Özgür Özel yeni parti kuruyor: Detayları belli oldu!
Özgür Özel yeni parti kuruyor: Detayları belli oldu!
İçeriği Görüntüle

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly’nin paylaştığı detaylara göre, yarın akşam ABD’den yola çıkacak olan Trump, 7 Temmuz Salı günü öğleden sonra Ankara'ya ayak basacak. Trump, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacak. Askeri kıta selamlama programının ardından iki lider, akşam baş başa bir ikili görüşme gerçekleştirecek. Bu kritik zirvenin hemen ardından Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde devlet ve hükümet başkanları ile eşleri için verilecek resepsiyon ve akşam yemeğine iştirak edecek.

ŞARA VE ZELENSKİ İLE DE GÖRÜŞECEK
Zirvenin ikinci günü olan 8 Temmuz Çarşamba günü ise dünya siyasetinin en sıcak dosyaları masaya yatırılacak. Resmi karşılama ve geleneksel aile fotoğrafı çekiminin ardından liderlerin çalışma oturumuna katılacak olan Trump, daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yapacak.

GENİŞ KAPSAMLI BİR BASIN TOPLANTISI DA DÜZENLEYECEK
Küresel ve bölgesel güvenlik mimarisinin masaya yatırılacağı bu tarihi zirvenin ardından Trump, Ankara'dan ayrılmadan önce geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyerek temaslarını dünya kamuoyuna aktaracak.

ZELENKİ İLE YAPACAĞI GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEM RUSYA OLACAK
Öte yandan ABD’li üst düzey yetkililer tarafından aktarılan bilgilere göre, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalar, Trump’ın Zelenski ile yapacağı görüşmenin merkezinde olacak. ABD'li yetkililer, Ukrayna cephesindeki durumla ilgili "Cephe hattı, son aylarda büyük ölçüde donmuş durumda. Savaşın sona erdirilmesi için aciliyet hissediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. ABD tarafı, hem Rusya hem Ukrayna ile temasların sürdüğünü ve Başkan Trump’ın arabuluculuk rolü oynadığını vurguladı. Yetkililer, savaşın devam etmesinin "her iki taraf için de ağır kayıplara ve yıkıma" neden olduğunu ifade ederek, diplomatik çözüm çabalarının hızlandırılacağının altını çizdi.

“ANKARA TEMASLARI, ABD BAŞKANI İÇİN PEK ÇOK STRATEJİK HEDEFİ İÇERİYOR”
Bir diğer üst düzey ABD’li yetkili, Ankara’daki zirvede, İran kaynaklı bölgesel güvenlik riskleri ve deniz ticaret hatlarının korunmasının gündeme geleceğini bildirdi. Yetkili, NATO müttefiklerinin katkı vermeye hazır olduğunu, ancak birçok ülkenin yeterli deniz unsuru ve askeri kapasiteye sahip olmadığını belirterek, "İhtiyacımız olan şey, kabiliyetli müttefikler. Bazı ülkelerin anlamlı katkı sunacak gemi ve varlığı yok." sözlerini sarf etti. ABD savunma sanayisine yönelik yeni işbirlikleri ve üretim anlaşmalarının zirve sırasında açıklanabileceği, milyarlarca dolarlık savunma projelerinin gündeme geleceği de kaydedildi.

Kaynak: Haber Merkezi