmesi Gerekenler
Dyt. Fatih Aslan
Diyetisyen (dytfatihaslan@gmail.com)
 
 

Mucize bir gıda arıyorsak  bu annenin bebeğine emzirdiği süttür denilebilir. Beslenme anne karnından vefat edinceye kadar sürer. Bebek ilk doğduğu andan itibaren 30 dk ile 1 saat içerisinde emzirilmesi önemlidir. Bu süte kolostrum dediğimiz ilk ağız sütüdür. 1 hafta bu süt memeden gelir ve emzirilmeli. Bebeği enfeksiyonlara karşı korur, protein içeriği yüksektir.Her annenin sütü bebeğine özeldir. Bebeğin ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin, mineraller, probiyotikler, hormonlar içermektedir. Sonraki 2. hafta geçiş sütüdür. Karbonhidrat, yağ  ve toplam kalori miktarı artarken protein içeriği daha düşüktür. Sonraki günlerde olgun anne sütü bebeğin ihtiyaçalarını karşılamakta ve yağ içeriği daha yüksektir.  İlk 6 ay anne sütü bebek için  tek başına yeterli bir gıdadır. Hiçbir besin annenin bebeğini emzirdirdiği sütün yerine geçmez. Bebek 6. aydan sonra bazı gıdalarla desteklenebilir. Bebek en az 1 yaşına kadar emzirilmeli ve 2 yaşına kadar desteklenmesi çocuğun ideal büyüme ve gelişme eğrisini yakalamasına yardımcı olur. İlk sütler sindirilmesi kolay bebeğin bağırsağını ve böbreklerini yormaz. İçerdiği demir ve doymamış yağ asitleri, aminoasitler inek sütüne göre daha çok bağırsak tarafından emilir. Emzirilen bebeğin huzurlu olmasını, rahat uyumasını, enfeksiyonlara karşı korumasını, mental gelişimini, alerjilere karşı daha dayanıklı, ishal ve kabızlığın önlenmesi, ilerde oluşabilecek bazı otoimmün rahatsızlıkların önüne geçmesini sağlar. Anneden süt emerken bebekle ten teması olması daha çok sütün salgılanmasını ve anneyle bebek arasında organik bağ oluşması açısından önemlidir.  Anne ilk aylarda bebeğini her iki saate bir bebeği emzirmeli, ağlaması beklenilmemilidir. Emziren anne ortalama 800 ml süt salgılatmaktadır. Annenin günlük içtiği su miktarına ilave olarak 10 bardak su daha tüketmelidir.  Annenin protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılaması için süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, yumurta, eti yeterli tüketmelidir. Yeterli güneşlenerek D vitamini ve iyotlu tuz kullanarak iyot ihtiyacını karşılayabilir. Sütün miktarı azalmaması için sık sık emzirmeli, 3- 3,5 lite su, 4-5 porsiyon meyve,  yeterli miktarda pişmiş sebze yemekleri tüketmeli ve komposto, hoşaf, bal, pekmez,  sütlaç gibi sütlü tatlılar ve rezene ile desteklenebilir. Çocukta gaz problemleri yoksa çiğ sebzeler, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler, kurubaklagiller de tüketilebilir. Emzirilen bebekler ilk 6 ayda ortalama her ay 800 gram diğer 6 ayda her ay ortalama 500 gram ağırlık artışı olur. Günde 6-8 defa açık renkte idrar yapması yeterli süt aldığını göstergesidir. Anne sütü oda sıcaklığında (20-25 C) 3 saat, buzdolabı kapağında (4 C) 3 gün ve derin dondurcuda (-18 C) 3 ay saklanabilir. İhtiyaç halinde buzdolabı içerisinde çözündürmelidir.

 
Etiketler: Anne, Sütünün, Önemi, Ve, Bilinmesi, Gerekenler,
Yorumlar
Haber Yazılımı